KRASS KRITIKK: Øystein Eide har skrevet flere bøker om Gran Canaria, og kjenner seg ikke igjen i bildet Sanna Sarromaa (innfelt) tegner av øya. Foto: MARTE VIKE ARNESEN / PRIVAT ,

Gran Canaria-forfatter: Sarromaa må ha bodd på et charterhotell og ikke gått lenger enn til baren

Forfatter Øystein Eide mener Sanna Sarromaa rakker ned på nordmenns ferieparadis uten å ane hva hun
skriver om.

 • Mona Langset

Artikkelen er over fire år gammel

– Hun har ikke opplevd øya, sier mannen som har skrevet bøker om Gran Canaria utenom turisttråkkene: «Gran Canaria 53 opplevelser» og «Gran Canarias Beste.»

I lørdagens kronikk, Det norske harryparadiset, skriver Sanna Sarromaa blant annet:

Man drar ikke til Granka for kulturens skyld. Kulturen er jo omtrent det man finner på en norsk dansebandfestival.

Og hun kaller Puerto Rico, Argeniguín, Playa del Inglés og Maspalomas for «det norske harrybeltet.»

MANDELBLOMSTRING: Mandeltrærne blomstrer vanligvis i overgangen mellom januar og februar på Gran Canaria. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Sarromaa må ha bodd på et charterhotell og ikke gått lenger enn til baren. Hun kan ikke ha vært utenom de mest opptråkkede turiststiene. Hun kan ikke ha vært i hovedstaden Las Palmas som er på størrelse med Oslo og tilbyr alt som tilhører det lokale liv. Hun burde besøkt en lokal vinbodega eller spist lokal mat, sier Eide og fortsetter:

Hun kan ikke ha besøkt noen naturpark, vulkankrater, arkeologisk park, krukkemakeri eller en lokal flamencobar. Hun kan ikke ha sett karnevalet og mandelblomstringen som foregår nå, og heller ikke noen av fjelllandsbyene, sier han.

Han har rett

Og Sarromaa som har vært på Gran Canaria tre ganger, medgir at Øystein Eide langt på vei har rett.

– Jeg har bare bodd på harrybeltet, for det er dit charteroperatørene frakter folk, skriver hun til VG.

Les Kjetil Rolness' svar til Sanna Sarromaa: Slangen i harryparadiset

Flott for fjellfanter

– Hun kan heller ikke ha sett de tusenvis av nordmennene som går i fjellet her, fortsetter Øystein Eide.

Akkurat nå er det høysesong for fotturister.

KAKTUS OG MANDELTRÆR: Nordmenn går tur i all slags vært på Gran Canaria. Her noen fra Grupo Montañero de Mogan. Foto: Mona Langset , VG

– Hver søndag er rundt 50 personer med på våre fjellturer med guide. De fleste deltakerne er nordmenn, sier visepresident i sportsklubben Grupo Montañero de Mogan, Kjell Stræte.

I tillegg har den norske klubben i Arguineguin guidete fjellturer flere ganger i uken.

– Vi treffer også nordmenn i hopetall på tur i området på egenhånd. Innenfor Puerto Rico, Patalavaca og Arguineguin er det et godt opparbeidet stinett, og nordmenn bruker dette flittig, sier Stræte.

Les mer: Gå i fjellene på Gran Canaria og Kanariferie for deg med lopper i blodet

LANDHOTELL: La Hacienda del Buen Suceso er et av de eldste landhusene på øya, fra 1572. Nå omgjort til hotell. Foto: Bjørn Thunæs , VG

Eide mener at Sanna Sarromaa burde bodd på et landhotell oppe i fjellene. Slike hoteller blir det stadig flere av. Både gamle gårder som bygges om, og nye småhoteller som bygges utenfor det tradisjonelle turisttråkket.

– Da ville hun opplevd en helt annen kultur og en helt annen flora enn nede ved kysten i sør, sier Eide.

Også ved å leie bil og utforske litt av øya på egenhånd, ville hun fått et helt annet inntrykk enn det hun har nå, påpeker Øystein Eide.

VESTSIDEN: Ungdommer nyter utsikten ved Mirador el Balcón. Foto: Myhr - Bard Ove , VG

Lei bil: Opplev den ville vestsiden

Gode fiskerestauranter

I kronikken sin skriver Sanna Sarronmaa om Arguineguín:

«Det jeg møter er ikke mye sjarmerende og ganske langt ifra kanarisk hverdagsliv. Arguineguín ser slitt ut, har ingen arkitektur, ingen gamleby og ingen gågate. Stranda er som hvilken som helst annen strand på et ikke nevneverdig sted. Byen ser ut som et høl.»

Sjømannsprest Øystein Braaten i Arguineguín, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen, selv om han gir Sarronmaa rett i at det er mange norske turister akkurat der.

– Dette er en gammel fiskelandsby med mange sjarmerende restauranter. Fiskerestaurantene er spesielt gode, siden de får ferske råvarer hele tiden. Det er også en egen spansk bydel her. Hvor gammel den er, skal jeg ikke si for sikkert men vi kaller den for «gamlebyen,» sier han.

Les mer om Gran Canaria her: Finn ditt Kanariparadis

Godt besøkt kirke

FULLE HUS: Om vinteren må Sjømannskirken låne den store katolske kirken for å få plass til alle som vil være med på søndagsgudstjeneste. Foto: Mona Langset , VG

Midt i den spanske bydelen ligger den store katolske kirken som Sjømannskirken låner til sine søndagsgudstjenester i vinterhalvåret.

Da kommer så mange nordmenn for å høre Guds ord, at det ikke er plass i Sjømannskirkens egne lokaler nede ved sjøen.

– I utkanten av Arguineguín ligger Ancora-senteret, som nok kan møte noe av det Sarromaa beskriver med mange barer rettet inn mot norske turister. Likevel kjenner jeg meg lite igjen i kronikken hennes. De som kommer til Gran Canaria er et gjennomsnitt av den norske befolkningen. Noen er glad i å drikke, men det gjelder langt i fra brorparten, sier han.

Sjømannspresten påpeker også at turismen på øya er svært konsentrert rundt de mest solrike områdene i sør. Det bor nesten en million spanjoler spredd over resten av øya.

– De tilbyr en rik kultur av byer og landsbyer, sier han.

Luftig: Test ferie i fritt fall over Gran Canaria

Kulturby

KULTURNYTER: Bjørn WW Jørgensen er organist i Sjømannskirken i Arguinneguin. I fritiden tar han for seg av kulturlivet i Las Palmas. Her foran Teatro Perez Galdos. Foto: Mona Langset , VG

Når ansatte i Sjømannskirken har fri, reiser de ofte til hovedstaden Las Palmas på nordsiden.

Bjørn WW Jørgensen er organist i Sjømannskirken i tillegg til å gi ut egen musikk og produsere for andre. Han er en av dem som vet å ta for seg av storbylivets kulturelle gleder.

– Kulturtilbudene i Las Palmas er uendelige, sier han, og ramser opp teatre, musikaler, jazzklubber og popkonserter. UB40 kommer nå i mars.

– I byens storstue, Alfredo Kraus Auditorium, er det flotte konserter hele året, både musikaler, pop, jazz og klassisk. London Symphonic Orchestra spiller der hvert år, forteller han

Teatro Perez Galdos setter opp musikaler og balletter. Der er Moskvaballetten en fast årlig gjest.

– Byen syder av kultur. I 2013 var den nummer to til å bli Europas kulturhovedstad, forteller musikeren Bjørn WW Jørgensen.

Forskjell på nord og syd: Store VÆRiasjoner på Gran Canaria

Komplett storby

LAS PALMAS: Shopping med musikk i gågaten Major de Triana. Eugen Didic spiller jazz en lørdag formiddag. Foto: Mona Langset , VG

– Den har en fantastisk bystrand med en livlig strandpromenade. Den har moderne hoteller og restauranter, og den har en gamleby med trange brosteinsbelagte gater, lokale tapasrestauranter og ferskvaremarkeder. Den har urbefolkningsmuseum og Columbus-museum som gjenspeiler de fire reisene Columbus gjorde herfra på slutten av 1400-tallet. Den har har Sana Ana-katedralen fra det samme tidsrommet. Og den har alle slags shoppingmuligheter, sier forfatter Eide.

KATEDRALEN: Santa Ana- katedralen fra 1400-tallet er et majestetsisk landemerke i gamlebyen Vegueta. Foto: Mona Langset , VG

Barnslig moro: Nye aktivitetsparker på Gran Canaria

– Folk er fly forbanna

Redaktør av den skandinaviske månedsavisen Dag og Natt på Gran Canaria, Bente Storsveen Åkervall, forteller at leserbrevene har haglet inn etter Sanna Sarromaas kronikk.

– Folk her nede er fly forbanna. De spør hvem hun er, hun som føler hun har rett til å sette seg selv over andre og kalle nordmenn på Gran Canaria for harry, forteller lokalavisredaktøren.

Selv lar hun seg imidlertid ikke hisse opp.

– Jeg regner med at Sanna Sarromaa har fått godt betalt av VG for å skrive en slik kronikk, og at noen ville få opp lesertallene. Om hun har rett i det hun skriver, er opp til hver enkelt å finne ut av, sier hun.

Selv vurderer redaktøren av Gran Canaria-avisen Dag & Natt å opphøye harrybegrepet i sin neste leder.

– Det er jo slik mange nordmenn er. Vi liker dansemusikk. Vi liker god mat og vin. Vi liker å kose oss i solen, den gjør godt for kroppen når det knirker i skjelettet. Dette handler om livsforlengelse, og det er helt greit. Det som ikke er greit er å sette seg på en høy krakk og se ned på det, sier hun.

– Selvironi

Sanna Sarromaa poengterer at hun har skrevet om det hun har sett og opplevd selv.

– Men vil også nevne at poenget med kronikken min var at jeg ikke er noe bedre selv. Jeg reiser til Granka som bare det og soler meg til huden skreller av. Jeg rakker ikke ned på noe, men ironiserer og selvironiserer over det meste. Jeg er også langt i fra den enenste som har denne typen observasjoner av de nevnte stedene. Sjekk for eksempel kommentarfeltet. Jeg har også min neste chartertur booket - dog ikke til Gran Canaria, men til et annet sjarmerende turisthøl. Gleder meg som en unge! skriver hun til VG.

GRAN CANARIA: Strandliv? Ja. Harry? Nei. Ikke bystranden i Las Palmas i alle fall. Foto: Mona Langset , VG

VGs kommentaravdeling opplyser at Sanna Sarromaa skriver kronikker omtrent en gang i måneden, og får samme honorar hver gang.

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Det norske harryparadiset

 2. Pluss content

  Kronikk: Det norske harryparadiset

 3. Pluss content

  Sosiolog Sanna Sarromaa ferierer på «finere Gran Canaria»: Slik er nordmenns nye Syden-luksus

 4. Nordmenn på Gran Canaria: – Vi koser oss i harryparadis!

 5. Overrasket av snø på Kanariøyene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder