Se bildene: Her tømmer de smågodthyllene

Senterleder ved senter for sykelig overvekt: – Horribelt

REKORDLAVT: Lavpriskjedene har dumpet prisen på smågodt. 2,90 per hekto tar Rema 1000 på Evjekaia i Fredrikstad onsdag kveld. Foto: Gisle Oddstad ,

Ny priskrig hos kjedebutikkene: Kundene hamstrer rekordbillig smågodt

Lavpriskjedene har dumpet prisen på smågodt til 2,90 kroner per hekto. – Det synes jeg er horribelt, sier fedme-professor Jøran Hjelmesæth.

 • Nanna Johannessen
 • Nina Andersen

Artikkelen er over fire år gammel

Før jul dumpet kjedebutikkene prisen på typiske julevarer som pepperkaker, julegrøt og julemarsipan. Nå er det påskevarene som står for tur:

Én og en halv uke før palmesøndag kan det nemlig se ut til at kjedebutikkene igjen ruster opp til kamp om kundene ved å kutte prisen på smågodt,

På REMA 1000 koster 1 hg smågodt, også kalt såkalt «plukk og miks» bare 2,90 kroner.

Hos kjedens butikk i Universitetsgata i Oslo var flere av smågodtboksene i ferd med å tømmes da VG var innom onsdag formiddag.

–Det gikk rykter på lesesalen at de hadde dumpet prisen på smågodt. Det er grunnen til at vi går bananas i smågodthyllen nå, flirer jusstudentene Lars Martin Sandanger (19) og Torstein Ødegård (20).

FYLLER OPP MED SMÅGODT: Jusstudentene Lars Martin Sandanger (19) og Torstein Ødegård (20) lot ikke sjansen gå fra seg til å kjøpe smågodt til 2,90 for hektoen. Foto: Nina Andersen ,

De bedyrer at de sjelden spiser godteri, men kunne ikke motstå fristelsen da ryktet hadde begynt å spre seg på lesesalen tvers over gaten.

–Bare en forsmak

Nå koster smågodtet også 2,90 kroner hektoen hos Kiwi og Coop Obs og Coop Extra.

Til NRK sier administrerende direktør Ole Robert Reitan i REMA 1000 at det er full priskrig på alle mulige produkter, og at julen bare var en forsmak på hva folk kan vente seg de kommende årene.

– Priskrigen i Norge kommer til å bli enda mer spinnvill i årene som kommer. Slik er dagligvarebransjen i Norge blitt, sier Reitan.

TOMME HYLLER: Rekordlave smågodtpriser har ført til at hyllene tømmes raskere enn normalt. Foto: NINA ANDERSEN Foto: ,

Les også: VGs store matbørs – Her handler du maten billigst!

Ansvarlig redaktør Are Knudsen i Dagligvarehandelen forteller at kjedene nå prøver å kapre sesongsalget så godt de kan:

– Til jul er det ribbe og til påske er det godteri til påskeegget. Da blir sesongvarene lokkevarer, og dette er noe som har fått utvikle seg over tid. Vi har sett at konkurransen har blitt tøffere over flere år, men nå sist gikk det over alle støvelskaft. Det er helt vilt! Vi kan jo bare vente og se hva som skjer når grillsesongen skal i gang til sommeren, sier Knudsen.

Les også: Reitan politianmelder 120 butikker

13,90 per hekto i januar

Til Varden sier kjøpmann Thomas Robertsen ved REMA 1000 på Tollnes at han aldri har sett så lave smågodtpriser som nå:

– Nei, jeg har aldri sett smågodtpriser lavere enn dette. 5,90 kroner hektoen er det laveste jeg kan huske, sier han til Varden.

I VGs store matbørs i januar 2016 kostet smågodt i løsvekt 13,90 kroner hektoen hos både Kiwi, REMA 1000 og Extra.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop lover at de fortsatt skal bidra til å gjøre det billigst for våre kunder å fylle årets påskeegg.

–Med slike priser er det ingen fortjeneste å hente. Men våre lavprisbutikker Extra og Coop Obs! skal være de billigste, og vi kommer til å gi våre konkurrenter kamp fremover, sier Kristiansen til VG.

Han forteller til VG at kjeden den siste uken har hatt en nedprising i forbindelse med skifte av leverandør, og at det var med på å utløse den nasjonale priskrigen:

– Priskrigen på smågodt skyldes at vi har hatt en nedprising på grunn av leverandørskifte til Nidar, men det er selvsagt hyggelig at dette faller sammen med at våre kunder skal fylle påskeegget og derfor sparer penger. Når det gjelder andre typiske påskevarer skal Coop være konkurransedyktige på pris, og vi vil følge markedet tett og gjøre alt vi kan for å være billigst frem mot påske, sier han.

Prisansvarlig Richard Høgnes i Bunnpris forteller til VG at de har smågodt til 3,90 kroner per hekto.

– Ja, vi selger med tap. Grunnen til at vi følger er at det er tøff konkurranse. Det er en opptrapping til påske, og vi følger markedet på flere typiske påskevarer, skriver han i en e-post.

– Vil dere sette en grense for antall varer per kunde slik som før jul?

– Det kan se ut til at vi kommer i samme situasjon som før jul, vi har ikke satt en grense enn så lege, men det kan det bli, skriver han.

Mer om kjedenes priskrig: Priskrig i dagligvarebransjen: Se hvordan Kiwi la felle for pristester

– Kiwi: 2,90 er galimatias

Også Kiwi har satt ned prisen til 2,90 per hg – langt under kostpris, bekrefter kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin til VG:

– Vi oppdaget at en konkurrent satte ned prisen til 2,90 i går, og besluttet å senke prisen til samme nivå fra i dag. Vi kan ikke huske at smågodprisen har vært så lav før, og vi er litt overrasket over nivået. 2,90 er galimatias. Men kundene skal stole på at vi har minst like lave priser som våre konkurrenter på alle varer, uansett om det gjelder frukt, grønnsaker eller smågodt, sier hun til VG.

Kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer forklarer de lave prisene slik:

– REMA 1000 selger varer av høy kvalitet til laveste pris og følger til enhver tid prisene i markedet. Den lave prisen på smågodt er et resultat av den sterke priskonkurransen mot påsken. Vi kan ikke erindre at prisen på smågodt har vært så lav før, sier hun til VG.

Ekspertene advarte i fjor: – Dette er lokkepriser og for forbruker bør det blinke en varsellampe

Fedme-professor: – Horribelt

– Huff da, sier professor og senterleder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold da VG forteller han om de lave smågodt-prisene.

REAGERER: Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved universitetet i Oslo. Foto: ,

Han mener det er bekymringsfullt at prisen på varer med tomme og usunne kalorier reduseres så kraftig.

– Dette er jo aller verst for barn og unge. Vi vil gjerne beskytte barn og unge mot slikt, men når de får nesten gratis godteri kastet etter seg vil jo det gjøre at risikoen øker for både overvekt, fremtidig hjerte- og karsykdom og diabetes, sier han.

LES OGSÅ: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus

Han mener dagligvarekjedene bør være sitt ansvar bevisst.

– De er veldig på hugget når det gjelder saltreduksjon, og de har økt bevissthet når det gjelder prisreduksjon på frykt og grønt – og det er veldig bra. Men det å sette ned prisen på smågodt til 2,90 per hekto synes jeg er helt horribelt. Det betyr at man kan kjøpe én kilo med tomme kalorier og sukker for 29,00. Nei, det er ikke bra, sier han.

Les også: Norsk barnefedmelege: Sukker tar liv

Ernæringsfysiolog: – Forkastelig

Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede AS mener de lave prisene kan ha en negativ effekt på godteinntaket til unge.

– I lys av det vi vet om folks handlevaner synes jeg dette er helt forkastelig. Dette er virkelig å lage hindringer i veien for folk flest som ønsker å lykkes med et sunt kosthold, sier Bugge.

Hun trekker frem at det er særlig barn og unge som får i seg godteri.

– Dette er som en gavepakke til de gruppene som har litt penger som de har råderett over. Dette gir dem mulighet til å få i seg mye mer godteri enn de burde. Noen grupper vil kunne få fullstendig sukker-overload i påsken. Dessverre tror jeg dette innebærer at påskeegget blir fylt med ekstra mye godteri, sier hun.

– Dilemma å sette ned prisen

– Kiwi ønsker å gjøre det billigere og enklere å leve sunt. Derfor må vi være helt ærlige og si at var et dilemma for oss om vi skulle sette ned prisen til dette nivået.
Men vi har lovet kundene våre å være minst like billige på alle varer, og besluttet derfor å senke prisen tilsvarende konkurrenten, innrømmer Kristine Aakvag Arvin i Kiwi til VG.

DILEMMA: Kommunikasjonssjef Kristine Aakvåg Arvin i Kiwi sier det var et dilemma å sette ned smågodtprisene til dagens nivå. FOTO: Kiwi Foto: Kiwi , KIWI

Hun understreker at smågodtsalget bare er en liten brøkdel av hva kjeden omsetter av appelsiner og klementiner i forbindelse med påsken.

– Smågodt i påskeegget er også en tradisjon for mange. Selv om vi ønsker å inspirere til et sunt og grønt kosthold, må det være lov til å kose seg litt i forbindelse medhøytidene, sier hun.

Også REMA 1000 svarer at de har et stort ansvar når det gjelder tilrettelegging for sunne valg i deres butikker.

–Vi har tro på at vår langsiktige satsing på sunnhet og helse har en større påvirkning, enn en svært kort periode med sterkt prispress på smågodt. Nordmenn konsumerer smågodt til påske, og med gode priser slipper kunden å bruke mer penger enn nødvendig på påskekosen, sier Fossum Beyer.

Fokus på frukt og grønt

Les også: Ellevill priskrig: Kan ikke si hvor mye kundene sparer på frukt og grønt

Harald Kristiansen i Coop tror heller ikke nordmenn spiser mindre godt om prisene hadde vært høyere:

–Påsken er gjerne forbundet med kos og godteri, og vi prøver å følge opp det slik at kundene kan kose seg ekstra i påsken til lavest mulig pris. På siste VG Børs var Extra billigst i Norge på frukt og grønt, og vi håper også at kundene velger å legge påske-appelsinen i påskeegget, sier han.

Meny-sjef Vegard Kjuus skriver i en e-post at en priskrig på godteri er det siste folkehelsen trenger akkurat nå:

–Meny vil ikke være med å pushe godteri til under 30 kroner kiloen og vil ikke lede an i denne prisdumpingen på usunne varer, skriver han.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt søtsuget

Les også

 1. TV2s Matkontrollen testet billigkjedenes frukt- og grøntdisker: Fant muggen og råtten frukt i billigkjedene

  Uspiselig frukt, mugne tomater og inntørket asparges er noe av det som ble funnet i billigkjedenes frukt -og…
 2. VGs julematbørs: Her får du billigst julemat - bare 40 øre skiller

  Priskrigen spisser seg til, og for andre gang på kort tid blir det nesten delt seier i VGs matbørs.
 3. Matkjedene varsler nye kutt: Nekter å avblåse priskrigen

  Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan blåser i kritikken av den billige julematen.
 4. Mat-Sylvi hyller gi-bort-pris på julemat

  Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) hyller den…
 5. Vill priskrig i kjedebutikkene: Dumper prisene på julevarer

  Marsipan og pepperkaker til én krone og julegrøt til to kroner. Lavpriskjedene har dumpet prisene på julevarene til det…

Mer om

 1. VGs matbørs
 2. Mat og drikke
 3. Kostholdsråd
 4. Personlig økonomi
 5. Påske

Flere artikler

 1. Lavpriskjedene: Solgte 575 tonn mindre smågodt denne påsken

 2. Lavpriskjedene: Solgte 575 tonn mindre smågodt denne påsken

 3. Matilsynet: Ikke særlig hygienisk: Frykter godtekrigen kan gi bakteriebonanza

 4. Smågodtkrigen: Nesten 50 kroner skiller disse godteposene

 5. Pluss content

  VGs matbørs: Her gjør du påskegodt-kuppet

Fra andre aviser

 1. I år vil ingen starte priskrig på smågodt

  Fædrelandsvennen
 2. I år vil ingen starte priskrig på smågodt

  Aftenposten
 3. Helseministeren om smågodtpriser: - I påsken skal folk få kose seg

  Bergens Tidende
 4. Smågodtkrigen bekymrer fagfolk

  Bergens Tidende
 5. - Aldri opplevd en slik pris på smågodteri

  Aftenposten
 6. Priskrig på smågodt slår ihjel Kiwis sunnhetskampanje, mener ekspert

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder