Noen mennesker kommer oftere for sent enn andre. Foto:Colourbox,

Derfor kommer du for sent

Kommer du for sent hele tiden? Det er fordi du utsetter deg selv for tidsbedrag. Avslappede personer er utstyrt med en indre klokke som bruker 77 sekunder på minuttet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Når du halser inn til et viktig møte eller sniker deg inn i klasserommet, har alle andre sittet der i ti minutter allerede. Blikkene du får, er langt fra hyggelige. Ikke er det første gangen det skjer, heller.

Ja, takk til tidstyvene, sier VGs Shazia Sarwar.

Hvorfor er det slik at ganske mange av oss kronisk kommer for sent?

Les også: Møteslurv kan koste dyrt

Enda litt merkeligere blir forsentkommingen når vi vet hvor mye den kan irritere andre.

Du utsettes for tidsbedrag

Den mest opplagte årsaken til at du ofte kommer for sent, er ganske enkelt at du ikke greier å beregne nøyaktig hvor lang tid noe vil ta. Dermed blir det lettere å utsette deg selv for tidsbedrag.

Forsøk antyder at når vi skal anslå hvor lang tid noe vil ta, bommer vi med 40 prosent. Det betyr at når det tar ti minutter, har vi på forhånd anslått det til å ta bare seks.

På tide med ny klokke?

Forskere som gransker hvorfor så mange ofte kommer for sent, har også oppdaget at de som kommer mye for sent, gjerne er gode på multitasking – det å utføre flere oppgaver på en gang. En studie fra 2003 utført på 181 togførere ved T-banen i New York, konkluderte med dette.

Volvo ble så lei at de ga advarsel til de som kom for sent.

Forklaringen kan være at multitasking gjør det vanskeligere å ha metakognisjon. Det vil si å ha et overordnet blikk for hva du tenker på og holder på med til enhver tid.

Les også: Dette gjør at vi bommer på tidsbruken

Avslappede typer kommer for sent

Forsker Jeff Conte ved San Diego-universitetet i USA sto bak studien i 2003. Han har også knyttet det å ofte komme for sent til personlighetstyper.

Anspente og målrettede personer er mest sannsynlig punktlige. Mer avslappede personer kommer oftere for sent.

Ikke noen bombe dette, kanskje. Men litt mer interessant blir det når vi får høre at Conte og kollegene i flere ulike studier fant at disse to personlighetstypene faktisk opplever at tiden går helt forskjellig.

I hodet til de anspente og målrettede personene de undersøkte, gikk et minutt i gjennomsnitt på 58 sekunder. I hodet til de avslappede personene tok det bedagelige 77 sekunder å tilbakelegge et minutt.

Den siste gruppen har altså bedre tid enn andre.

Bli enig med deg selv

Finnes det noen løsning for deg som stadig opplever å komme for sent? I en artikkel i The Wall Street Journal dukker det opp noen forslag.

Personlighetstypen din kan du neppe gjøre noe med. Men blir du enig med deg selv om at du faktisk er en person som ofte kommer for sent, så har du tatt første skritt på veien mot å gjøre noe med problemet.

Neste skritt er å bli enig med deg selv om at du ikke kan være flere steder samtidig. Du må planlegge færre gjøremål. Og passe på at det er nok tid mellom dem.

Les også:Hevner seg på sjefen med lange lunsjer

Nok et tiltak du kan bli enig med deg selv om, er å systematisk bryte ned ulike aktiviteter du har foran deg, i mer tydelige deler.

Slik kan du få et mer realistisk forhold til hvor lang tid hver av disse delene vil ta å gjennomføre.

Kanskje kommer du tidsnok neste gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder