Jusprofessor mener saken må opp på ny

PRINSESSE-BOLIGEN: Prinsesse Märtha Louise ga 8,8 millioner kroner for denne eiendommen i Lommedalen i Bærum høsten 2003. Foto: Bjørn Thunæs

Raser mot Märthas bygge-ja

Jusprofessor Carl August Fleischer slakter myndighetene for å ha gitt prinsesse Märtha Louise lov til å bygge ut huset sitt i Lommedalen - innenfor markagrensen.

 • Frank Ertesvåg
 • Stig Tore Laugen

Artikkelen er over 15 år gammel

Nå krever eksperten på offentlig rett at Fylkesmannen i Oslo og Akershus tar byggesaken opp til vurdering igjen, eller at Kommunaldepartementet tar grep for å få byggedispensasjonen kjent ugyldig.

- Fylkesmannen og Bærum kommune synes å ha gjort seg skyldig i en helt oppsiktsvekkende mangel på respekt for lovverket og dets forutsetninger, konkluderer Fleischer i en tolv sider lang juridisk betenkning han har laget for Oslo og omland friluftsråd.

Her gir jusprofessoren fylkesmannen og Bærum kommune stryk for deres lovforståelse og lovanvendelse, etter at de begge har gitt prinsesse Märtha Louise lov til å bygge på huset sitt.

Prinsesse-boligen ligger innenfor den såkalte markagrensen, hvor det er absolutt byggeforbud.

- Spesialbehandling

At myndighetene har gitt prinsessen særbehandling fordi hun er kongelig, får Fleischer til å reagere kraftig.

- Disse bemerkningene tyder på at det har foreligget alvorlige misforståelser, og at saken er blitt avgjort ut fra uriktig oppfatning om de rettslige forhold, skriver jusprofessoren.

Oslo og omland friluftsråd er sterkt imot at det gis dispensasjoner fra byggeforbudet i marka, og klaget Bærums bygge-ja inn for Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Her fikk klager ikke medhold, og i begynnelsen av desember ble endelig klarsignal til bygging gitt.

Både i vedtaket, og overfor VG, bekrefter underdirektør Anders Evjenth hos fylkesmannen at prinsessen har fått spesialbehandling - fordi hun er kongelig og har spesielle behov.

- Ut fra samme «logikk» kunne man si at for eksempel skipsreder John Fredriksen har så mange penger at han står i en personlig situasjon som «få eller ingen andre kan påberope seg», og at han derfor må få anledning til å oppføre større eller mindre nybygg i Oslomarka. Med fylkesmannens formulering skulle man til og med kunne si at det er «fullt ut forsvarlig» å gi dispensasjon ut fra et slikt resonnement, sier jusprofessor Fleischer.

Knallhard kritikk

Han mener Märtha Louise og ektemannen burde unnlatt å kjøpe boligen, om den ikke var stor nok for deres behov.

- De kunne nemlig ikke etter en forsvarlig forståelse av loven regne med å få noen dispensasjon, hevder Fleischer.

SÆRBEHANDLET: Prinsesse Märtha Louise fikk før jul dispensasjon fra det totale byggeforbudet i marka, fordi hun tilhører kongefamilien. Her sammen med mann og datter i fjor høst. Foto: Thomas Nilsson

Han er videre knallhard i sin kritikk av fylkesmannen.

Ingen kongelig høyhet

- Det er meget uheldig at fylkesmannen prøver å bortforklare betydningen av noe så vesentlig som at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har ervervet eiendommen nylig. De kjøpte på et tidspunkt da de må ha vært fullt innforstått med at eiendommen lå innenfor marka-grensen, og at ytterligere bebyggelse ikke var tillatt, sier Fleischer.

Han hevder at lovverket ikke gir anledning til å gjøre forskjell på Ola nordmann og kongsdatteren i en slik sak.

Jusprofessoren trekker frem at prinsessen ikke lenger er kongelig høyhet, at hun er privat næringsdrivende, og at boligen ikke har noen funksjon i forhold til Kongens eller den kongelige families virksomhet som sådan.

- Det forhold at Märtha Louise har arverett til tronen, er i dag å betrakte som et rent hypotetisk forhold, fortsetter Fleischer, som konkluderer på følgende måte:

«Mitt syn er i korthet av avgjørelsen er uholdbar. De premisser som er anført, viser dårlig forståelse både når det gjelder selve det lovverk som fylkesmannen her har ansvaret for å praktisere - plan- og bygningsloven - og når det gjelder Kongens og familiemedlemmenes stilling etter norsk statsrett.»

Les også

 1. Fylkesmannen står på sitt

  Fylkesmannen står på sitt, og mener lovverket åpner for å spesialbehandle prinsesse Märtha - fordi hun er kongsdatter.

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Prinsesse Märtha Louise

Flere artikler

 1. Krever skjerping etter Märtha-ja

 2. Märthas byggesak kan havne hos Kongen

 3. Bygger for fullt

 4. Märtha får bygge i fred

 5. Märtha en belastning for kongehuset

Fra andre aviser

 1. - Märthas byggetillatelse er ugyldig

  Aftenposten
 2. - Märthas byggetillatelse er ugyldig

  Fædrelandsvennen
 3. Märtha får bygge som hun vil

  Aftenposten
 4. 20-30 dispensasjoner årlig

  Aftenposten
 5. Får bygge 2,5 meter høyt gjerde

  Aftenposten
 6. Kongen forsvarer Märthas utbygging

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder