• Forklart: Dette skjer med TikTok

  Rett før helgen sa president Donald Trump at han ville forby TikTok. Flere millioner brukere kan bli berørt. Sveip for spørsmål og svar om det mulige forbudet.

  Publisert 03. august, kl. 18:34

 • Først litt bakgrunn:

 • Har noen land blokkert TikTok?

  Så langt er det bare India. Flere land undersøker appen.

 • Kommer norske profiler til å miste tilgang til appen?

  Selv om appen får problemer i USA, betyr det ikke nødvendigvis at noe skjer i Norge. Juridisk rådgiver Trine Smedbold i Datatilsynet har tidligere sagt til VG at det er vanskelig å kontrollere om appen følger reglene i Europa fordi de har hovedkvarter i Kina, og fordi det er vanskelig å komme frem til kinesiske datatilsynsmyndigheter.

  EU har nå satt sammen en gruppe eksperter som skal se om TikTok bryter lovene i Europa.

 • Kommer videoer til å forsvinne fra amerikanske profiler?

  Det spørs hva slags måte USA stenger appen på. Det er fortsatt mulig å se indiske videoer selv om appen er stengt i landet.

 • Hva gjør de største influencerne på TikTok?

  Det er litt forskjellig. Noen har i helgen oppfordret til å følge dem på andre sosiale medier i tilfelle de ikke lenger kan bruke TikTok. Andre diskuterte hvordan de kan bli på appen selv om den blir lagt ned.

  TikTokerene Josh Richards, Griffin Johnson og Noah Beck forteller til Daily Mail at de for noen måneder siden bestemte seg for å trappe ned bruken av TikTok. De sier nå at de vil bruke TikTok-rivalen Triller.

 • Hvordan kan TikTok bli blokkert i et land?

  Det er flere måter, skriver BBC. En måte er å be Apple og Google fjerne appen i butikkene sine eller hindre appen i å bli oppdatert slik at den «dør ut».

  Et lettere alternativ er å få internettselskaper i USA til å blokkere tilgangen til TikToks server slik at brukere ikke ser noe innhold når de åpner appen. Da får de heller ikke postet noe nytt. Et slikt forbud kan settes i gang ganske raskt.

  Svakheten med denne måten er at TikTokere kan bruke programmer som gir de tilgang til appen via et annet land.

 • Hvorfor vil USA forby appen?

  Ifølge den amerikanske utenriksministeren, Mike Pompeo, er videoappen blant kinesiske programvareselskaper som «gir opplysninger direkte til det kinesiske kommunistpartiet og landets sikkerhetstjenester», og han peker på opplysninger som ansiktsgjenkjenning, telefonnumre og informasjon om venner.

  – Dette er opplysninger som er en del av den nasjonale sikkerheten, det er del av privatlivet til det amerikanske folk, sier Pompeo.

 • Hva sier den amerikanske TikTok-sjefen til det mulige forbudet?

  TikToks U.S. General Manager Vanessa Pappas la lørdag ut en video der hun sier at appen har kommet for å bli.

  – Vi ser deres støtte til appen, og vi ønsker å takke dere. Vi har ingen planer om å gå noen steder, og er så stolte av alle de forskjellige samfunnene som kaller TikTok for sitt hjem og trygge sted for ytringer, sa hun.

 • Hva skal Microsoft kjøpe?

  TikTok sier at data fra TikToKs amerikanske brukere blir lagret lokalt på servere i USA. Microsoft er i dialog om å kjøpe disse serverne hvor amerikanske brukere og innhold er lagret.

 • Er alle i USA for et forbud?

  Flere har vært skeptiske til TikTok. – Det er en risiko med alle plattformer på nettet. Vi burde være bekymret for misbruk av personlig data av alle myndigheter, også vår egen, sier Jennifer Granick som jobber med borgerrettigheter på nettet.

 • Hvordan kan denne debatten påvirke høstens valg i USA?

  – Hvis det ikke har gjort det allerede, tror jeg dette kommer til å endre unges stemmevaner. Vi kommer helt klart til å stemme nå, skriver 18 år gamle Ankeha Singh fra California til NBC News.

  – Det føles som om vår ytringsfrihet blir tatt fra oss, sier Singh. Hun sier hun føler at Trumps ønske om å fjerne plattformen er en overtredelse på hennes generasjons rett til å si det de ønsker.