Flere benytter seg av konkurransen i bankmarkedet

Bankene mottar flere lånesøknader

STOR INTERESSE: Norske banker melder om flere mottatte søknader om boliglån nå enn på samme tid i fjor. En ny undersøkelse viser at flere nordmenn bytter bank, eller får reforhandlet boliglånsrenten sin. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Foto:Jarl Fr. Erichsen,SCANPIX

Flere nordmenn bytter bank

Om lag 350.000 norske bankkunder har skiftet bank eller reforhandlet boliglånet sitt i løpet av det siste året, ifølge fersk undersøkelse.

 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

I den ferske landsrepresentative undersøkelsen «Norsk Finansbarometer 2015», som er utført av TNS Gallup i oppdrag for Finans Norge, kommer det frem at oppsiktsvekkende mange nordmenn har skiftet bank eller reforhandlet boliglånet sitt det siste året.

Ni prosent av norske boliglånskunder svarer at de har byttet bank det siste året. På spørsmålet om årsak til bankbyttet svarer 67 prosent av dem som har byttet bank rentebetingelser, mens 27 prosent mener bankens service var avgjørende.

Bytter for å få bedre rente

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge forteller at en undersøkelse utført av Forbrukerrådet for ett år siden viste at 1 av 3 hadde byttet leverandør eller reforhandlet boliglånet sitt de siste to årene.

– Nå er den trenden ytterligere forsterket ved at en av fire har vært aktive i løpet av de siste 12 månedene. Det innebærer at 350.000 nordmenn har aktivt benyttet seg av konkurransen i bankmarkedet det siste året. Det viser at konkurransen fungerer, sier Kreutzer.

Administrerende direktør: Idar Kreutzer i Finans Norge. Foto: CF-Wesenberg Foto: ,

FORTELL OSS:Har du fått lavere lånerente i banken? Fortell din historie her!

17 prosent svarer i den ferske undersøkelsen at de har forhandlet seg frem til en lavere lånerente i sin egen bank.

Av de bankkundene som ikke har byttet boliglånsbank eller reforhandlet boliglånet sitt det siste året, svarer 51 prosent av de spurte at årsaken er at de er fornøyd med banken sin, mens 26 prosent mener det er lite å spare på å gjøre det.

Mer prisbevisste kunder

Den siste tien har norske banker presset rentene kraftig ned i kampen om kundene, og mye tyder på at flere nordmenn er blitt mer bevisst konkurransesituasjonen:

Kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg i Danske Bank melder om mer prisbevisste kunder på utlånssiden.

– Dette har nok sammenheng med en stor medieoppmerksomhet rundt pris på utlånsrenten. Det at vi tilbyr konkurransedyktige priser, og et generelt fokus på pris i markedet har vært med på å bidra til mange nye kunder for oss, sier Arntsberg.

Kreutzer mener flere bankkunder har oppdaget at det ikke er vanskelig å skifte boliglånsleverandør.

– Det er god og lett tilgjengelig informasjon om priser og tilbud fra alle bankene på nettet og andre steder. God konkurranse forutsetter at både kundene og leverandørene er aktive. Det er et felles ansvar, og undersøkelsen bekrefter at kundene er bevisste forbrukere, sier han.

20 prosent flere lånesøknader

Storebrand melder om en økning på 20 prosent flere lånesøknader i løpet av de første ukene i år, sammenlignet med andre halvår i fjor.

– Vi merker økt interesse fra lånekunder når det gjelder nye boliglån samt refinansiering. Det skyldes dels at det er stor oppmerksomhet i mediene omkring de lave rentene og dels at vi har meget konkurransedyktige betingelser, sier kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand.

Også DNB opplever pågang fra nye og eksisterende kunder:

– Rentene er historisk lave og bankene opplever stor konkurranse om lånekundene. Det har de siste månedene vært stor pågang av kunder som ønsker å diskutere rentebetingelser – og dette gjelder både eksisterende kunder og potensielle nye kunder, forteller kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Ifølge Korsberg Dalsbø gjenspeiler det seg med at banken også ser en stor vekst i antall nye lånesøknader og større mobilitet i kundemassen for hele bransjen.

I januar utfordret VG norske bankkunder til å ta kontakt med banken sin for å be om bedre rente. Resultatet var at kundene fikk redusert renten fra 0,30 prosentpoeng til hele 1,65 prosentpoeng, og dermed sparte tusener.

– Det er gledelig at flere reforhandler lånebetingelser eller bytter bank. Folk flest er ikke klar over hvor mye de kan spare og hvor enkelt det faktisk er å reforhandle eller bytte bank, sier Elisabeth Realfsen som er daglig leder av Finansportalen.

Mer om

 1. Økonomisk kriminalitet
 2. Bank

Flere artikler

 1. Ringte banken - sparer tusener på lavere rente

 2. Pluss content

  Ta grep om boliglånet – spar tusener

 3. Pluss content

  Slik pruter du ned boliglånsrenten

 4. Pluss content

  Spar titusener: Slik får du superrente

 5. Pluss content

  Sparte 16 000 på telefon til banken

Fra andre aviser

 1. Seks ganger så mange sjekker renta

  Fædrelandsvennen
 2. Nordea setter ned utlånsrenta

  Fædrelandsvennen
 3. – Husk å prute på boliglånet!

  Bergens Tidende
 4. Rentenivået skal opp: Her får du billigst boliglån

  Fædrelandsvennen
 5. Forbrukerrådet: – Ikke godta renteøkning på boliglånet

  Fædrelandsvennen
 6. Tiden med rekordlave renter varer trolig ikke mye lenger. Dette bør du foreta deg.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no