SKREKK: For mange er frykten for uhåndterlig store regninger grunn nok til å holde seg unna tannlegestolen. Foto: Illustrasjonsfoto:Frank May,NTB scanpix

82.000 krever tannbehandling inn i folkehelsen

Norsk Tannhelseforbund har siden 2012 jobbet for å få tannhelse inn i folketrygden. Forbundet har større oppslutning på nettet enn Norges største politiske partier.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En prisundersøkelse VG har gjort av tannleger viser at det kan koste deg mye å velge feil tannlege. I 2012 startet Kevin André Lindstrøm (28) fra Kolvereid foreningen Norsk Tannhelseforbund.

– Det er utrolig dyrt å gå til tannlegen i Norge. Har du først fått et etterslep av behandlinger, så kan man få store problemer med å betale, sier Lindstrøm.

Voldsom støtte

Personer under 18 år, personer med visse sykdommer, tilstander og skader kan få dekket tannlegebehandlingen i Norge.

Lindstrøm og Norsk Tannhelseforbund mener at dette ikke er godt nok.

Les også:Dette bør du gjøre før du tar ungene til tannlegen

De ønsker at tennene skal være sidestilt med resten av kroppen når det kommer til hva folketrygden skal dekke, og mange er enige dem.

MASSIV STØTTE: Kevin Andre Lindstrøm, leder i Norsk Tannhelseforbund. Foto:Privat,

Facebook-siden til foreningen har i skrivende øyeblikk over 82.000 medlemmer, dermed har de flere følgere på Facebook enn samtlige av de norske politiske partiene.

– Om vi hadde vært et politisk parti, så hadde vi vært det største politiske partiet på Facebook, så det viser jo at det er voldsomt engasjement for saken. Folk bryr seg om tannhelse. Problemet nå er at tannlegebehandlinger i Norge er altfor dyrt, og det går mest utover de med dårlig råd, sier han.

Lindstrøm sier han via Facebook-gruppen ofte hører historier fra personer som sliter med tannproblemer.

– Vi hører hjerteskjærende historier. Dette er personer som ikke har krav på gratis tannbehandling. Det er personer i alle aldersgrupper, fra 20-åringer til pensjonister og alenemødre som ikke tør gå til tannlegen fordi de er redd for regningen etterpå. Det er flere skrekkhistorier, sier han.

Les også: Spar tusener på å velge riktig tannlege

SV: Ønsker pristak

– Tannhelse burde falt inn under folketrygden. Det er et stort hull i helsevesenet som gjør at folk bokstavelig talt får hull i tennene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

ENIG: SV-leder Audun Lysbakken under landsmøte på Gardermoen. Foto:Helge Mikalsen,VG

På partiets landsmøte i mars vedtok SV at tannhelsereform skal være et av partiets viktigste krav ved stortingsvalget i 2017. Partiet vil ha de samme reglene for egenandeler som ved andre helsebehandlinger.

Les også:Derfor er vi redd for tannlegen

På bakgrunn av VGs prisundersøkelse mener han at det også vil vært fornuftig å innføre et pristak på tannbehandlinger.

– Vi har en velferdsstat for resten av kroppen, men et amerikansk system for tennene. Det fungerer altfor dårlig og er urettferdig, sier han.

Helsepolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Tove Karoline Knutsen sier at god tannhelse er god folkehelse.

– Arbeiderpartiet gikk nylig inn for å utarbeide en opptrappingsplan for en gradvis økt satsing på tannhelsefeltet på vårt landsmøte i april. Dette er en videreføring av det viktige arbeidet vi startet med i regjering, sier hun.

Høyre: Folk vet ikke

– Om folk ikke har råd til tannlege, så er det et problem, sier Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland.

Men han tror ikke problemet nødvendigvis løses ved at det offentlige tar regningen.

– Det er mange som ikke er klar over rettighetene sine. Vi skal sørge for at det blir enklere for folk å finne ut hva de kan få dekket av det offentlige.

Partiet ønsker også å stimulere folk til å se etter prisforskjeller hos tannleger.

– Om dette plasseres inn under folketrygden, så blir det å fordele tynt utover på alle noe som heller bør gå til de som trenger det mest, sier han.

Også Venstre mener at det viktigste er å hjelpe de som trenger behandlingen mest.

– For de fleste av oss er det ikke en stor utfordring å betale selv. Det er ikke sikkert at det å fase inn gratis tannhelse inn i trygdesystemet er nødvendig. De utfordringene vi må gå løs på først er å hjelpe de som trenger det mest, og en del av dette vil være gjennom priskontroll, sier medlem i helse- og omsorgskomiteen, Kjetil Kjenseth.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder