KYLLING-KRIG: Nå kan du få kylling uten antibioktia i hele Norge. Men butikkene krangler om hvem som var først ute. Foto: Magnar Kirknes , VG

Nå får du narasinfri kylling i hele landet: Full kylling-krangel mellom butikk-kjedene

Både Norgesgruppen og Coop satser nå på narasinfri kylling. Men de krangler om hvem som var først ute med tilbudet.

  • Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har tidligere skrevet om at mange nordmenn dropper kylling på grunn av antibiotika- og narasinbruken.

Tidligere har blant annet president i Legeforeningen, Hege Gjessing, sagt til VG at hun ikke har spist kylling på lang tid på grunn av medikamentet narasin som blir gitt i fôret, som fungerer som et antibiotikum.

Professor Tore Midtvedt ved Karolinska sykehuset i Stockholm er blant dem som har sagt at han er alvorlig bekymret for utviklingen.

Den store skepsisen til narasin i kyllingfôret har ført til kraftig salgsnedgang.

Lansering av narasinfri kylling

Nå svarer leverandørene på forbrukeropprøret: Denne uken kommer narasinfri kylling i butikker i hele Norge – til den samme prisen.

Coop og Den Stolte Hane lanserer nå narasinfri-kylling av 750-grams pakningen.

NY: Coop og Den Stolte Hanes nye kylling uten narasin ser slik ut. Foto: PRODUSENTEN ,

– Både Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og Mattilsynet slår fast at norskprodusert kylling er sunn og trygg mat. Men vi ser at mange forbrukere fortsatt har vært bekymret med tanke på bruk av narasin i fôret, det er derfor gledelig at vi nå endelig kan tilby disse kundene dette produktet i våre butikker, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

Også Norgesgruppen (Meny) og Prior vil begynne med det samme i hele landet.

UTEN NARASIN: Her er Norgesgruppens nye kylling-serie. Foto: PRODUSENTEN ,

– Dette var et klart signal fra forbrukerne. De ønsket en renere kylling fostret opp på en annen type fôr og hvor det ikke vil være bruk av antibiotika i produksjonen. Meny har lyttet til forbrukerne og er stolte av å kunne tilby en ny og bedre kylling til våre kunder, sier Meny-sjef, Vegard Kjuus.

Lurer du på hva narasinen blir erstattet med? Det kan du lese i denne saken: Nå skal kyllingene vaksinedusjes

Kriger om hvem som var først

Men Norgesgruppen og Coop er ikke helt enige. I en pressemelding skriver Coop følgende: «Coop og Den Stolte Hane lanserer som den første aktøren i Norge kylling merket «fri for narasin i fôret».»

Norgesgruppen reagerer på dette utsagnet, da de mener at de var først ute. De har derimot ikke merket «narasinfri» på forpakningene, men på skilt i butikkene.

– Vi har hatt dette produktet i salg i flere måneder i utvalgte Meny-butikker. Det er derfor litt spesielt å lese at Coop sier de er først ute med dette produktet. Det er feil. Vi startet salget i vår, og har meget gode erfaringer så langt. Derfor vil vi fremover satse enda mer, og satse stort på dette produktet i landets største supermarkedkjede, sier Meny-sjef, Vegard Kjuus, til VG.

Coop mener dog at de fremdeles at de er å beregne som først ute med den nye kyllingen.

– Det viktigste for oss har ikke vært å være først, men å lytte til kundenes ønske og kunne tilby dette til alle våre kunder, ikke bare noen utvalgte. Vi har jobbet med dette siden januar, men har ikke villet lansere det før vi vet vi kan gå nasjonalt med produktene. Alt annet ville ha forvirret kundene, sier Kristiansen i Coop.

Rema 1000 fnyser på sin side av uenigheten:

– Dette er ikke noe nytt. Vi har lenge kunnet tilby våre kunder narasinfri kylling gjennom vår Stangekylling. Fôret består kun av vegetabilsk hvete, havre og mais, og er helt uten medikamenter og vekstfremmende stoffer. At Coop og Norgesgruppen nå krangler om hvem som var først til å merke den narasinfri – får være deres sak. Vi konsentrerer oss om å gjøre jobben med å levere kvalitetsvarer til markedets laveste priser, sier kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, i en kommentar.

VG har tidligere pratet med leverandører der samtlige tror at Norge vil bli narasinfritt i nær fremtid.

– Det er rimelig å tro at det norske markedet vil være narasinfritt innen 2016, har Marete Forseth, kvalitetsdirektør i Norsk Kylling, tidligere sagt til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder