Slik kan hjemmet ditt bli hacket

Oslo-familiens private og sensitive informasjon lå tilgjengelig for alle

Vannkokere, vaskemaskinen og lysbryterne. Med en internettilkobling kan dette bli inngangsporten for kriminelle hackere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Med en internettilkobling blir alt så mye lettere. Du kan fjernstyre kaffetrakteren, skru på varmen på hytta og sjekke om du har skrudd av lyset i huset med iPaden din. Fjernstyring later til å være fremtiden.

Snart vil det kanskje bygges hus hvor det meste av utstyret og funksjonene er koblet til internett. Men hva med sikkerheten?

For VGs sikkerhetsanalytiker Einar Otto Stangvik er skrekkscenarioet at noen hacker seg inn på nettverket ditt gjennom for eksempel vannkokeren din. Da kan den så ta over forbindelsen til iPaden din, før den til slutt henter informasjonen fra nettbanken din, forteller han.

Kan skru av kaffetrakteren fra jobben: Slik styrer han huset fra iPaden

FRYKTER HACKING: VGs sikkerhetsanalytiker Einar Otto Stangvik mener folk må være bevisst hvilke apparater de kobler opp mot internett. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Det er ikke nødvendigvis noe som skjer mot deg direkte. Det kan skje mot hundretusenvis eller millioner av IP-adresser i løpet av noen få sekunder, sier han.

Han mener nemlig at sikkerheten på en rekke av disse lavteknologiske dubbedittene ikke er god nok.

– Produsentene ønsker å få utstyret ut på markedet så fort og så billig som mulig, men uten å ivareta sikringen i tilstrekkelig grad, sier Stangvik.

Sikkerhetshull

Familien Aarnes fra Oslo skulle smertelig få erfare at hjemmenettverket deres på ingen måte var avstengt for utenforstående. Uten å være klar over det lå deres personnumre, passord og private bilder tilgjengelig via internett.

Det var først da VG tok kontakt med Oslo-familien i sommer at de ble gjort oppmerksom på det alvorlige sikkerhetshullet.

– Vi visste ingenting om dette. Jeg ble mildt sagt overrasket, sier familiefaren Ola Aarnæs.

Nøkkelen inn til familiens private dokumenter var gjennom et lagringssystem som familien brukte. Til dette backup-systemet fulgte det med programvare som gjorde det mulig å få tilgang til dokumentene utenfor huset.

– Vi fulgte bare bruksanvisningen

Aarnæs sier at det var ingenting som tilsa at de lagrede dokumentene deres ikke var trygge.

Pass på! Så lett stjeles ditt digitale liv

– Harddisken ble kjøpt på en av de store elektrobutikkene. Vi fikk vite at dette var noe man enkelt kunne sette opp selv og vi fulgte bare bruksanvisningen, sier han.

På harddisken til familien fant VG personlige bilder, CV-er med telefonnummer og adresser, vitnemål med personnummer, et dokument med brukernavn og passord til en lang rekke tjenester og andre sensitive dokumenter.

– Etter at vi ble gjort klar over det, så koblet vi fra harddisken og kommer til å be om hjelp til å få satt det opp trygt, sier Aarnæs.

Med den informasjonen som lå åpent kan man ute store problemer bestille varer fra nettet i Aarnæs’ navn og sende varene til en annen adresse. Det er også mulig å forfalske ID-er og handle på kreditt under falsk navn.

Stangvik sier at «folk flest» ikke er særlig utsatt for denne typen hacking. Ikke fordi mannen i gata er godt sikret, men fordi uvelkomne svært sjelden har noe interesse av informasjonen som kan ligge tilgjengelig.

VGTV: Slik tappes mobilen din mens du går forbi

– Folk flest vil typisk ikke være spesielt utsatt, men mange er det og vi vil i økende grad bli det. Jo flere billigere nettverksenheter som finner veien inn i norske hjem, jo lettere vil det være for kriminelle å komme seg inn der. På verdensbasis har vi sett utallige eksempler på slike tjenester, sier Stangvik.

NSM: Farlig for næringslivet

I et helt vanlig norsk hjem finnes det nå en rekke potensielle sikkerhetshull uvelkomne kan utnytte. Smart-TVer, nettradioer, spillmaskiner, bredbåndsrutere, nettverkslagringsbokser, webkamera, mobiltelefoner, strøm- eller temperaturstyringssystemer og hjemmekinoforsterkere kan alle være inngangsporter.

Rapport: Flere flytyper sårbare for hacking

Hans Christian Pretorius (i midten) i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) på vei inn i Samferdelsdepartementet sammen med assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet i 2014. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Men skal vi tro Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er det fremtiden vi bør være bekymret for.

– Dette kommer til å bli et stort utfordringsbilde, primært innenfor næringslivet. Der styres alt fra adgangssystemet, til lys og varme. Det er klart at det gjør det mer sårbart når alt kobles sammen. Det øker angrepsflaten betraktelig når ting er koblet til internett, sier avdelingsdirektør i operativ avdeling, Hans Christian Pretorius, til VG.

NSM: Registrerer mer datakriminalitet i Norge

Han har imidlertid ingen tro på at vannkokeren din plutselig kan stjele informasjon fra nettbanken din. Dette baserer han på tester NSM har gjort, hvor de har hacket seg inn i denne typen utstyr.

– Vi har klart å utnytte sårbarhetene. Men i hvilken grad man kan gjøre skade, det har ikke vi sjekket.

Frykter for forbrukeren personvern

Han etterspør en sikkerhetssertifisering på denne typen produkter, som ofte kalles «internet of things».

– Globalt er det ganske mange som har kapasitet til å begå denne typen angrep. Vi besitter blant annet denne evnen. Det er nok mange i Norge også som vil kunne klare det, men de har ikke intensjon om å gjøre det.

Det sier Forbrukerrådet seg enig i:

– Stadig flere produkter kommer på nett. Dette har opplagt mange fordeler, men det er også utfordringer knyttet til sikkerhet og forbrukeres personvern. Det er derfor viktig med gode, globale standarder og aktivt tilsyn fra myndighetene, skriver Finn Myrstad, som er fagdirektør, til VG.

Atle Årnes, fagdirektør for teknologi i Datatilsynet Foto: DATATILSYNET ,

Hos Datatilsynet etterspør de en større bevissthet hos forbrukeren.

– Vanligvis er man bevisst på at ikke utenforstående får tilgang til husets wifi, webkamera eller temperaturkontroll. Sikkerheten blir borte dersom man ikke har kontroll på dette utstyret. Det samme gjelder annet utstyr i huset, skriver fagdirektør for teknologi, Atle Årnes, i en e-post til VG.

– Nye sårbarheter

Hos Norsk senter for informasjonssikring, NORSIS, har de merket en økning i forespørsler om IT-sikkerhet knyttet til hjemmeprodukter.

Lagringsprogrammer som familien Aarnæs brukte er bare et av produktene de har fått tilbakemeldinger på.

Nye, «smarte» enheter er designet for å gjøre livet enklere for brukerne, men med den nye teknologien kommer det også nye utfordringer, mener seniorrådgiver Bjarte Malmedal.

– Alle disse enhetene som knyttes opp mot nettet er der for å gjøre livet enklere for oss. Lyset og varmen kan skru seg på i det du er på vei hjem. Det er åpenbart veldig mye positivt med slike enheter, men det åpner samtidig for nye sårbarheter, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder