GODE MUSIKKOPPLEVELSER: Lyd & Bilde har testet ti lukkede hodetelefoner.
GODE MUSIKKOPPLEVELSER: Lyd & Bilde har testet ti lukkede hodetelefoner. Foto: ,

Test av 10 hi-fi hodetelefoner: De beste hodetelefonene for kresne ører

FORBRUKER

Legger du litt ekstra penger på bordet for et par hodetelefoner, kommer de tårevåte musikkopplevelsene på løpende bånd.

Publisert:

At folk flest er opptatt av god lyd, er lett å se på salget av hodetelefoner. Man trenger ikke engang statistikk, det holder å ta et blikk rundt seg når man går på gaten i storbyen. Store klokker overalt.

Det er ikke bare utendørs at hodetelefonene gjør nytte for seg. Ønsker du tårevåte musikkopplevelser hjemme, men det passer dårlig å guffe opp stereoanlegget – enten samboeren ser politisk debatt eller det er midt i lottotrekningen på TV, så er hodetelefonene godt å ha ved sin side. Men så øker også kravene til lydkvaliteten, i forhold til på T-banen, bussen og andre støyende omgivelser.

I denne testen er vi ute etter de beste allround-hodetelefonene, for folk som virkelig er opptatt av kremlyd. Hodetelefoner som gir meget god lyd hjemme i stua, gjerne sammen med en god hodetelefonforsterker, men som også er en enkel last å drive for en bærbar musikkspiller, for eksempel en mobiltelefon. Vi beveger oss derfor opp i pris fra de hundrelappene folk flest handler for, og havner rundt 2.000-3.000 kroner. Her ligger nemlig det gylne snittet mellom hva mange kan ta seg råd til, og hva som gir den aller beste lydkvaliteten.

Vår referanse blant hodetelefoner til 3.000 kroner heter Bowers & Wilkins P7. Dette er rett og slett de beste hodetelefonene vi har hørt til denne prisen så langt, som på mesterlig vis balanserer en varm og fyldig bass med en detaljrikdom i overtonene som er få forunt. Dette er en kanonbra hodetelefonmodell, som ble belønnet med seks stjerner i L & B nr. 1 2014, og som fremdeles er modellen å slå.

Testen:

Panasonic HD10

Type: Lukket, over øret

Sammenleggbare: Nei

Mikrofon og fjernkontroll: Nei

Høyttalerelement: 50 mm

Impedans/følsomhet: 18 ohm/92 dB

Vekt: 320 gram

Pris: 1.995 kroner

Detaljert og fyldig

Panasonic beviser at de også kan lage hodetelefoner til hi-fi-formål.

Pluss: Et bra kvalitetsinntrykk og behagelig passform følges opp med en detaljert lyd med fyldig bass.

Minus: Det viktige mellomtoneområdet er litt tynt og tilbakeholdent, som gjør sangstemmer litt slanke.

Vurdering: Til tross for at Panasonic ikke er spesielt kjent for hodetelefoner, låter HD10 ganske så fint og er lett å like, men mangler bare litt trøkk i mellomtonen for å yppe seg mot de beste.


Audio-Technica ATH-MSR7

Type: Lukket, over øret
Sammenleggbare: Nei

Mikrofon og fjernkontroll: Ja

Høyttalerelement: 45 mm

Impedans/følsomhet: 35 ohm/100 dB

Vekt: 290 gram

Pris: 1.995 kroner

Glassklar lyd for pengene

SPESIELT ANBEFALT

En mer oppløst og nøytral lyd til prisen skal godt gjøres.

Pluss: Her får du et åpent og detaljert lydbilde med glassklar mellomtone og luftig diskant. Passformen er meget god, og støy utenfra undertrykkes fint.

Minus: Enkelte vil finne lyden vel analytisk, og ønsker en noe fetere bass.

Vurdering: Audio-Technica MSR7 er en drøm for dem som ønsker å høre alt studioteknikerne har hørt. Noen vil ønske et mer rosenrødt lydbilde, men dette er uansett et glimrende par hodetelefoner, som konkurrerer mot dyrere saker.

Jays u-JAYS

Type: Lukket, på øret
Sammenleggbare: Nei

Mikrofon og fjernkontroll: Ja

Høyttalerelement: 40 mm

Impedans/følsomhet: 32 ohm/100 dB

Vekt: 224 gram

Pris: 2.300 kr.

Balansert klang

u-JAYS er et par hodetelefoner som sitter behagelig, og som presenterer musikken på en balansert og fin måte.

Pluss: Passformen er behagelig, og de kompakte målene gjør at man ser diskret ut der man vandrer gatelangs. Lydbildet er balansert og klart, her er det ingenting som maskerer eller stikker seg frem.

Minus: Lyden mangler litt oppløsning i forhold til de beste. Spesielt overtonene kunne vært mer finmasket.

Vurdering: Søker du kompakte hodetelefoner som er behagelig å ha på seg, og som låter både balansert og sprekt, så trår du ikke feil med Jays u-JAYS–som bare mangler det siste lille av oppløsning.


Pioneer SE-MHR5

Type: Lukket, over øret
Sammenleggbare: Ja

Mikrofon og fjernkontroll: Nei

Høyttalerelement: 40 mm

Impedans/følsomhet: 45 ohm/102 dB

Vekt: 240 gram (over øret)

Pris: 2.495 kroner

Med en følsom hånd

SPESIELT ANBEFALT

Pioneer balanserer et detaljert lydbilde med deilig musikalitet.

Pluss: Musikken gjengis med en dynamisk snert og rytme, kombinert med fyldige grunntoner og en behagelig klangbalanse. Låter aldri skarpt.

Minus: Det finnes andre modeller med enda mer luft i overtonene

Vurdering: Pioneer har klart balansen mellom detaljer og musikalitet på en god måte. Hodetelefonene fungerer meget godt sammen med en mobiltelefon, og vokser med oppgaven om de tilkobles en god forsterker.

Sennheiser Momentum M²

Type: Lukket, over øret
Sammenleggbare: Ja

Mikrofon og fjernkontroll: Ja

Høyttalerelement: Ikke oppgitt

Impedans/følsomhet: 18 ohm/ikke oppgitt

Vekt: 220 gram

Pris: 2.795 kroner

Perfekt likevekt

BESTE KJØP

Sennheisers bidrag har en fjellstø bass, kombinert med en balanse og oppløsning i lysere toner som bare dyre hodetelefoner kan.

Pluss: Lydbildet er perfekt balansert, med en fyldig bass og flott dynamikk oppover i toneområdet. God passform og lav vekt trekker ytterligere opp inntrykket.

Minus: Litt uvant med kabelen på høyre side.

Vurdering: Sennheiser Momentum M² er for deg som ønsker kjempegod lyd kombinert med god bærekomfort og lett vekt. Det beste kjøpet for pengene, og testens aller beste hodetelefoner dersom du kun skal bruke mobiltelefonen som lydkilde.

KEF M500

Type: Lukket, på øret
Sammenleggbare: Ja

Mikrofon og fjernkontroll: Ja

Høyttalerelement: 40 mm

Impedans/følsomhet: 32 ohm/103 dB

Vekt: 208 gram

Pris: 2.795 kroner

Ikke luftig nok

De små, sammenleggbare hodetelefonene fra KEF låter sprudlende dynamisk. Men de åpner seg aldri helt.

Pluss: Hodetelefonene er sammenleggbare og tar nesten ikke plass. Utseendet er lekkert, og lydmessig byr de på rytmer og ganske heftig bass.

Minus: Vi ønsker mer luft i toppen, som ville gitt et åpnere lydlandskap og mer pustende instrumenter. Hodebøylen har i overkant skarpe kanter.

Vurdering: KEF M500 er meget bærbare og lett å drive, og henger fint med i de musikalske svingningene. Bassen er også tøff. Vi savner bare mer åpenhet i overtonene, som blir for tilbakeholdne for vår smak.

Onkyo H900M

Type: Lukket, over øret
Sammenleggbare: Nei

Mikrofon og fjernkontroll: Ja

Høyttalerelement: 50 mm

Impedans/følsomhet: 16 ohm/105 dB

Vekt: 380 gram

Pris: 2.999 kroner

Detaljert tungvekter

Pluss: Onkyos hodetelefoner har masse detaljer i overtonene, og gjengir instrumenter og sangstemmer meget tydelig og distinkt. Tonegjengivelsen er meget balansert og korrekt.

Minus: Selv om de kan spille høyt fra mobiltelefon, kan de fort låte litt krast uten en ordentlig hodetelefonforsterker. Også da er de litt vel frempå i spillestilen. Hodetelefonene er tunge, og egner seg ikke til lange spaserturer.

Vurdering: Onkyo har her forsøkt å lage en hodetelefon med en helt nøytral klangbalanse, men som blir litt for krass og analytisk til å engasjere. Lydteknikere kan foretrekke dette, men til slikt bruk er det mer naturlig å gå for en åpen hodetelefonmodell. I så måte er det Onkyo A800 du skal ha, som vi dessuten kan røpe låter mye bedre.

Torque t402v

Type: Lukket, på/over øret
Sammenleggbare: Nei

Mikrofon og fjernkontroll: Ja

Høyttalerelement: 40 mm

Impedans/følsomhet: 16 ohm/114 dB

Vekt: 320 gram (over øret)

Pris: 3.595 kroner

For mye av alt

Torque viser at det faktisk er mulig å få for mye av det gode.

Pluss: Her får du tilsynelatende mye fleksibilitet for pengene: To sett utskiftbare øreklokker, og justerbar bass i fire steg.

Minus: Hodetelefonene faller mellom to stoler. Øreklokkene løsner for enkelt fra rammen. Til tross for fire bassnivåer, er det alltid for mye. Lyden er ullen og farget.

Vurdering: Med fire bassinnstillinger skulle vi ønske at en av dem ga en jevn og balansert bassgjengivelse. Slik at det var noe for enhver smak. Disse hodetelefonene er for basshoder som ikke bryr seg veldig om lydkvalitet.

Denon AH-MM400

Type: Lukket, over øret
Sammenleggbare: Ja

Mikrofon og fjernkontroll: Ja

Høyttalerelement: 40 mm

Impedans/følsomhet: 32 ohm/96 dB

Vekt: 310 gram

Pris: 3.698 kroner

Luksus på ørene

Denon har testens mest eksklusive utseende, med øreklokker av ekte valnøttre. De låter også til dels fremragende.

Pluss: Bærekomforten er topp, og utseendemessig er MM400 i toppklasse. De byr på oppløste toner og et luftig lydbilde.

Minus: Bassen er ikke helt utstrakt nok, og mellomtoneområdet kan virke en anelse slankt. Trenger en god hodetelefonforsterker for å få frem kvalitetene i overtonene.

Vurdering: Klangmessig minner Denon en del om Panasonic HD10, men med mer finmaskede toner. Med en bedre hodetelefonforsterker er det helt klart at Denon er å foretrekke. Den har ikke attakket i mellomtonen til Onkyo, Beyerdynamic og Pioneer, men er du glad i overtoner og rom i musikken, trår du ikke feil med Denon.

Beyerdynamic T70p

Type: Lukket, over øret
Sammenleggbare: Nei

Mikrofon og fjernkontroll: Nei

Høyttalerelement: Ikke oppgitt

Impedans/følsomhet: 32 ohm/104 dB

Vekt: 374 gram

Pris: 3.495 kroner

Ærlighet varer lengst

BEST I TEST

Ønsker du lyd i perfekt balanse, kombinert med oppløste overtoner og et stort og pustende lydbilde, kan det knapt gjøres bedre.

Pluss: Med glimrende dynamikk i mellomtonen og ekstrem oppløsning i overtonene, er dette de mest korrekte og vellydende hodetelefonene vi har hørt denne klassen.

Minus: Med puter i stoff i stedet for skinnimitasjon lekker det mer lyd enn med de andre. Noen vil synes bassen er litt for slank, og hodetelefonene trives klart best med en ordentlig forsterker. Kan ikke legges sammen.

Vurdering: Lyden av Beyerdynamic T70p er i særklasse, med fantastisk dynamikk. Spesielt i mellomtoneområdet, som gjør at stemmer og instrumenter låter levende og realistiske. Alt i alt er dette de beste vi har hørt til under 4.000 kroner, og de eneste i testen som slår referansen B & W P7. Dersom utstyret for øvrig er bra nok.