Illustrasjonsbilde. Norske veterinærer opplever ofte i forkant av jul at eiere vil avlive sine friske dyr - fordi de skal på ferie. Foto:Ermolaev Alexandr Alexandrovich/ MICROSTOCK,

Veterinærer om norske hunde- og katteeiere: - Vil avlive friske dyr før jul

Nå vil norske katte- og hundeeiere få dyret sitt avlivet før julferien, ifølge veterinærer. Og Mattilsynets nye dyre-krav kan føre til enda flere ferieavlivninger.

  • Marie Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

VG har pratet med flere veterinærer som opplever at dyreeiere synes det er lettere å kvitte seg med kjæledyret når de skal på ferie - enn å få noen til å passe det.

- Mitt inntrykk er at folk flest er veldig flinke til å ta vare på dyrene sine. Men vi vet at noen eiere avliver de friske dyrene sine i forbindelse med ferie. Det er lite gjennomtenkt å skaffe seg dyr hvis man ikke vet hvor man skal gjøre av det i ferien. Det er selvfølgelig grusomt å avlive friske dyr. Og vi prøver alle andre alternativer først - som for eksempel omplassering, sier veterinær Åshild Roaldset til VG. Hun er klinikksjef ved smådyrsklinikken på Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Hun forklarer videre at de heller ikke alltid kan nekte å avlive friske dyr i slike tilfeller.

- I tilfeller, der dyreeiere sier at «vi vil absolutt ikke ha dette dyret», må vil av hensyn til dyret, finne den beste løsningen for det. Vi ikke kan sende et dyr til et hjem som ikke ønsker å ta godt vare på det. Fordi det kan bli en årsak til uakseptabel dyrevelferd, sier Roaldset.

Hvordan tar du vare på kjæledyret ditt i ferien? Fortell i kommentarfeltet!

Enklere å ty til avlivning enn dyrepass

De nye kravene til dyreeiere fra Mattilsynet, som VG skrev om onsdag, sier følgende om både katter og hunder: «Dyreholder kan ikke etterlate katt/hund alene mens han reiser bort».

Et slikt krav kan på kort sikt føre til at flere vil ty til å avlive friske dyr før ferier, mener ekspertene VG har pratet med.

- Enkelte personer må endre dyreholdet sitt. Og de som ikke får til det, kan det hende velger å bryte loven eller å avlive eller kvitte seg med dyret sitt. Selv om slike tilfeller kan skje i førsten, vil veilederne på lang sikt bedre dyrevelferden i Norge, sier Roaldset.

Det samme sier veterinær ved Fornebu Dyreklinikk, Heidi Akselsen, til VG.

- Det er veldig, veldig mange som lar dyret, gjerne katten, være hjemme alene mens familien reiser på ferie. Så jeg lurer på hvordan dette skal gå fremover, sier Akselsen.

Hun sier til VG at hun ofte har opplevd at matfar og matmor vil bli kvitt dyret sitt - gjerne i forkant av ferier, og i forbindelse med skilsmisser.

- De er mer opptatt av å få reist på ferie enn å passe dyret. Eieren kommer gjerne med dårlige unnskyldninger for å få avlivet et friskt dyr, sier veterinæren.

- Nekter å avlive

Hun viser til noen unnskyldninger hun har opplevd at eiere har kommet med.

- En eier kom inn med en katt som hadde fått et lite bitt av en annen katt. Det er en lett skade å behandle med antibiotika. Men eieren skulle absolutt ha avlivet dyret. Det gjorde jeg ikke, sier Akselsen.

Hun forklarer videre at hun nekter å avlive dyr som ikke er syke.

- Jeg nekter, men vi stiller oss villig til å hjelpe til med omplassering, sier veterinæren.

Mattilsynet: - Dyr må også ha stell i ferier

VG spurte Mattilsynet om hva de tenker om at eksperter sier at de nye veilederne på kort sikt kan føre til flere avlivninger i ferier.

EKSPERT: Ole Fjetland, assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet. Foto:Terje Bringedal,VG

- Dette handler om hva som er bra for dyrene, ikke hva som er bekvemt for eier. Når man skaffer seg et dyr, påtar man seg ansvaret for dyret og for at det skal ha det bra. Man kan ikke overlate et levende vesen til seg selv i flere dager, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, til VG.

Han forklarer videre at det er mange måter å løse ferier på med dyr - uten å avlive dyret.

- Hvis man ikke kan ta dyret med seg, må man overlate ansvaret til noen andre som daglig sjekker at dyret ikke har skadet seg, er syk eller lider på annen måte. Det er også mulig å bruke et dyrepensjonat. Hvis dyret ditt er vant til å ha mye menneskekontakt, må også få det selv om du er bortreist. Hund og katt må ha stell også i ferier, og det må en selvfølgelig reflektere over før man velger å anskaffe et levende vesen, sier Fjetland.

Kunne ønske eiere tok ansvar

VG har også vært i kontakt med veterinær Gisle Eritsvær, hos Lillehammer dyreklinikk. Han har sagt til P5 at han også opplever at dyr blir avlivet i julestria.

-Vi opplever at folk kommer til oss for å avlive friske dyr inn mot høytidene. Jeg kunne ønske folk tok ansvar for kjæledyrene sine, sier Eritsvær, som ikke liker dette. Han vil ikke kommentere saken mer detaljert.

VG har tidligere skrevet om hvordan dyr i Norge blir dårlig behandlet. Spesielt katter blir sett på som verdiløse: De blir mishandlet, drept og dumpet. (krever innlogging).

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder