Jobb-bytte ga morsomme arbeidsdager

Stadig flere bytter beite

Mange er lei jobben sin. Stadig flere velger å hoppe av og starte med noe annet.

Artikkelen er over 15 år gammel

Av CAMILLA RYSTE og LINE MØLLER (foto)

SMAKER OG SANSER: Her er kultur, reiser, smaker, sanser, helse og gode menneskemøter. Hva mer kan vi forlange? spør Per Axel Prydz (56) (t.h.) og Erik Kramm Engebrigtsen (53). For tre år siden skiftet de karrierer og begynte å selge olivenoljer. Foto: Line Møller

Ifølge Kapital er det i Europa, først og fremst i Mellom-Europa, blitt stadig mer utbredt å trappe ned eller skifte beite for i større grad å bli herre over sin egen tid.

Ifølge professor Tom Colbjørnsen er det blitt mer vanlig, også i Norge, å skifte jobb-beite.

- På samme måte som noen får barnekull nummer to, er det etter hvert mer akseptert at man har en karriere nummer to.

Noen blir tvunget inn i en ny karriere på grunn av omstruktureringer eller nedbemanninger på arbeidsplassen. Andre har et ønske om å prøve noe nytt fordi de er lei eller lite fornøyd med det første karrierevalget. Disse blir stadig flere, selv om de foreløpig ikke er så veldig mange, sier Colbjørnsen. Sivilingeniøren Per Axel Prydz (56) er et eksempel på at karrierebytte kan føre med seg mye positivt.

- Jeg er veldig fornøyd med livet mitt nå, forteller Prydz. Etter 20 år i næringslivet gjemte han dressen i skapet og tok på seg butikkforkleet.

- Jeg er glad for at jeg torde å gi slipp på det gamle, forteller Prydz. Det er tre år siden han og ungdomskameraten Erik Kramm Engebrigtsen (53) åpnet olivenoljebutikk på Majorstuen i Oslo.

- Dette er spennende. Erik og jeg har skapt en ny hverdag som engasjerer oss. Her er kultur, reiser, smaker, sanser, helse og gode menneskemøter vevd inn i det daglige levebrød.
Hva mer kan vi forlange? spør Prydz. Etter sivilingeniørutdannelsen jobbet han som forsker i fire år, før han ble leder for et shippinganalysebyrå 31 år gammel.

Brukte sparepengene
Senere drev han sitt eget firma innenfor oljebransjen i en del år, før han ble ambassaderåd ved ambassaden i Paris. Derfra gikk veien til direktørjobb i Kværner. Men ingen av disse jobbene fristet lenger.

- Livet består av ulike faser. Jeg likte mine tidligere jobber, men ble lei av store organisasjoner og det å løpe i møter hele tiden. Nå har jeg større frihet og bestemmer selv innholdet i dagene mine. Men jeg jobber ikke mindre, bare morsommere, sier Prydz.

Prydz og Engebrigtsen fikk ikke lån i banken da de skulle starte butikken. De måtte bruke sine egne sparepenger.

- Det er alltid en økonomisk sjanse når du starter noe nytt, men vi visste hva vi gjorde. Det kreves ikke så mye kapital hvis du legger inn en del egeninnsats.
Jeg tror ikke mangel på penger er den største terskelen for å tore å satse på noe nytt, sier Prydz.

- Det er blitt mer legitimt å gjøre som man vil selv. Folk skifter jobb stadig oftere. Før var det en heder å få gullklokke for lang og tro tjeneste på arbeidsplassen. I dag blir dette sett på som umoderne, sier Kristin Taraldsrud Hoff, daglig leder for meningsmålingsinstituttet Opinion.

Gode økonomiske tider er en del av forklaringen på at flere hopper av karrieren og skaper seg et levebrød av det som har vært en hobby eller en interesse, mener Hoff.
- Når det er gode økonomisk tider, er det rom for flere slike virksomheter, sier hun. En annen forklaring er at flere får en økonomisk mulighet til å starte på nytt, blant annet gjennom sluttpakker.

Knytter identiteten
Likevel er det langt flere som drømmer om å legge den gamle karrieren bak seg og begynne på nytt, enn de som faktisk gjør det. Sørensen mener det er fordi vi knytter vår identitet til jobben.

- Bryter du med jobben din, velger du å fremstå med en annen side. Det er et signal som omgivelsene reagerer på, sier forskeren. Per Axel Prydz, som har tatt skrittet og skapt seg en helt ny karriere, kjenner igjen dette.

- Når du starter med noe nytt, skaper du på mange måter en ny identitet. Det føltes som en større risiko enn den økonomiske sjansen jeg tok.

Men vil du gjøre noe annerledes i livet ditt, må du tore å slippe taket, sier sivilingeniøren som ble kjøpmann. Prydz er ikke redd for hva andre tenker om valgene hans.

- Hvis jeg blir oppfattet av omverdenen som annerledes, så er det bare positivt. Livet har så mange muligheter. Jeg føler at karrierebyttet har brakt meg videre i livet, sier han. Siden den første Olivenlunden-butikken åpnet for tre år siden, har de matinteresserte kameratene utvidet. Nå har de fire butikker.

Is i magen
Elisabeth Stabell (57) fikk hjelp av sin mann til å starte sitt eget smykkeverksted. Tidligere jobbet hun med administrasjon i et stort finansieringsselskap.

- Jeg utdannet meg til bedriftsøkonom, men fant ut at det ikke var det jeg ville. Jeg liker å ha friheten til å ta alle beslutninger selv. Dessuten liker jeg å jobbe med kreative prosesser. Jeg hadde allerede laget mange perlesmykker på hobbybasis, og folk sa at de syntes det jeg lagde, var fint, forteller Stabell. Men det har kostet å begynne på nytt for seg selv.

- Du gir avkall på både materielle goder og fritid når du starter for deg selv. Det er beinhardt arbeid.

Den første tiden er det som med en baby, du lever med det døgnet rundt. Men tilfredsstillelsen er kjempestor når det går bra, forteller hun. Stabell regner ikke med å tjene penger i år.

- De første månedene var det ingen kunder innom butikken. Jeg satt der helt alene. Men i månedene før jul tok det seg opp. Nå er jeg veldig optimistisk. Det gjelder å ha is i magen og et nettverk rundt deg, sier hun. De positive sidene ved å skape sin egen arbeidsplass mener hun veier opp for usikkerheten.

- Du blir i godt humør av å jobbe med ting du liker. Da får du også mer energi, sier Stabell.

Les også

 1. Drømmer om ny jobb

  To av tre yrkesaktive vil bytte jobb hvis de får muligheten til det.

Mer om

 1. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Et liv etter oljen fordrer risikokapital

 2. Høyre-Sanner mener Støre har dreid Ap mot venstre: – Har du glemt pragmatismen, Jonas?

 3. Vi blir syke av luksus

 4. Pluss content

  Når kontorjobben blir for kjedelig

 5. Pluss content

  3 nordmenn forteller: Derfor sa vi opp jobben

Fra andre aviser

 1. Store endringer i Bogstadveien

  Aftenposten
 2. Satser på fattigdom

  Bergens Tidende
 3. Debatt: – Slik ble kebaben norsk

  Bergens Tidende
 4. Få vet hvem han er, men knapt noen har formet det moderne Norge mer enn denne sørlendingen

  Fædrelandsvennen
 5. Mange går i prestasjonsfellen

  Fædrelandsvennen
 6. Thunberg legger opp – igjen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder