Hovedinnhold

Interiørekspert:

- Har du fortsatt julepynt? Da er du lat!

** Nå er det siste frist for å få ut juletreet

<p>BORT MED JULEPYNTEN: Halvor Bakke blir provosert at de som fortsatt har julepynten ute.<br/></p>

BORT MED JULEPYNTEN: Halvor Bakke blir provosert at de som fortsatt har julepynten ute.

Foto: Støtvig Alf Øystein, VG
Interiørekspert Halvor Bakke blir provosert av de som fortsatt har julepynten og treet fremme.

Denne saken handler om:

Ifølge norske juletradisjoner er onsdag 6. januar siste dag for å rydde ut juletreet og pynten. Trettende dag jul var fra gammelt av en av de store høytidsdagene i jula. Men interiørekspert Halvor Bakke mener julepynten skulle vært borte for lengst.

- Nyttår. Hør på ordet. Det er et nytt år. Da er det nye muligheter og julepynten skal ut ved nyttår. Altså senest 1. januar. Hvis man ikke gjør det tenker jeg at man faktisk er lat, og at man ikke gidder ta seg bryet med å ta bort pynten, sier interiørekspert Halvor Bakke til VG.

Provosert

Bakke blir provosert når han ser julepynt i vinduene eller utendørs etter desember.

- Når jeg ser juletrelys ute nå blir jeg faktisk litt irritert. Det er en tid for alt. Selv om man synes julen er koselig, må den også være over. Jeg har sett at folk har glemt å ta bort adventsstaken i mai og juni. Det er forferdelig. Julen skal være i tre uker, sier Bakke.

Han forklarer videre at han synes at det allerede er for sent å fjerne julepynten 13. dag jul.

- Om du ikke har pakket bort julen ennå, fjern pynten nå – det er allerede for sent. Og ikke la noen ting stå igjen. Ikke vent på at julestjerne-blomsten skal visne, for det gjør den ikke. Så blir den stående. Nå bør du få inn vårinteriøret, sier Bakke.

Senest 13. dag jul

Professor i folkloristikk, Ann Helene Skjelbred, forklarer at julepynten tradisjonelt sett skal fjernes senest trettende dag jul. I gamle dager ble dette nemlig feiret som Jesu fødselsdag.

- Selv i dag feires denne dagen som dette i den ortodokse tradisjonen. Hos oss er det imidlertid bestemt at 24. desember skal være feiringen av Jesu fødselsdag, sier Skjelbred.

De forskjellige feiringene av Jesu fødsel henger sammen med om du forholder deg til den julianske eller den vestlige gregorianske kalenderen.

Ifølge Skjelbred ble julekurvene fylt med godteri som barna fikk lov til å tømme på den 13. dag i tidligere tider. De høstet treet før det ble kastet ut.

Slik samfunnet er i dag er den tradisjonelle juleavslutningen mer flytende ifølge henne.

<p>JULETREINNSAMLING: Renovasjonsetaten i Oslo kommune plukker opp gamle juletrær ved Grünerhagen mandag kveld.<br/></p>

JULETREINNSAMLING: Renovasjonsetaten i Oslo kommune plukker opp gamle juletrær ved Grünerhagen mandag kveld.

Foto: Fredrik Varfjell, NTB SCANPIX

- Drysser treet i romjulen, kaster du det ut da. I byene, hvor renovasjonsetaten samler inn treene er det gjerne avslutningen på julen. Det kan henge sammen med både lokale og familietradisjoner når folk velger å avslutte julen, sier Skjelbred til VG.

Juletrær for 700 millioner

Det ble solgt juletrær for over 700 millioner kroner i Norge i år. Rundt to millioner juletrær skal kastes ut av norske hjem.

Hun har personlig ingen sterke følelser til om folk lar juletreet og pynten stå utover i januar.

– Nei det har jeg ikke. Spesielt lys ute på trær og på hus kan det jo være en grunn til å ha ute lengre da det lyser opp i en ellers mørk tid, sier Skjelbreid til VG.

Er du veldig glad i jul kan du imidlertid, med tradisjon som alibi, vente en uke til før juletreet må kastes ut. Tjuendedagen, 13. januar, var nemlig etter enda eldre norsk tradisjon den siste dag i julen.

Noen steder ble dette markert ved at man «jagde ut» julen med sopelimer ifølge Store Norske Leksikon. Enkelte holdt tjuendedagen for å være gamle nyttårsdag, i samsvar med at trettendedagen var gamle juledag eller hellige tre kongers dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker