Matintoleranse-testene: Stiller diagnose - tilbyr egne produkter

Behandler: Ca. 25 prosent av inntekten på kosttilskudd-salg

Legemiddelverket: «Som å sette bukken til havresekken»

Forbrukerrådet: – Politikerne må gjennomgå loven på nytt

Minst 117 behandlere i hele Norge tilbyr matintoleranse-test. Minst 18 av klinikkene har bindinger til andre virksomheter av samme art. Det vil si at de kan tjene penger på diagnosen de stiller.

  • Marie Kingsrød
  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– At de som diagnostiserer barnet ditt eller deg med en matintoleranse, sender med deg en brosjyre over produktene de mener du bør kjøpe for å bli «frisk», er veldig problematisk. Det er uryddig, sier forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll, til VG.

Les også: Disse behandler titusenvis av nordmenn - har ikke helseautorisasjon

Like etter at VGs friske journalist fikk beskjed om at hun ikke «tålte» 45 ulike matvarer etter en matintoleranse-test på OK-klinikken i Oslo (les bakgrunn), og da spesielt ulike meltyper og gluten, mottok hun en brosjyre med en anbefaling om hvilket brød hun burde spise.

Behandleren har selv patent på en av bakemåtene til dette brødet, viser et søk i Patenstyret. Behandleren anbefalte dessuten et bakeri, med telefonnummer, hvor dette brødet kunne kjøpes.

STOR OVERSIKT: Finn behandlerene i ditt fylke - sjekk hvem som har kommersielle interesser og ikke er helsepersonell. Oversikten kan du også se nederst i denne saken.

Flere økonomiske bindinger

I samme brosjyre står det at du blant annet bør ta følgende produkt for å bli frisk:

«Innta OMXtra. Ta én til to kapsler til måltid tre ganger daglig. Fås kjøpt på www.helseoghudpleie.no. Ta én ts med NDS Probiotic Classic i et glass vann».

Nettbutikken hvor OMXtra selges, eies av OK- klinikken. Produktet NDS Probiotic, selges og distribueres av laboratoriet som utførte testen på VGs journalist: BioTek.

Til VG opplyste BioTek i går at de har lagt ned sin nettbutikk.

Les også: Mener Norske barn kan bli syke av testen

VG har tatt BioTek-testen hos tre ulike klinikker i Norge: OK-kinikken i Oslo, Moss Akupunkturklinikk og Nordstrand klinikk for helhetsmedisin. Ved alle de tre klinikkene ble VGs journalist anbefalt flere konkrete produkter.

Gjengangere hos alle var «NDS Probiotic» - produktet som distribueres av BioTek.

Hos to av klinikkene ble vi anbefalt å leie en vanndestilleringsmaskin til 250 kroner i uken. Denne maskinen selges og leies ut av BioTek. (Se egen oversikt og les egen sak om kosttilskuddene vi ble anbefalt.)

TJENER PENGER PÅ KOSTTILSKUDD: BioTek, laboratoriet bak en av Norges største matintoleranse-tester, selger både kosttilskudd og tar testene. Her er personene bak BioTek Norge, heilpraktiker Linda Rahbek og homeopat Jan Bjerke. Foto:Frode Hansen,VG

Les også: Dette svarer klinikkene

Det er minst 117 behandlere i Norge som tilbyr BioTek-testen. Se oversikten over behandlerne her.

Behandleren tar blodtestene og sender disse til BioTeks laberatorium på Kløfta utenfor Oslo. Denne testen skal gi svar på hvilke matvarer pasienten ikke tåler. Deretter utarbeides et nytt kostholdsprogram for pasienten.

De omstridte testene tas også på barn ned til spedbarns-alder.

Mange av de 117 behandlerne som tar BioTek-testen i Norge, viser seg å ha minimalt med helse- og ernæringsrelatert utdanning.

Søk i Bizweb, Patentstyret og Brønnøysundregistrene viser at noen av dem har økonomiske interesser i virksomheter av samme art:

# Minst 18 av klinikkene, i tillegg til BioTek (laboratoriet bak testene), har slike bindinger.

# 14 av behandlerne driver nettbutikk eller butikk hvor de selger kosttilskudd som skal hjelpe mot matintoleranse.

# Tre av behandlerne eier eller jobber i virksomheter som selger «fri for»-produkter. For eksempel glutenfrie brød.

# BioTek distribuerer og selger også flere typer kosttilskudd som skal behandle matintoleranse. De anbefaler alle sine 117 behandlere å selge disse produktene.

STOR OVERSIKT: Sjekk om behandleren i ditt fylke har komersielle bindinger her.

«Debatten om leger kan selge medisiner er avsluttet for lenge siden, denne debatten med alternative behandlere er aldri tatt»Medisinsk fagsjef i Legemiddelverket, Steinar Madsen

– De har egeninteresse av at lab-prøven skal ha utslag

BioTeks egen homeøpraktiker, Jan Bjerke, innser at bindingene kan oppfattes problematisk. Fra BioTeks lokaler på Kløfta både selger han kosttilskudd, og utfører de omstridte testene. Bjerke anslår at rundt 25 prosent av hans totale inntekt stammer fra salg av kosttilskudd, som blant annet er utviklet av BioTek.

– Jeg ser at det kan oppfattes som problematisk. Samtidig er dette produkter som jeg stiller meg hundre prosent bak. Virker de ikke, så forsvinner kunden og jeg taper penger. Så enkelt er det, sier Bjerke til VG.

Kommentar: Etter ti år som sunnhetsfanatiker, fant jeg ut at det var sunnere ikke å være fanatisk

Medisinprofessor Vinjar Fønnebø i Nasjonalt forskningssenter innen komplimentær og alternativ medisin (NAFKAM,) er ikke enig.

– All blanding av laboratorievirksomhet eller klinisk virksomhet og kommersielle bindinger er problematisk. De har en egeninteresse av at lab-prøven skal ha utslag fordi de tjener penger på det, sier han.

Den første saken:«Synd at en så ung jente som deg kan være så syk»

Legemiddelverket: Som å sette bukken til havresekken

Legemiddelverket reagerer også kraftig.

EKSPERT: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto:Jørgen Braastad,VG

– Dette er som å sette bukken til havresekken, og det blir selvfølgelig problematisk når det er snakk om folks helse. Debatten om leger kan selge medisiner er avsluttet for lenge siden, denne debatten med alternative behandlere er aldri tatt. Det er på tide, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til VG.

Må til en lovregulering

Forbrukerrådet tar nå til orde for en lovregulering.

– Politikerne må gå gjennom loven på nytt, slik at forbrukerne er bedre beskyttet. Det må føres flere tilsyn – også utover markedsføring. Dette er ikke bra nok, sier Forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll, til VG.

OK-klinikken mener de ikke rammes av kritikken.

– Ved kjøp av kosttilskudd henviser vi pasientene til apotek, helsekostforretninger og nettbutikker. Matintoleransetesting er et lite supplement til vår tjenesteytende behandlingsvirksomhet, og utgjør mindre enn én prosent av klinikkens omsetning. Vi føler oss derfor på ingen måte rammet av kritikken om kommersiell binding, sier daglig leder ved OK-klinikken, Hilde Vermedal, til VG.

Nordstrand klinikk for helhetsmedisin og Moss Akupunkturklinikk ønsker ikke å kommentere kritikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder