NYTTÅR! Det kommunale fyrverkeriet sendes opp fra en flåte ute i Oslofjorden ved Aker Brygge og Rådhusplassen nyttårsaften 2013. Foto:Anette Karlsen,NTB scanpix

Så stor sannsynlighet er det for at du holder nyttårsforsettet

Folk i 20-årene lykkes oftest

Dette er de vanligste nyttårsforsettene – og dette lykkes flest med

Nytt år, nye muligheter, sies det. Og for mange gir
årsskiftet et «spark bak» til å gjøre endringer de har tenkt på. Men de færreste holder ut i det lange løp.

  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Når du leser dette har du trolig holdt nyttårsløftet ditt. Om du er blant dem som har satt seg noen nyttårsforsetter, vel og merke. Om lag 45 prosent av amerikanerne har nyttårsforsetter, og 71 prosent klarer å holde dem i løpet av årets to første uker, ifølge en undersøkelse University of Scranton, publisert i Journal of Clinical Psychology og StatisticBrain.

Deretter er det 46 prosent som holder forsettene i et halvt år.

– Det var veldig høyt, jeg tror det har sammenheng med at mange kaller det for nyttårsforsetter, men at det i realiteten er endringer man har hatt ønske om å gjøre lenge, sier mentaltrener Stein Kvalheim.

Hva er ditt nyttårsforsett? Del i kommentarfeltet!

Undersøkelsen viser også at det er ti ganger større sannsynlighet for at folk som setter seg nyttårsforsetter vil kunne nå målene sine enn de som ikke gjør det. Men det er kun åtte prosent av de spurte som svarer at nyttårsforsett har blitt en varig endring i deres liv.

Handler om disiplin

De som lykkes oftest med nyttårsforsettene er den yngre garde, hele 39 prosent av de spurte i 20-årene klarer nyttårsforsettene sine hvert år, ifølge undersøkelsen. Kvalheim tror flere i dag har innsett at man faktisk er sin egen lykkes smed. Er du misfornøyd med noe i livet ditt – ja, da må du fikse det selv! Enkelt og greit.

Stein Kvalheim, Mental trener. Foto: Bjørn Borge-Lunde,

– Man venter jo på at ting skal forandre seg, men så skjer det ofte ingenting. Blir du lei nok kan det inspirere til å ta tak selv, sier han.

– Det å ha et godt liv handler om disiplin. Det handler om å gjøre de tingene man vet er riktig for seg, for de fleste av oss vet hva det er som er riktig å gjøre – det handler bare om å gjøre det.

Når ett nytt år står for tur, med nye muligheter, vil mange inspireres til å gjøre de endringene de drømmer om.

– Man skal ikke fleipe med nyttårsforsetter, det er kjempebra, sier Kvalheim.

Lagt på deg i julen?Slik blir du kvitt julekiloene.

Fokuser på konsekvensen

Grunnen til at mange nyttårsforsetter glipper er at mange slipper opp tøylene for tidlig, mener Kvalheim, og utdyper:

– Mange slapper kanskje av igjen om de har fått det til og fokuserer ikke lenger på målet man har satt seg. Men de som legger merke til hva som var årsaken til at man oppnådde det man ville, som for eksempel treningen, får det til.

Kvalheim mener man må være bevisst på hvorfor en har fått det til og hvordan livet har endret seg i positiv retning!

– Husk jo mer du ønsker en endring jo større sjanse er det for at du setter i gang, og holder du på med det du ønsker deg lenge nok - så skaper du deg en ny vane. Da er en varig endring på plas.

Mentaltreneren sier videre at for å sikre suksess med nyttårsforsettene er det ofte lurt å se for seg det man ønsker å oppnå – eller rettere sagt konsekvensene av endringene. Hvordan vil livet endre seg til det bedre?

– Vi er så late at det lønner seg å fokusere på konsekvensene av endringene, sier Kvalheim.

Ifølge undersøkelsen er det flest som lykkes med forsetter som går ut på selvutvikling eller som er relatert til utdannelses.

38 prosent av de spurte har lykkes med vektrelaterte nyttårsforsetter, mens det var 31 prosent som lyktes med forsetter hvor forhold og kjærlighet fokuset.

VG+:Slik kan du trene opp viljestyrken!

Topp ti nyttårsforsetter

Gå ned i vekt

Bli mer organisert

Bruke mindre, spare mer

Nyte livet til det fulleste

Holde seg sunn og frisk

Lere noe spennende

Stumpe røyken

Hjelpe andre til å nå deres drømmer

Bli forelsket

Bruke mer tid med familien

Kilde: New Years Resolution Statistics, University of Scranton

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder