Hovedinnhold

- Krigen mot brunsneglene er vunnet

- VUNNET: Sivilagronom Torstein Mo hevder kampen mot mordersneglene er kronet med seier. Foto: Andre Pedersen
- VUNNET: Sivilagronom Torstein Mo hevder kampen mot mordersneglene er kronet med seier. Foto: Andre Pedersen
- Krigen mot brunsneglene er allerede vunnet. Innen to år bør de være nesten utryddet, sier sivilagronom Torstein Mo i Elnesvågen utenfor Molde.

Fakta om iberiasneglen

  • Kalles også brunsnegl, kannibalsnegl og mordersnegl.
  • Opprinnelig fra Spania/Portugal uønsket i norsk fauna.
  • Påvist første gang i Norge i 1988 i Molde, Fredrikstad og Bamble.
  • Aktiv ved høy luftfuktighet og mer enn 10 varmegrader.
  • Misliker: Barfrost, tørre hager og tørkeperioder.
  • Liker: Øl, hagevekster og døde artsfrender.
  • Utbredt i det meste av Norge, men spesielt i kystområdene.
  • Formerer seg voldsomt. Hver snegle kan få 400 avkom i løpet av en sesong.

Løsningen er å bruke nematodemiddel på dyr man samler inn, for deretter å la andre snegler spise de døde sneglene. Dermed blir de også smittet, og til slutt vil alle sneglene være borte, mener Mo.

Han er den i Norge som har stått lengst på barrikadene i kampen mot brunsneglene, som antas å ha gjort sin entré i Norge i 1988. Mo mener imidlertid at han registrerte de første sneglene i planter fra et gartneri i Molde allerede i 1984.

HVA ER DINE BESTE SNEGLETIPS? LESERNES TIPS FÅR DU HER!

Mo er den i Norge som har stått lengst på barrikadene i kampen mot brunsneglene, som gjorde sin entré i Norge i 1988. Han mener selv at han registrerte de første sneglene i planter fra et gartneri i Molde allerede i 1984. Er dette riktig, har han 25 års kamp mot sneglene, som har gjort mye skader i privathager og i landbruket, bak seg.

Engasjementet har den 66 år gamle sivilagronomen hatt med seg helt fra studietiden på landbrukshøyskolen på Ås, der han var spesielt engasjert i entomologi - metoder for biologisk kontroll av insekter som opptrer som skadedyr eller nyttedyr.

Kannibaler

I fjor ble han premiert av Landbruksdepartementet med førsteprisen på 10.000 kroner for sin måte å bruke nematoder på i kampen mot brunsneglene. Mo fant ut at iberiaskogsneglene - eller mordersneglene, som disse brune sneglene også kalles, var kannibaler som kunne utrydde seg selv ved riktig bruk av nematoder.

Etter to-tre år er boligområdet der Mo bor i Elnesvågen i Fræna kommune, nå helt sneglefritt. Og her kunne folk for få år siden plukke snegler i hundretall i hagene sine. Like sneglefritt kan det bli andre steder i landet dersom folk går sammen, kjøper nematodemiddelet Nemaslug på et hagesenter og går fram på riktig måte.

- I bruksanvisningen står det at middelet skal spres på plenen. Mange har nok erfart at dette er lite effektivt. Jeg har tatt kontakt med importøren om dette, for det finnes nemlig en langt mer effektiv måte å anvende middelet på - som gjør at sneglene kan utryddes raskere, sier Mo.

Mos resept

Hans oppskrift er som følger:

1) Samle inn store mengder med snegler fra hagen/boligområdet.
2) Nemaslug løses opp i lunkent vann i en bøtte (1 pakke kan løses opp i 50 liter vann).
3) Sneglene legges over i et dørslag (sil) og dyppes i bøtta.
4) Sneglene klippes i to med en vanlig saks og føres tilbake i bøtta.
5) Sneglerestene legges ut som åte på skyggefulle steder og der snegler ellers trives.
6) Tøm på middelet som er igjen i bøtta over sneglerestene.
7) Det tar ikke lang tid før friske snegler kjenner lukten og strømmer til.
8) Sneglene spiser restene av sine artsfrender, blir selv smittet og dør - og blir i neste runde spist av andre, friske snegler som også blir syke og dør. Snart er boligområdet sneglefritt.

- Garantert effektivt

- At dette er effektivt, kan jeg garantere. Etter at vi har lagt ut åten, har snegler strømmet til i et tempo så en nesten har sett fartsstripen etter dem, sier Mo.

Middelet Nemaslug koster noen kroner i innkjøp og er dessuten en ferskvare som må oppbevares i kjøleskap. Mos råd er derfor at flere går sammen om jobben og samler inn snegler over et større område.

Da blir det mer effektivt.

Middelet inneholder nematoder som har med seg bakterier, og det er
bakteriene som avliver sneglen. Middelet blir importert av gartnersenteret i Lier.

- Bruker vi Nemaslug slik det står på bruksanvisningen, vil det ta minst 20 år før sneglene er utryddet. Ved bruk av åte som er dyppet i Nemaslug, tar det bare et par år før snegleproblemet er borte - selv om det sikkert alltid vil være noen få snegler som overlever, sier Mo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker