TO STRØK maling på en vegg som denne, så holder det lenge. Foto: Ocean Yamaha/flickr

Boligguide: Slik maler du huset

Jo mer du gjør når du først skal ut og male huset, jo sjeldnere behøver du å gjøre det senere.

Reidar von Hirsch (hjem.no)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Hjem.no

Vasker du veggene grundig og fjerner alle løse flak før du begynner kan det ta flere år før må male veggen igjen.

Rent, tørt, fast

- Alt starter med vask, og da er stikkordene rent, tørt og fast - det er det viktig å legge seg på minne. Du må vaske før du starter og kledningen må ikke inneholde mer enn 18 prosent fuktighet når du begynner malingen, sier teknisk serviceingeniør i Jotun, Erik Bryng.

- Når det kommer til fasthet, så blir treverket utsatt for en del påkjenninger, for eksempel i form av UV-stråler. Dersom treverket er skadet må man kanskje stålbørste kledningen.

Vask veggene

Økt luftforurensning har ført til at husene våre er dekt med kjemikalier og skitt og dette må av før du kan begynne å male. Selv om man ikke bor i byen og er særlig plaget av eksos vil det danne seg belegg av andre organiske materialer og støv.

I tillegg sitter malingen bedre på en ren vegg.

Faktisk er det anbefalt å vaske husveggene hvert år, selv om man ikke skal male. Siden malingen holder seg bedre på en ren husvegg betyr dette at du sparer penger og tid i det lengre løp.

LES OGSÅ:Slik får du plenen i orden

Vanlige vaskemidler holder

Husveggen vaskes enten med vanlige vaskemidler (klorin og vann) eller med en eller annen form for husvask. Velg en husvask som er miljøvennlig, siden det er forurensning som i utgangspunktet gjør at du må vaske huset.

Skyll av vaskemidlene med hageslangen eller en høytrykkspyler. Nå anbefaler mange malingsprodusenter at man er forsiktig med bruken av høytrykkspyler siden det fort kan skade kledningen dersom trykket er for høyt.

På ekstra skitne områder bør du bruke en børste eller svamp for å fjerne skitten.

Har du tips til malingen? Diskutér på VGD!

Jobb i gråværet

Dersom du bare skal vaske i år kan det lønne seg å gjøre dette på en gråværsdag. Da vil ikke vannet fordampe i sola og etterlate seg sjenerende rester av vaskemiddel på veggen.

Skrap av malingen

Etter vaskingen må du fjerne gammel maling og løse trefibre. Hvor mye du må fjerne kommer an på tilstanden på kledningen - dersom malingen har løsnet over alt bør du skrape helt inn til treverket med en stålbørste eller skrape.

Deretter lønner det seg å legge på et lag med en form for alge- og soppdreper. Dette vil forhindre at det danner seg uhumskheter under malingen etter at den er påført.

LES OGSÅ:Slik beiser du terrassen

Male veggen

Selve malingen bør påføres når veggen er tørr igjen, og det vil vanligvis si etter 24 timer. Malingen skal vanligvis påføres i to strøk, men tre kan være nødvendig dersom man har glatt eller høvlet bekledning.

Husk å mal også enden av bekledningen nederst på veggen, og legg gjerne på et par ekstra strøk der. Det er her vannet samler seg når det regner, og endeveden, som det heter, trenger ekstra beskyttelse.

Maling eller beis?

Dersom du har brukt maling på veggene før, bør du ikke beise det i år. Det blir ikke særlig pent, men det motsatte, altså maling på beis, går helt greit.

Den store forskjellen mellom maling og beis, bortsett fra fargen, er hvor lenge det varer.

Moderne maling kan holde i opp til 12 år uten annet arbeid enn en veggvask innimellom, men malingen bevarer ikke nødvendigvis treverket like godt som beis. Malingen vil legge seg tett over treverket og stenge inn eventuell sopp og fuktighet som måtte være der.

Beis varer sjelden lenger enn 5 år, og i noen værutsatte områder må man kanskje beise hvert eneste år. Men den har en del egenskaper som beskytter veggen bedre mot sopp og fuktighet. Den lyse fargen i beisen gjør den derimot til en dårligere beskyttelse mot sola.

LES OGSÅ:Penger å spare på etterisolering

Ingen miljøvennlig maling

For maling innendørs finnes det en rekke svanemerkede produkter, men for husveggen ute er det en annen historie.

- Vi har ikke noen svanemerker på disse produktene per i dag, men vi har krav for dette. Det har vært stor interesse fra produsentene for å få merket, men kravspesifikasjonene kom først rett før jul og de trenger nok litt tid på seg, sier Randi Rødseth i Ecolabel.

Ecolabel offentliggjør ikke listen over søkerne for svanemerket og kan derfor ikke si noe om hvem som eventuelt vil komme med mer miljøvennlige produkter.

Les mer bolig- og interiørstoff på hjem.no.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder