TILBAKE TIL NATUREN med naturlige materialer. Foto: Imm Cologne

Ny trend: Intelligent kjøkken

Kjøkkenet skal nå bli høyteknologisk, energibesparende og sunt, viser trendene fra den store interiørmessen som denne helgen pågår i Köln.

Ida Lindvall (hjem.no)
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
www.hjem.no

- Det stadig mindre synlige skillet mellom kjøkken og stue krever også mer av kjøkkenet vårt. Vi lever på kjøkkenet, forteller Gerald Böse, daglig leder for varemessen Koelnmesse GhmB i Tyskland.

I tillegg er det nye kjøkkenet mer fokusert på å gjøre det enkelt å lage sunn mat og ha et næringsrikt kosthold.
LES OGSÅ: Her er årets interiørtrender

Levende kjøkken
- Kjøkkenet har gradvis gått fra å være en profesjonell arena til å tiltrekke seg amatørkokker, lidenskapelige matglade mennesker, og vanlige folk som elsker interiør, sier Böse.

SUNN MAT: Det nye kjøkkenet er intelligent og sunt. Foto: Imm Cologne

Dette er interiørkonsulent Siv Henningstad fra interiørnettstedet balanse.com helt enig i.

- I større og større grad etterspør vi profesjonelle maskiner til daglig bruk, og det mest synlige eksempelet er nok kaffemaskinen, som du nå får i alle størrelser og fasonger. Også pastamaskinene blir mer og mer populære, sier hun.

Intelligent
Konseptet The New Kitchen er et hett tema i interiørdesignverdenen. Mennesker vil lage mat som aldri før, derfor er avansert kjøkkenutstyr integrert i fremtidens husholdningskjøkken. Så og si alle nåtidens produsenter av kjøkkenutstyr er opptatt av energieffektive løsninger.

INTELLIGENT OG STILIG: Vi vil ha smarte løsninger. Foto: Imm Cologne

Alt kjøkkenutstyr og tilbehør skal inneha en viss grad av intelligens, samtidig som forbrukere skal kunne programmere tingene etter deres behov og ønsker.

LES OGSÅ: All bomull er organisk

Kjøkkenet blir hi-tech
Elektriske artikler og kraner i rustfritt stål er på vei opp, og det er stor etterspørsel for materialer som tre, metall, plastikk, glass og stein.

- Nå vil vi tilbake til naturen. Shabby chic-stilen er fortsatt med oss, men den er mye roligere enn før, og nå ser vi at det er de lyse fargene i stilen som tiltrekker oss mest, forteller interiørkonsulent Siv Henningstad fra interiørnettstedet balanse.com.

- Vi bytter ut kjøkkenøya med et stort spisebord, som selvsagt også brukes som arbeidsbenk.

HVIT BASE: Hovedfargen er fortsatt hvit, med matte overflater og usynlige håndtak. Foto: Imm Cologne.


Kommunikasjon og teknologi blir et stadig viktigere element på kjøkkenet, og fremover vil vi kunne se integrerte lydsystemer, LED-belysning og utstrakt bruk av fjernkontrollstyrte åpningsmekanismer på skap og skuffer.

LES OGSÅ: Kokesnegle vant designpris

ÅPENT OG LUFTIG: Nå vil vi se hvor vi har tingene våre. Foto: Imm Cologne

Enkelt og elegant
Også kjøkkeninteriøret blir optimalisert for å øke kjøkkenets brukervennlighet. Det blir lagt fokus på enkelhet og eleganse, åpne hylleløsninger og glassdører til skap.

- Nå ser vi tendenser til at folk vil ha tingene sine så synlig som mulig, derfor kommer vi nok til å se mye åpne og luftige løsninger fremover. Ting som brukes mye kan dermed lett finnes frem, sier Henningstad.

Overflatene heller mot det silkematte i stedet for det blanke, og skap og skuffer kommer ikke til å ha synlige håndtak. Hovedfargene er hvitt og svart, og designet er puristisk og rent.

LEK MED FARGER: - Vi er mer åpne for spenstige farger nå, sier Siv Henningstad. Foto: Imm Cologne


- Basen og hovedtrenden er fortsatt hvit, men kjøkkenutstyr, fronter og lignende kan gjerne ha spenstige farger, forklarer interiørkonsulenten.

Hun har også tips til folk som gjerne vil følge trender uten de altfor store omveltningene.

- Bytt knotter, fronter eller benkeplater. Det er noe av det rimeligste og enkleste du kan gjøre på kjøkkenet ditt nå!

LES OGSÅ: Endelig - bestikk for menn!

Ny kjøkkenmesse over all forventning
Denne uken åpnet møbelmessen Imm Cologne i Köln, og parallelt med den går også den splitter nye kjøkkenmessen Living Kitchen på samme sted.

STOR SUKSESS: Messeleder Gerald Böse. Foto: Imm Cologne.

- Interessen har vært overveldende. Det er helt tydelig at kjøkkenet spiller en sentral rolle i folks hjem, sier Gerald Böse.

Møbelmessen i Köln har tidligere vært forbeholdt leverandører og aktører som jobber i interiør og design, men LivingKitchen er også åpen for publikum i tre hele dager fra 21. januar.

LES OGSÅ: Slik blir kjøkkenet ditt om tyve år

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder