NYVINNING: Tirsdag åpnet Økern Spiseri på Økernhjemmet. Fra v. institusjonssjef Katrine Selnes, Marie Østnor (83) hvis mann John Østnor (86) bor på Økernhjemmet og nattevakt Sigrun Hansen som sporty tok på seg rollen som servitør. Foto:Terje Bringedal,

Oslo lanserer restaurant for mennesker med demens

Tirsdag åpnet Økernhjemmet en egen restaurant for beboerne som har demens og deres pårørende. Og andre som måtte ha lyst til å komme og spise middag her.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ideen til restauranten, som heter Økern Spiseri, kommer fra Nederland hvor man har bygget verdens første demenslandsby (krever innlogging). I Hogeweyk skal livet ligne mest mulig på hva det var før man ble rammet av sykdommen.

Det mener man i Oslo også.

– Vi er opptatt av at livet skal leves som det ble levet før, og så normalt som mulig. Og hva er ikke mer normalt enn å gå på restaurant i urbane Oslo? sa institusjonssjef på Økernhjemmet, Katrine Selnes, da hun åpnet restauranten.

Også ordfører Fabian Stang (H) hadde tatt turen til Økernhjemmet for klippe snor.

ÅPNER: Oslos ordfører Fabian Stang åpnet den nye restauranten. Foto:Terje Bringedal,

Gratis for beboerne

Det er meningen at restauranten i første omgang skal holde åpent noen ganger i måneden. Og man må bestille bord slik at kjøkkenet vet hvor mye mat de må handle inn. Beboerne spiser og drikker gratis mens pårørende og andre må betale rundt 250 kroner for en treretters. Vin eller annen drikke kommer i tillegg.

Økernhjemmet er ett av fire sykehjem i Oslo som prøver ut driftsprinsippene fra demenslandsbyen i Nederland. De har blant annet butikk i kjelleren hvor beboerne er med og henter maten som de lager og spiser på avdelingen og sykehjemmet har egen bar og kafé. Og nå også restaurant. I hagen bor det fire kaniner og sykehjemmet har også en katt som gjør som den vil.

Om knappe fire år skal Oslos egen landsby for demensrammede stå ferdig på Tøyen, også den etter modell fra Nederland.

Økernhjemmet har 56 beboere som alle er rammet av demens.

Sprer ideene

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) brenner for å spre ideene fra Nederland til Norge.

VELKOMMEN: Eldrebyråd Aud Kvalbein (t.v.) og ordfører Fabian Stang (t.h.) hilser på henholdsvis Marie Østnor og John Østnor. Foto:Terje Bringedal,

– Her blir man møtt av hvite duker, glass og pen oppdekning og ikke minst deilig lukt, sier eldrebyråden mens hun kikker seg fornøyd rundt i restauranten på Økernhjemmet.

På menyen i dag kan man velge mellom rekecocktail eller kald agurksuppe til forrett, svinefilet med ratatouille, fløtegratinerte poteter og bearnés saus eller stekt laks med sandefjordsmør, kokte poteter og erteskum til hovedrett. Det hele rundes av med brownies med frukt og is.

En av nattevaktene, Sigrun Hansen, var en av dem som hadde påtatt seg rollen som servitør.

Økernhjemmet har også gjort om flere renholdsstillinger til husholdsstillinger og sendt 30 ansatte på matlagingskurs. Det åpnet for å lage middag på avdelingen slik at beboerne kunne føle seg mest mulig hjemme.

– Vi er kjempefornøyd med hjemmet, sier Øyvind Østnor. Hans far, John Østnor (86) har bodd på Økernhjemmet i fire og et halvt år.

Tirsdag var Øyvind med på å innvie restauranten sammen med faren, moren Marie Østnor og sin egen samboer Pål Dåstøl.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder