Foto: Grafikk: Anders Bergan , VG

Sannheten om kjøtt-alarmen: Så kreftfarlig er kjøttet egentlig

Ernæringsfysiolog: – Røyk og kjøtt kan ikke sidestilles

Før du hiver deg rundt og kaster alt rødt og bearbeidet kjøtt, bør du kanskje lese dette.

Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Verdens helseorganisasjons (WHO) rapport om at bearbeidet og rødt kjøtt kan øke risikoen for kreft har preget nyhetsbildet de siste dagene.

WHO har gått gjennom 800 studier, og skriver følgende om kreftrisiko i sin rapport: «En meta-analyse av tykktarmskreft i ti studier rapporterte en signifikant sammenheng, med 17 prosent økning i risiko per 100 gram rødt kjøtt daglig, og 18 prosent risiko per 50 gram bearbeidet kjøtt daglig».

BAKGRUNN: WHO: Bacon, pølser og skinke er kreftfremkallende

Ikke 18 prosent større risiko

Dette kan for mange fremstå som at det er 18 prosent større risiko for å få tarmkreft dersom man spiser bearbeidet kjøtt. Det er ikke helt slik. Her er forklaringen: Det er nemlig risiko for å få tarmkreft i utgangspunktet også. Se grafikk øverst i saken.

ADVARER MOT RØDT OG BEARBEIDET KJØTT: Men hva sier egentlig rapporten som slår alarm? Foto: MARIE MOEN KINGSRØD ,

– Ifølge Kreftregisteret har menn 3,1 prosent akkumulert risiko for tykktarmkreft før fylte 75 år. Tilsvarende tall for kvinner er 2,8 prosent. En 18 prosent økning i risiko som følge av at menn spiser 50 gram mer bearbeidet kjøtt daglig vil øke risikoen til 3,6 prosent, sier forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), Helle Katrine Knutsen, til VG.

Hun fortsetter:

– Tykk- og endetarmkreft er en av våre vanligste kreftsykdommer. Ifølge Kreftregisteret fikk rundt 4000 kvinner og menn i Norge tykk- eller endetarmkreft i 2013. Derfor vil en endring i risiko påvirke antallet tilfeller betydelig, til tross for at endringen i risiko bare er på 0,5 prosentpoeng.

SE OVERSIKT: Så mye kan du spise av den «farlige» maten

Det har også blitt brukt som et poeng at kjøttet har blitt plassert i samme kreftkategori som sigarettrøyk av WHO. Dette er heller ikke svarthvitt.

– Det WHO har sagt, er at det nå er mye dokumentasjon som viser at både røyk er kreftfremkallende - og bearbeidede kjøttprodukter er kreftfremkallende. Det er ikke dermed sagt, og det er det veldig viktig å understreke, at det er like farlig å ta seg en pølse av og til som det er å røyke. Det kan ikke sidestilles i det hele tatt, men det er bare det at bevisgrunnlaget er at vi har mange studier som viser begge deler, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, til VG.

Les også: Kim spiste bacon hver dag i ett år: – Jeg er ikke redd for kreft

Forskningsfunn de siste 20 årene

Ifølge FHI er ikke problematikken WHO nå slår i bordet med ny.

– Dette er i tråd med forskningsfunn de siste 20 årene, og i tråd med det vi og andre har kommet fram til tidligere. World Cancer Research Fund og American Institute for Cancer Research kom til liknende konklusjon i en stor gjennomgang i 2007, sier Knutsen i FHI.

Hun fortsetter:

– Sammenhengen mellom konsum av rødt og bearbeidet kjøtt og tykk- og endetarmskreft har vært kjent i mange år. Dette er allerede tatt inn i de nasjonale kostrådene fra Helsedirektoratet som kom i 2012. De sier «begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt» og at vi skal spise mer fisk og grønnsaker, sier Knutsen.

Foto: Grafikk: Anders Bergan , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder