Trend: Vi velger hunderaser som ligner på mennesker

PYNTES MED KLÆR: Mattilsynet mener norske dyr ofte menneskeliggjøres. Foto: Pontus Höök , VG

Mattilsynet advarer: Hunden har blitt en dukke som skal vises frem

Mattilsynet advarer mot at stadig flere velger hunder som ligner på oss selv, og at vi behandler kjæledyrene våre som mennesker.

  • Marie Kingsrød

Artikkelen er over fire år gammel

Nå går myndighetene ut for å be norske dyreeiere tenke over hvordan de behandler Fido eller Mons: Får dyret ditt være et dyr, eller behandler du det som et menneske?

– Utgangspunktet for dette er at vi ser kjæledyr bli håndtert på en måte som ligner mer og mer på hvordan vi behandler mennesker. De mest populære hunderasene nå har faktisk et mer menneskelig ansikt med flate neser og store øyne, sier leder for seksjon dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, til VG.

Fikk du med deg Mattilsynets nye retningslinjer i fjor? Nå er det forbudt å løfte katten i nakkeskinnet!

«Menneskehundene»

Dette er, ifølge Norsk Kennelklubb (NKK), de stadig mer populære «menneskelignende» hundene (med antall registrerte av rasen i Norge i parantes). På få år har antallet av flere av disse rasene mer enn fordoblet seg.

Har du lest denne saken? Her er de mest populære hunderasene!

** Fransk bulldog (1553)

Foto: Gøran Bohlin , VG

** Chihuahua (6404)

Foto: Jan Petter Lynau , VG

** Mops (1845)

Foto: Jon Olav Nesvold , VG

– Salget av mange av disse rasene har steget jevnt det siste tiåret. Problemet er bare det at rasene som blir mer og mer populære fører med seg en økt etterspørsel. Norske oppdrettere er opptatt av å avle sunne, friske raser. Men siden så mange vil ha akkurat disse hundene, og de gode oppdretterne ikke har nok, faller enkelte for fristelsen om å kjøpe uregistrerte hunder fra utlandet. De har vi ikke noen kontroll over helsestatusen på, sier pressekontakt i NKK, Anne Hofmo Bjølgerud, til VG.

Mange av disse rasene kan også få menneskeskapte helseproblemer. Det er fordi de avles frem for å være søte - med store øyne og flat snute. Det er ikke uvanlig at for eksempel hunderasen mops får en rekke arvelige problemer, blant annet åndedrettsproblemer og overoppheting. Den kan også få problemer med å rengjøre seg selv.

Mer om at hunder avles til sykdom kan du lese her (krever innlogging).

– Kan gi atferdsproblemer

Mattilsynet sier at ikke bare mange gjerne vil ha dyr og hunder som ligner på oss - men noen behandler dem også deretter. Dette gjelder spesielt hunder.

– Disse hundene har en tendens til å bli kledd opp, pyntet og stæsjet på mange forskjellige måter. Hvis en hund ikke får lov til å oppføre seg som en hund, kan det være en ulempe for hunden og for eksempel gi atferdsproblemer. Omfattende medisinsk behandling kan også påføre dyr uakseptable belastninger. Man må tenke seg over om man gjør det for sin egen eller hundens skyld, sier Knævelsrud i Mattilsynet.

VG+: Når kjæledyret dør

Hun fortsetter:

– Hvis motivasjonen for å skaffe seg et dyr er for å bruke den som en slags pyntegjenstand å vise seg frem med, er det ikke de det riktige mennesket til å skaffe seg hund. Hunden har blitt en dukke som skal vises frem. Det kan vi se i mote- og bybildet.

Hun presiserer at litt menneskeliggjøring kan være bra for dyrene, hvis det gjør eieren motivert for å behandle dyret så godt som mulig. Men det skal ikke overdrives.

Les også: Eksperter: – Dyret blir en erstatning for et barn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder