KONTROLLAKSJON: Fire av 90 produkter Miljødirektoratet undersøkte inneholdt ulovlig innhold av helseskadelige stoffer. Foto:Miljødirektoratet,

Farlige giftstoffer funnet i barneklær

XXL, Barnas Hus, Ark Bokhandel og Norli Libris er pålagt
å stanse salg av produkter som kan være helseskadelige for barn.

  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Under en kontrollaksjon av norske butikker har Miljødirektoratet avdekket at produkter som selges hos bl.a. XXL og Barnas Hus inneholder stoffer som er helse- og miljøskadelige.

Produktene inneholder ftalater, kloroparafiner og deka-BDE. De helse- og miljøskadelige stoffene brukes til å gjøre plastprodukter mykere.

– Produktene er ulovlige fordi de inneholder stoffer i en ulovlig konsentrasjon som er over grensen i regelverket. Disse stoffene er regulerte ut ifra både helse- og miljøeffekter, sier Ragnhild Orvik, leder for produkttilsynsseksjonen i Miljødirektoratet til VG.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) uttalte tidligere i år at hun vil ha strengere regler for å fjerne de giftige stoffene.

Kjemi-cocktail

Butikkene har blitt pålagt å stanse salget med umiddelbar virkning. Miljødirektoratet sier at de reagerer strengt på lovbruddene, men understreker at det er lite sannsynlig at noen vil bli akutt syke av å putte produktene i munnen. Direktoratet sier at det et en god forholdsregel at barn ikke putter plast og metall i munnen.

– Hver dag får barn og voksne i seg små mengder kjemikalier, gjennom maten vi spiser, lufta vi puster inn og tingene vi bruker. Vi er spesielt bekymret når barn og fostre utsettes for miljøgifter og for hvilke helseeffekter en slik kjemikaliecocktail i kroppen kan gi, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Tidligere i år avdekket Forbrukerrådet lignende funn i norske lekebutikker.

Ftalaten DEHP kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Stoffet kan lekke ut av produktet under bruk og når det er kastet. Det er ulovlig å importere og omsette leker og småbarnsprodukter med mer enn 0,1 prosent DEHP, opplyser Miljødirektoratet.

Jakker og pennal til barn

Totalt undersøkte Miljødirektoratet 90 produkter i kontrollaksjonen. Utvalget av testprodukter var basert på varetyper Miljødirektoratet tidligere har funnet lovbrudd. Fire av produktene som ble funnet var ulovlige.

Ragnhild Orvik sier at fire av 90 produkter er en forbedring i forhold til tidligere kontrollaksjoner, men at fire produkter fortsatt er for mye.

– Vi kan ikke leve med at det selges ulovlige produkter på markedet. Det er viktig at alle aktørene som setter barnetøy- og leker på det norske markedet er klar over regelverket. Det er fortsatt virksomheter som kan arbeide bedre på nettopp dette, sier hun til VG.

Miljødirektoratet har pålagt importørene og forhandlerne å stanse salget av produktene. Direktoratet mener at kontrollaksjon viser at bransjen må forbedre rutinene, og varsler at de i fremtiden vil fortsette med aksjoner mot store og små importører og forhandlere av barneprodukter.

– Det er viktig fordi barn er spesielt utsatt for påvirkning fra helsefarlige kjemikalier, og fordi det omsettes så mange slike produkter at dette også kan utgjøre en kilde til forurensning av miljøet, sier Ellen Hambro. Les mer om undersøkelsen hos Miljødirektoratets hjemmesider her.

Også i barnemat har det blitt funnet stoffer som kan være skadelige for barn.

Disse produktene ble stanset:

Bug Jacket fra Reflex

Miljødirektoratet sier anhenget på glidelåshempen inneholder 0,29 prosent av ftalaten DEHP. Plastlaget på trykknappene inneholder både 15 prosent DEHP og 0,51 prosent kortkjedede klorparafiner (SCCP).

1055 SOLGT: Barnas Hus solgte 1055 jakker før den ble trukket tilbake. Kunder vil nå kunne få pengene sine tilbake. Foto:MILJØDIREKTORATET,

Denne jakken ble kjøpt hos Barna Hus. På sine hjemmesider skriver butikken at de nå har trukket tilbake jakken, og at kunder som har kjøpt den kan få tilbake pengene sine. Selskapet sier til VG at de har solgt 1055 eksemplarer av jakken.

– Vi ble gjort kjent med funnene den 10. oktober, og har fra den dato hatt en tett og god dialog med Miljødirektoratet. Våre produsenter er pålagt å følge retningslinjer for bruk av kjemikalier, og vi gjennomfører også egne stikkprøver og kvalitetskontroller av våre produsenter. Det er første gangen det har vært funn fra denne produsenten, sier Sølvi Foss, HR- og informasjonsdirektør i BH Nordic AS.

Butikkjeden opplyser at de ikke vil bryte samarbeidet med jakkeprodusenten.

– Vi kommer til å fortsette å bruke den samme produsenten, men fortsette å teste våre produkter grundig. Vi tar barns sikkerhet og trygghet på høyeste alvor, sier Foss til VG.

SUSIE KD-jakke fra Icepeak

FOR MYE: Anhenget på glidelåshempen inneholder 6,6 prosent av stoffgruppen kortkjedede klorparafiner (SCCP). Foto:Miljødirektoratet,

Anhenget på glidelåshempen inneholder 6,6 prosent av stoffgruppen kortkjedede klorparafiner (SCCP). Jakken ble kjøpt på XXL.

– Vi har retningslinjer på at vi skal følge alt av krav. I våre leverandøravtaler garanterer leverandøren at de oppfyller alle kvalitetskrav. Vi jobber med anerkjente merker som har strenge krav til miljø og sikkerhet, så her har det skjedd noe som ikke skal skje, sier Janne Høgvall, nordisk innkjøpssjef tekstil i XXL til VG.

Høgvall sier at det ble solgt «et par hundre» eksemplarer av jakken. Kunder har blitt varslet via nettsidene og informasjon om produktet har blitt hengt opp i butikkene. De resterende produktene har blitt trukket fra kjedens vareutvalg.

Pennal fra Tinka

Trykket på tekstilet inneholder 0,16 prosent kortkjedede klorparafiner (SCCP). Anhenget på glidelåshempen inneholder 19 prosent av ftalaten DEHP. Kjøpt hos Norli Libris AS.

TRUKKET TILBAKE: Dette pennalet ble trukket fra markedet. Kundene vil få igjen pengene sine, opplyser administerende direktør i Norli Libris. Foto:Miljødirektoratet,

Administrerende direktør i Norli Libris, John Thomasgaard, opplyser at kunder som har kjøpt pennalet vil få tilbake pengene sine.

– Vi har fjernet alle varer fra butikkene og kunder som har kjøpt produktet får penger tilbake. Informasjon er lagt ut på våre nettsider og plakater er hengt opp i butikkene. Vi har fulgt alle retningslinjer vi har fått fra Miljødirektoratet og saken er avsluttet, skriver Thomasgaard til VG.

Norli Libris sier at det er importøren av produktet som står for sikkerhetskontrollen.

Norli Libris har ikke svart på hvor mange eksemplarer som har blitt solgt.

Manikyrsett for barn

MANIKYR: Jon Georg Husby, kategori- og innkjøpssjef i ARK sier at det ble solgt seks manikyrsett før det ble trukket fra markedet. Foto:Miljødirektoratet,

Plasten i etuiet på manikyrsettet inneholder 3,5 prosent av stoffet DEHP. Manikyrsettet ble kjøpt hos Ark bokhandel.

Kategori- og innkjøpssjef Jon Georg Husby sier at det ble solgt seks manikyrsett før det ble trukket fra markedet. Han sier at kjeden stiller strenger krav ovenfor leverandørene sine, og de selv gjennomfører stikkprøver av produktene som selges.

– Vi er opptatt av at alle produkter vi selger skal ha god kvalitet og tilfredsstille alle krav i henhold til miljø og helse. Vi har derfor strenge krav til det vi kjøper fra våre leverandører.

– Denne saken tilsier at vi må se om disse rutinene er tilstrekkelige, sier Husby til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder