Eksperter: Egenskaper som foreldre kan påvirke

SAMMEN: En ny stor studie viser at barn med empati og evne til å lese andres følelser, er de som blir mest populære. Foto: Illustrasjonsfoto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Stor studie: Disse barna er mest «populære»

En stor, ny studie viser at barna som er mest populære, er de som er de beste «tankeleserne».

  • Marie Kingsrød

Artikkelen er over fire år gammel

VG har tidligere skrevet om at foreldre kler opp barn i luksusklær for at de skal bli populære på skolen og i barnehagen. VG har også skrevet om at barne- og ungdomsidretten stadig blir dyrere, fordi de unge vil passe inn med helt nytt sportsutstyr.

Det betyr mye for barna og ungdommene å være populære. Men nå viser en ny stor metastudie at andre faktorer kan spille inn på barnets popularitet.

Studien, som er utført ved University of Queensland, har sett på 20 ulike studier om denne tematikken. De konkluderer med at det er barnas evne til å lese andres følelser som i hovedsak avgjør hvor populær ungen blir. Empati er svært viktig.

– Vår studie tyder på at det å forstå andres psykiske perspektiver kan lette interaksjoner som hjelper barna til å bli eller forbli populær, sier Virginia Slaughter, professor i psykologi ved University of Queensland i en pressemelding.

Les også:Dette må du ikke si til barna

Studien er publisert i tidsskriftet Child Development.

– Egenskap som foreldre kan påvirke

Frode Thuen, professor ved høgskolen i Bergen, har sett på den nye studien.

EKSPERT: Professor og familieterapeut Frode Thuen. Foto:Terje Bringedal,VG

– Denne studien er interessant. Det er ikke så rart at det er slik. Å være sosialt tilpasningsdyktig, kunne lese det sosiale spillet og ha empati er nødvendig for å bli populær og «passe inn». Det positive er at dette er en egenskap, som har betydning for hvor populær man blir, som foreldre faktisk kan påvirke, sier Thuen til VG.

Han fortsetter:

– På noen skoler kan det føles viktig å ha de riktige merkeklærne for å henge med, men alt i alt ser det ut til at det er sosiale ferdigheter og empati som fremmer popularitet

Popularitet er viktig

Han forklarer at det er viktig for barn og unge å føle at de passer inn. Det påvirker hvordan man lykkes senere i livet.

– Det er skadelig dersom man blir stående på utsiden. Det kan gå utover selvbilde, livskvalitet og psykisk helse. Alt som kan fremme sosial tilpasning er veldig bra, sier Thuen.

Legemiddelverket:Ikke gi barna medisin med skje!

Studien, som er basert på 2096 barn i Asia, Australia, Europa og Nord-Amerika,
viser også at det å forstå andres psykiske perspektiver først og fremst er viktig for å få venner i de første skoleårene. Utover i ungdomsårene er det viktig for å opprettholde vennskap.

Studien fant også at koblingen var svakere for gutter enn jenter.

Les også:Advarer mot 50/50-ordninger

– Oppmerksom på de små tingene

Familieterapeut ved Curasenteret, Thomas Winther, har også sett på den nye forskningsrapporten for VG.

EKSPERT: Thomas Winther. Foto:PRIVAT,

– I forhold til atferdsteorien faller vi for folk som bekrefter oss for den vi er. Slik er det også med venner. Jenter er nok flinkere enn gutter til det. Små kommentarer som «så fin du er på håret» kan bety mye. De personene som er oppmerksomme på de små tingene, vil man også synes det er hyggelig å være sammen med. De blir derfor populære, sier Winther til VG.

Han forklarer at merkeklær og det overfladiske ikke har så mye å si.

– Det overfladiske kan ha en liten betydning fordi man frykter å skille seg ut i en gruppe. Men det betyr ikke av den grunn at de personene blir populære, fordi det ikke nødvendigvis er de man liker å være sammen med, sier Winther.

Ekspertene: Slik får du populære barn

Det er flere ting foreldre kan gjøre for å påvirke barna til å bli en empatisk tankeleser, mener ekspertene VG har pratet med. Det er spesielt viktig å gi barna gode følelser i oppveksten.

– Det er positivt at foreldre klemmer barna, og er flinke til å si «du er flink, du er modig, du er pen»; og gi komplementer. Foreldre må vise barna de gode egenskapene de har. Bare det at vi klemmer og er fysiske med barna er avgjørende for å skape en person som har mye empati, sier Winther.

Han forklarer videre at kvalitetstid med ungene også er bra.

– Det trenger ikke være mange timer hver dag, men det må være på barnets premisser. Og det må være daglig. Hvis barnet vil leke med tog, så gjør vi det. Kvalitet fremfor kvantitet, sier familieterapeuten.

Professor Thuen peker på mye av det samme som Winther.

– Det hjelper å lære barna til å se og forstå disse sosiale tegnene. Alle vil også få nytte av foreldre som er gode rollemodeller. Foreldrene må følge med på barna, og korrigere der det trengs, sier Thuen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder