GJØR NOE SAMMEN: Her er Eirik S. Tangnæs og mamma Kari Storfjord på silkeføre. Gry Eriksen holder i tømmene til fjordingen Røder, på vei inn i skogen fra Trysil hestesenter. Foto: Karin Beate Nøsterud , VG

Slitsomt med kalendergaver? Her er 24 tips til alternativ julekalender!

Ekspert: For mange pakker kan ta bort gleden ved julen

Når barna får 24 fine gaver i kalenderen før jul, kan det ta bort noe av gleden ved å få julegaver på selve julaften, mener eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kanskje bør man se på mulighetene for å finne en alternativ løsning, om man ikke vil henge med på jaget om å gi fine gaver i kalenderen hver dag i førjulstiden.

Se forslag til 24 koselige førjulsaktiviteter dere kan gjøre sammen nederst i artikkelen!

En fersk MMI-undersøkelse gjort på oppdrag for DNB viser at vi stadig bruker mer penger på barnas julekalendere. I år kommer vi til sammen til å bruke 1,1 milliarder kroner på denne førjulstradisjonen. I gjennomsnitt planlegger vi å bruke 270 kroner på hver kalender, og det er kvinner som bruker mest.

Les også: Voksne par gir hverandre pakkekalendre

Mange bruker imidlertid tusenvis av kroner på gavekalendere, mens andre nøyer seg med en rimelig sjokoladekalender.

– Det er blitt mer vanlig med pakkekalender, og 24 små pakker kan fort bli dyrt. Ikke minst setter det kreativiteten på prøve. Å finne 24 billige ting som ikke bare skal være tull er ikke lett, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hun peker på at vi ønsker å se gleden i barnas øyne når de åpner pakker på julaften, for den gleden er noe vi selv husker.

– Men nå er det så stor overflod av pakker også før jul, at vi ikke lenger ser den samme gleden, og det er et tankekors, sier hun.

For hvis barna får ordentlige pakker i julekalenderen hver dag, så er det naturlig at gave-behovet til en viss grad mettes.

Les også: Uenighet om årets julekalender på NRK!

Tenk alternativt

BAKE LUSSEKATTER: I stedet for nok en gave i kalenderen, kan man bake lussekatter sammen 13. desember. Foto: Sara Johannessen , VG

– Derfor er det et poeng å tenke på alternative julekalendere, sier Sandmæl.

Poenget med en julekalender er å telle ned til pakkene som kommer julaften, i stedet opplever barna en overflod av gaver.

– Og de eneste som kan gjøre noe med dette er vi foreldre, sier hun.

Fyller man for eksempel barnas julekalender med aktiviteter i stedet for en gave hver dag, får barn og voksne mer tid sammen i en travel førjulstid.

Stiftelsen Loop, som jobber for å motivere til mer og bedre kildesortering, og for å bevisstgjøre forbrukerne til å ta grønnere valg, mener en aktivitetskalender vil gi minner som varer lenger enn ting.

Man legger en lapp hver dag i barnets kalender med en hyggelig aktivitet. Dette krever litt planlegging, og overskudd og anledning til å gjennomføre.

Loop har laget et forslag til en aktivitetskalender som skal være mulig å gjennomføre.

– Vi har tatt utgangspunkt i aktiviteter som er enkle å gjennomføre og som produserer minst mulig søppel, sier Marianne Holen, daglig leder i Loop.
Hun mener det er dyrt å lage skikkelige pakkekalendere, og at mange ender opp med å kjøpe småting som barna egentlig ikke har bruk for, og som raskt ender som søppel.

Les også: Vil ha dyrere julemat!

- Gjør noe sammen

PÅ GLATTISEN: Å gå på skøyter i Spikersuppa i Oslo er en hyggelig førjulsaktivitet man kan gjøre sammen. Foto: Audun Braastad , NTB scanpix

– Førjulstiden er en periode i året hvor det er lett å finne på hyggelige ting sammen. Det er langt viktigere enn å gi bort enda flere kalendergaver.

Det sier familieterapeut Solveig Vennesland. Men hun klarer ikke å si «fy» til julekalendere:

– Det er jo noe som i utgangspunktet er veldig positivt. Og jeg har ikke lyst til å kritisere foreldre som gjør så godt de kan. Problemet er at det stadig blir dyrere gaver i kalenderen og høyere forventninger hos barna, sier Vennesland.
I tillegg mener hun det fører det til passivitet hos barna.

– Det er mye bedre med en aktivitetskalender som legger opp til at barn og voksne gjør noe sammen, sier hun.

Hun får støtte av familieterapeut Eva Mohn, som synes jaget etter flotte kalendere har tatt av, og oppfordrer til å finne alternative løsninger, hvor tid til hverandre står i sentrum.

– Jeg har tro på at de voksne spør barna hva de kan tenke seg å finne på i stedet for alle gavene i kalenderen. Jeg er sikker på at de vil få kloke svar. Barn ønsker å finne på ting, le og ha det gøy sammen med foreldrene sine. Og foreldrene kan spørre seg selv om hva de kan finne på for å ha det ordentlig gøy sammen, sier Mohn.

Hun mener en aktivitetskalender er en fantastisk mulighet for dette. Da kan man finne på hyggelige ting sammen, og også legge inn praktiske ting som å rydde på rommet sammen, handle sammen osv.

– Barn og unge i dag er veldig glade i å lage ting, enten det er hjemmelagede julekort, hjembakt brød, eller selvstrikkede plagg. Dette var helt ut for få år siden, nå er det blitt stas med hjemmelagede ting. Dette kan vi dra med oss inn i førjulstiden, sier Eva Mohn.

Hun trekker også inn barnas ønskeliste som et eksempel på det økte forbruket.

– Tidligere var det slik at barna drømte om å kanskje få en av tingene på listen sin. Nå bruker mange foreldre den som en handleliste.

Les også: Nettbutikker brøt norsk lov!

Her er tips til aktivitetskalender

JULEFORESTILLING: Å se på «Teskjekjerringa» er koselig for både små og store, og kan være en av aktivitetene som legges inn i kalenderen til barna. Foto: Robert S. Eik , VG

1. desember
Skrive ønskeliste til julenissen. Pakk gjerne inn en konvolutt med adressen til Julenissen: Julenissen, 1440 Drøbak.
2. desember
På lommelykttur ute i mørket. Dette blir ekstra gøy om man gjemmer unna en liten skatt. Et tips er noe dere kan dele, for eksempel en sjokolade.
3. desember
Lage marsipanfigurer. Pakk gjerne inn marsipan og konditorfarge. Dette blir i tillegg fine gaver.
4. desember
Gå på julekino. Sjekk hva som er årets julefilmer for barn. Dette vil garantert sette hele familien i julestemning.
5. desember
Gå i svømmehallen. Pakk inn ungenes badedrakt, svømmebriller eller en badeleke.
6. desember
Lage julepynt. Hjemmelaget julepynt er den fineste, og man kan lage mye fint ved hjelp av enkle midler. Legg frem farget papir, limstift, saks, fargeblyanter, penner, klistremerker og glitter.
7. desember
Pynte rommet til jul. Det er ekstra stas med julestemning på eget rom. Her kan noe av pynten fra dagen før komme til nytte.
8. desember
Barna legger foreldrene. Omvendt legging er morsomt. Barna pusser tenner på de voksne, forteller eventyr osv. Her er det lov for mamma og pappa å gjøre seg litt umulige. Tips: Begynn leggingen litt tidlig enn normalt.
9. desember
Male syltetøyglass. Tomme syltetøyglass er fine å bruke til å gi bort hjemmelagde pepperkaker, marsipanen og andre julegodteri. La barna dekorere glassene, pakk dem inn og dere har supre julegaver.
10. desember
Lage til- og fra lapper til julegavene. Klipp ut former i rødt papir, lag lapper av barnets håndavtrykk, mal med fingermaling og dekorer med glansbilder.
11. desember
Gå på kafé sammen etter skolen eller barnehagen. Dette er en fin måte å avslutte uken på både for store og små.
12. desember
Gå på biblioteket. Lån bøker dere kan kose dere med sammen. Lesetips: Karsten og Petras julebok, Snekker Andersen og julenissen, Pulverheksa møter julenissen.
13. desember
Bake lussekatter. I år faller Luciadagen på en søndag, så hva med å kombinere nybakte lussekatter med å dra på overraskelses-Lucia til noen dere kjenner?
14. desember
Lage gavepapir. Rull ut en rull med gråpapir på gulvet, tegn, mal og dekorer. Vips så har dere hjemmelaget og miljøvennlig gavepapir. Gråpapir kan kildesorteres som papir, i motsetning til glanset gavepapir som kastes i restavfallet.
15. desember
Barna får velge middag. Dere kan handle inn på butikken sammen det barnet ønsker seg til middag.
16. desember
Gå på juleforestilling sammen. Kjøp billetter på forhånd og pakk dem inn på den aktuelle datoen. Sjekk lokalavisen for hva som skjer av juleaktiviteter for barn der dere bor. Mange bibliotek arrangerer forestillinger og høytlesninger før jul. Det samme gjør skoler og lokale teatergrupper.
17. desember
Spille spill. Brettspill-kveld er hyggelig for hele familien. Om du vil, så pakk inn terninger, brikker og kort fra en kortstokk.
18. desember
Finne juletre og gi det et navn. Personifisering av treet vil slå an hos unger. «Kom, nå skal vi pynte Åge»!
19. desember
Bake pepperkaker og pepperkakehus. Pakk eventuelt inn en pepperkakeform og pynt. Lager du egen deig, så husk at denne må lages kvelden i forveien.
20. desember
Gå på skøyter eller ake. Er det snø der dere bor, er aketur en morsom og enkel aktivitet å gjøre sammen. Skøyter kan en gå på uansett vær. Sjekk åpningstidene i din lokale skøytehall.
21. desember
Julefilmkveld. Lag en haug med popcorn og benk dere foran TV-en med masse puter og pledd. Filmtips: Pippis jul, Grinchen, Alene hjemme, Reisen til julestjernen, Polarekspressen, Arthurs julegaverace, Gutten og snømannen.
22. desember
Blåse is-såpebobler ute. Når det er kuldegrader ute fryser såpebobler til is. Pakk inn en flaske med såpebobler til denne dagen.
23. desember
Pynte juletreet. Kvelden før kvelden. Lag kakao, sett på julemusikk og pynt treet sammen. Til kalenderen kan du eventuelt pakke inn litt julepynt eller kanskje selveste julestjernen.
24. desember
Gå på skattejakt. Lag et skattekart for å finne dagens første julegave. Det er lurt å velge en liten gave som vil holde ungene i aktivitet en stund, da kortes ventetiden ned til kvelden
Kilde: Loop.

Her er tips til andre alternative kalendere

Fantasikalenderen: Tenk over hva barnet ditt liker å leke med. Kanskje er det dinosaurer, bondegård, biler eller fisker. Finn frem en pappeske, og gi gaver i kalenderen som dekorerer esken og etter hvert fyller den med smågaver etter temaet du har valgt.

Omtankekalenderen: Skriv positive ord på et papir hver dag.

Bildekalenderen: Print ut 24 bilder og lim ett bilde inn i et album hver dag. Ta bilder fra en ferie, bursdag, tur og andre gode minner, og la barnet skrive om opplevelsen ved siden av bildet. På den måten blir det en morsom syssel samtidig som det til slutt blir et flott album.

Juleverkstedskalenderen: Formålet er å lage ting for å gi bort i julepresang til andre. Kjøp inn små ting som ark, klistermerker, glitter og fargeblyanter til å lage julekort, maling, pensler og lerret for å lage et maleri, glassmaling til å male på syltetøyglass som man kan lage lykter av eller ha småkaker i, eller male på lyspærer som man kan henge i vinduet, perler og snor for å lage smykker osv.

Omvendtkalenderen: Finn frem leker eller klær du ikke bruker lenger og pakk inn. Gavene kan dere gi til Frelsesarmeen, Fattighuset, flykninger eller til noen du kjenner som trenger gaven.

Bokstavkalender: Pakk inn en bokstav hver dag. Bokstavene blir til et ord i løpet av uken, som kan være en gave barna får i helgen, eller en opplevelse.

Puslespillkalenderen: På nettet kan man bestille puslespill med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder