FANT TONEN: Petter Pilgaard, Vendela Kirsbom og Leif Einar Lothe ble gode venner etter Farmen, mye takket være tilstedeværelse og mobilfri sone, tror Lothepus og Vendela.
FANT TONEN: Petter Pilgaard, Vendela Kirsbom og Leif Einar Lothe ble gode venner etter Farmen, mye takket være tilstedeværelse og mobilfri sone, tror Lothepus og Vendela. Foto: VG Scanpix

Farmen-deltagere må «avruses»

LIVSSTIL

Kunne du klart 11 uker uten mobil? Farmen-deltagerne har ikke noe valg. For noen er den digitale detoxen i tøffeste laget. Les hvordan Vendela Kirsebom, Amalie Snøløs og Lothepus taklet livet uten mobil.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 10.07.18 11:55

De smugler inn mobiler i trusa, løper til skogs i desperasjon og føler fantomringing i flere uker. For noen av Farmen-deltagerne er en tilværelse uten mobil en hard prøvelse.

– Jeg har sett over 200 deltagere på Farmen gå gjennom flere stadier av digital avrusning. For mange blir abstinenser fysiske, sier programleder Gaute Grøtta Grav.

Siden han selv vant Farmen i 2001 har han vært programleder for 11 runder av det populære programmet hvor deltagerne lever som de gjorde for 100 år siden, uten smarttelefoner og andre distraksjoner. Det er blitt 13 sesonger Farmen og tredje sesong Farmen Kjendis spilles inn på Tangen i Stange kommune i disse dager. Mens kjendisene er på gards i seks uker, er de andre der i 11.

– 11 uker uten mobil i 2018 er ekstremt, sier Grøtte Grav.

– Men alle hadde hatt godt av tre uker uten, med fysisk arbeid, et nøkternt kosthold og samvær uten skjermforstyrrelser.

Mulighet til å koble seg av

Mens flere av deltagerne gruet seg til tre måneder uten mobil, kunne Amalie Snøløs nesten ikke vente.

– Venner og familie vil ha tak i deg konstant, og svarer du ikke på en dag, blir folk sure eller tror du er død. Farmen var en mulighet til å slippe forventninger og koble seg av. Jeg trodde det skulle bli deilig å legge fra seg mobilen, og det ble det, sier Snøløs, som tapte i semifinalen i høst.

Da hun ble med i Farmen hadde hun lukket bruker og 8000 følgere på Instagram og gjorde som folk flest, snappet med venninner og sjekket telefonen litt oftere enn hun trengte. Nå har hun 177 000 følgere, har signert modellkontrakt og er blitt kjæreste med Skam-skuespiller Herman Tømmeraas som har 1,7 millioner følgere.

Desperate deltagere

De første ukene på Farmen går alle og tar seg til lommene. De tror det ringer. Fantomringing, kalles det.

– Før smarttelefonen kom og alle hadde Nokia-telefoner, innbilte de seg at det vibrerte i bukselommene. Nå tar folk seg til lomma når noe kult skjer. Når noen synger, eller de ser en pen solnedgang eller skal stupe fra brygga, vil de snappe eller legge det ut på Insta. Og så blir de frustrerte når de ikke får delt øyeblikket med alle følgerne sine. Det er akkurat som de fine minnene ikke teller hvis de ikke kan deles i sosiale medier, sier Grøtta Grav.

Noen har løpt til skogs.

– De blir så desperate at de løper inn i skogen i håp om å møte folk som kan låne dem en telefon. Vi har tatt to i å smugle med seg telefonen inn på gården ved ankomst. Hvordan de klarte det fatter jeg ikke, for de strippes ned til bh og trusa. Og vi går igjennom all bagasje. I Robinson var de enda råere, har jeg hørt. Der var det full stripp og hopp opp og ned.

Det er jo litt artig at de prøver da, for batteriet varer jo ikke så lenge.

Får ringe manager

Heller ikke kjendisene får lov til å ta med mobil, men det gjøres få unntak av hensyn til forretninger. Da får de snakke med manager et kvarter en gang i uken på høyttaler, under overvåkning.

– Det er bare tull, synes Leif Einar Lothe alias Lothepus, som vant Farmen kjendis i fjor.

– De ringer for å snakke business, men så ender det bare i hjemlengsel og grining.

Selv gikk han og tok seg til lommene og hørte det ringe hele tiden de første dagene.

– Først ble jeg stressa, men så var det bare helt forferdelig deilig, sier han.

Det er ikke så rart at mange sliter, synes Grøtta Grav.

Alt man trenger for å komme seg gjennom en dag ligger på telefonen. Penger, GPS, venner, kamera, kalender, jobbmail …

Men etter at den verste fantomringingen og uroen over ikke å være tilgjengelig for resten av verden har begynt å legge seg, skjer det noe magisk på Farmen.

– Stressnivået og skuldrene senker seg, og mobilen er ikke lenger et savn. Folk sover bedre og de begynner å se hverandre i øynene. De blir ikke lenger avbrutt i enhver tankerekke. De får en ny ro til å snakke og være sammen. Stillheten mellom to mennesker, pausene som man normalt fyller med å plukke opp telefonen, gjør at man kanskje får sagt ting man ellers ikke ville rukket, eller turt. Vi mennesker trenger fred og ro både til å utvikle vennskap, og kjærlighet. Alle avbrytelsene fra andre skaper en avstand, sier Grøtta Grav.

«Jeg kunne aldri hatt en så fin kveld, hadde jeg hatt mobilen i lomma».

Slike ting sier de.

– Noen av de yngre deltagerne innrømmer at de aldri har sittet rundt et bord og ført en samtale uten å ha med seg mobilen. De har levd hele livet sitt med mobilen på seg, forteller Grøtta Grav.

Blir bedre kjent

Da Amalie Snøløs leverte fra seg mobilen dagen før hun kom til gards, følte hun umiddelbart at hun kunne slapp av.

– Og så fikk jeg et nytt fokus. Folk i dag har sluttet å lytte til hverandre. Vi sitter med mobilen i hånden og hører bare på det vi har lyst til å høre. Det var fint å være mer til stede i samtalen, bli kjent med folk i flere lag.

Og ikke minst, hun husket det folk hadde fortalt henne, og husker det fortsatt.

– Med mobilen er det blitt så lett å skaffe seg ting. En venn, en kjæreste, på noen tastetrykk kommer du i kontakt med nye folk hele tiden. Men man blir ikke kjent med hverandre slik jeg tror man ble før i tiden. Når du sitter med et menneske ansikt til ansikt, må du også lytte de dagene vedkommende har en dårlig dag. Det er ikke bare å skru av hvis du ikke orker, eller hvis noe blir litt ubehagelig.

Nå legger hun fra seg mobilen så ofte hun kan, og prøver ikke å stresse med å svare på snapper og meldinger hvis det ikke passer.

– Og så minner jeg meg selv på at om verden går under, er ikke Insta verdt en dritt.

– Det var helt fantastisk!

Kjærlighet uten mobil

Vendela Kirsebom snakker om friheten hun følte uten mobilen.

– Det å ikke være tilgjengelig, bare delta i alt som skjedde, være en del av landbruket, dyrene og fellesskapet, det var så godt. Alle burde legge fra seg mobilen oftere, sier hun til VG.

Snart er hun aktuell med programmet God Sommer på TV2 sammen med kjæresten Petter Pilgaard, som hun møtte på Farmen-gården.

Kan hende har fraværet av mobil også gjort sitt til at de fant hverandre?

– Det er ikke godt å si, vi ble i alle fall veldig gode venner der inne.

Helt mobilkurert er hun likevel ikke blitt. Tilbake i det virkelige liv er hun fortsatt mer avhengig av mobilen enn hun liker. Jobb, avtaler, venninner og barn ...

– Jeg kan ikke la den ligge lenge før jeg føler at jeg bør ta en sjekk. Men heldigvis er kjæresten min Petter veldig lite avhengig av mobilen sin. Når vi er sammen legger vi den alltid fra oss.

Leif Einars Lothes mobil ringer hele dagen. Det gjorde den før Farmen og det gjør det nå. Det er graveoppdrag, noe som skal sprenges eller en anleggsmaskin som skal leies ut, det er spillejobber og strikkebok. Livet etter Farmen har ikke roet seg ned. Men googling og Instagram og den slags driver han ikke han med.

– Ikke faen.

Mobilen er en gammel traktor av en sattelitt-telefon, en smarttelefon har han aldri eid, og nettet overlater han til samboeren Randi.

– Vil jeg lese nyheter, kjøper jeg en avis. Og jeg gidder bare å snakke business på telefonen, sier Lothe.

Mange slet mer enn ham inne på Farmen.

– Ungdommen driver og skal google hele tiden, de vet jo knapt hva de skal gjøre av seg når de ikke kan google. Mobilen tar all fokus. Og så lærer man så mye mer, blir mer fokusert uten mobil. Jeg ser det på ungene mine også, ja, selv i gravemaskinen sitter voksne karer og trykker på den dingsen sin.

Da sier Lothe ifra.

– Har dere skjermregler hjemme?

– Jeg er helgepappa, så det er ikke så lett, men når ungene er hos oss, tar jeg dem med meg ut, på cross eller så går vi i fjellet. Nå skal vi ut og hente jordbær.

– Har dere skjermregler hjemme?

– Jeg er helgepappa, så det er ikke så lett, men når ungene er hos oss, tar jeg dem med meg ut, på cross eller så går vi i fjellet. Nå skal vi ut og hente jordbær.

Lothe savner Farmen. Å måtte klare seg uten strøm og innlagt vann. Og folka.

– Vi kom så tett på hverandre. Heldigvis har vi god kontakt fortsatt, og snart kommer Vendela og hele gjengen hit til Odda på besøk igjen.

Det spraker litt i telefonen når Lothepus tar et drag av sigaretten.

– Jeg tror faktisk ikke at vi hadde blitt så gode venner, hvis folk hadde hatt med seg mobilen.

Når Farmen-oppholdet er over og deltagerne drar hver til sitt, sier de alle det samme:

De skal bli mye mer bevisst sitt mobilbruk og slutte å ha den fremme sammen med andre.

Erfaringene fra Farmen har inspirert Grøtta Grav til å inspirere andre. Når han ikke er programleder, jobber han som personlig trener og kostholdsveileder, og holder foredrag for næringsliv, skoler, ungdom og foreldre om skjermdetox, friluftsliv, prestasjonskultur og veien til et godt liv.

Selv har han et par klare regler.

– Jeg legger ikke ut bilder av barna mine i sosiale medier. Fordi jeg er en offentlig person, men også fordi jeg ikke ønsker at de skal få et tidlig fokus på at alt de gjør skal deles og likes av andre.

Er han på tur med barna eller venner, setter han ofte mobilen på flymodus, slik kan han bruke kameraet uten øvrige forstyrrelser. Friluftsentusiasten synes det er trist at barn i dag er blitt så skjermvante at de ikke lenger finner leken selv. Her har foreldre en jobb å gjøre.

– Det holder ikke å si, «slå av skjermen og gå ut og lek», hvis ungene er vant til å bli underholdt av en iPad siden de var små. Tar man skjermen fra barna, må man gi dem andre verktøy til å finne leken. Mange barn har ikke lekekompetanse lenger. Bli med dem og lek. Lag ting av pappesker og limpistol, lag demninger i bekken, plukk sopp og bær, bygg snøborger sammen. Og det er ikke mishandling å la barna kjede seg litt.

Han mener vi bare må ta innover oss at vi er avhengige av mobilen.

– Nå gjelder det bare å redusere avhengigheten og få en viss kontroll over mobilen før den får total kontroll over oss.

Og hvis du er i tvil:

– Om du sjekker telefonen før du sier hei til partneren din om morgenen, da er du for avhengig.

Gautes skjermtips:

Unngå likes: Likes er noe av det som trigger hjernens belønningssystem mest. Legger du ut noe på Instagram, bare må du inn og sjekke om du har fått nye likes. Lag heller en familiegruppe på Snapchat som du kan dele bilder og videosnutter med – uten at du får og forventer likes.

Ta privatlivet tilbake: Fri deg fra tanken om at flest mulig skal se hva du gjør. De holder at 12 nære venner og familie ser at du ligger i solarium, eller var på skoleavslutning i går. Du trenger ikke vise det til alle dine 3000 “Facebook-venner”.

Dropp det som ikke varer: Når du bruker tid og energi på å lage en videosnutt til Instagram-stories, tvinges du ut av øyeblikket og ødelegger for din tilstedeværelse. Minnet varer ikke engang, dette er et blaff du bruker tid på som bare forsvinner.

Lag avstand: Legg telefonen minst fem meter unna der du sitter slik at du må reise deg opp for å bruke den når du er hjemme.

Natten er hellig: Sett mobilen på lydløs eller flymodus. De tøffeste legger den i et annet rom.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om