Skulle gå til fattige i Ukraina: Selger innsamlede klær på internett

FORBRUKER

Klær som er samlet inn fra dør- til døraksjoner i Norge selges videre for 10 kroner kiloen på internett.

Publisert: Oppdatert: 05.03.15 09:26

Det kommer frem i kveldens episode av TV 2 hjelper deg, som har oppdaget flere annonser på litauiske nettsider med plastposer fra norske dagligvarekjeder fylt av brukt tøy til salgs.

I annonsene opplyses det at klærne er av høy kvalitet og samlet inn fra dør- til døraksjoner.

TV 2 hjelper deg ønsket å finne ut hvor posene med klær og tøy fra Norge egentlig kommer fra, og har funnet ut at flere annonser for brukt tøy til salgs samlet inn i Norge er direkte koblet til den ideelle foreningen «Vi kan hjelpe».

Foreningen «Vi kan hjelpe» legger lapper i postkassene til folk over hele Østlandet, hvor de skriver:

«Tingene du donerer vil nå de som ikke har muligheten til å kjøpe nye sko og klær».

– De samler inn klær og gir det til folk i Ukraina, sier Hege Marie Wergeland til TV 2 hjelper deg.

Les også: Saumfarer nettet etter brukte merkeklær

I programmet legger hun brukt tøy i en søppelsekk som skal settes ut til klesinnsamlerne. Det er femte gang familien i Fredrikstad donerer tøy til foreningen.

– De får votter, for jeg tror det er kalde vinterdager i Ukraina òg. En jakke, skjorter, gensere og bukser, sier hun og legger plaggene i sekken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Videreselger klærne

Internett-annonsene TV 2 hjelper deg har funnet, viser at muligheten er stor for at klærne Wergeland donerer ikke kommer frem til fattige mennesker i Ukraina.

Før «Vi kan hjelpe» henter posen fra Hege Marie Wergeland planter TV 2 hjelper deg en GPS-tracker i en av posene.

Les også: Samlet inn 29 mill. til nødhjelp - 564.000 kom frem

Etter å ha tilbrakt to døgn på en adresse i Trøgstad blir posen til Wergeland fraktet videre til et hotell i Litauen, hvor batteriet i trackeren gikk ut.

Kontaktinformasjonen i salgsannonsene er en av e-postadressene til foreningen «Vi kan hjelpe». I annonsene er det bilder av lagerrom fylt med plastsekker med brukt tøy. Klærne selges for 10 kroner kiloen.

Alle annonsene er på litauisk, men det står at «vi selger brukte klær fra Norge. Original (dør til dør). Usortert. Produktet kommer uten mellomledd».

Les også: Mann tatt etter innsamling fra ambulanse

I Brønnøysundregistrene står det at «Vi kan hjelpe» driver med «samling av brukte klær med formål av veldedighet. Dette skal samles og gis bort til dem som trenger».

I tillegg til en e-postadresse står det også et telefonnummer oppgitt. Dette nummeret fant TV 2 hjelper deg igjen på nettstedet Alibaba.com, hvor det også selges brukt norsk tøy.

Avslørt i videoklipp

Ifølge TV 2 hjelper deg er mannen bak annonsene en person som kaller seg Victor Bart, men som egentlig heter Viktoras Bartusis.

I et videoklipp programmet har fått tak i bekrefter mannen at han videreselger innsamlet tøy.

I klippet, hvor han ikke er klar over at han blir filmet, blir han nemlig spurt om hvor stor andel av disse klærne som stammer fra dør-til-dør-innsamling, og hvor mye som er hentet fra containere.

– Almost half and half, as you can see. Maybe door-to-door is a little bit more, 60 percent. But I can give you guaranty, it’s not worse quality. It’s really good. And door-to-door and clothes from containers are mostly the same, svarer Bartusis ifølge TV 2 hjelper deg.

Les også: Vær forsiktig med hva du «liker» på Facebook

Da TV 2 hjelper deg oppsøker adressen i Trøgstad hvor de donerte klærne fra familien Wergeland ble lagret står det en bil med skilter registrert på Bartusis 600 meter fra huset.

Får ikke svar

TV 2 hjelper deg har forsøkt å komme i kontakt med Bartusis, men har ikke fått noe svar. Etter flere forsøk kommer TV 2 hjelper deg i kontakt med daglig leder Robertas Stuknys i «Vi kan hjelpe» som svarer på disse spørsmålene:

I am contacting you because it seems to us that the clothes you are collecting, is not going to poor people in Ukraine?

– But it’s going.

Do you have proof?

– Okay, you if it’s possible you can call me later.

TV 2 hjelper deg har forsøkt å ringe tilbake en rekke ganger, men Stuknys tar ikke telefonen. Heller ikke de andre styremedlemmene svarer på TV 2 hjelper degs henvendelser.

VG har forsøkt å ringe foreningen «Vi kan hjelpe», men har ikke lyktes med å få svar.

Flere tvilsomme aktører

Daglig leder Børre Hagen i Innsamlingskontrollen forteller at det stadig kommer flere tvilsomme klesinnsamlere på markedet.

– Vi har nå satt en del av disse på vår OBS-liste. Disse klesinnsamlerne har til felles at de ikke vil være åpne om den virksomheten de driver, forteller Hagen.

Listen er tilgjengelig på Innsamlingskontrollens nettsider, og inkluderer blant annet foreningen Vi kan hjelpe.

– Opplysningene du kommer med styrker det inntrykket vi har av at dette er en organisasjon som giverne bør holde seg langt unna, sier Børre Hagen.

Her kan du lese mer om