SKUMMELT:Hårfarging er det som gir mest alvorlige bivirkninger. Foto: MICROSTOCK

SKUMMELT:Hårfarging er det som gir mest alvorlige bivirkninger. Foto: MICROSTOCK Foto: ,

FHI lager nytt klagesystem for kosmetikk-bivirkninger

En halv million nordmenn har fått bivirkninger etter
bruk av kosmetikk. Nå oppretter myndighetene et nytt klagesystem for denne type produkter.

  • Øystein Larsen-Vonstett
  • Camilla Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Blemmer, kløe, svie eller eksem er ifølge flere undersøkelser langt mer normalt enn det mange tror.

I 2008 opprettet Mattilsynet og Folkehelseinstituttet et register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter. Helsepersonell som leger, farmasøyter, tannleger og helsesøstre har meldeplikt til dette registeret.

Registeret har imidlertid bare mottatt mellom 50 og 100 meldinger årlig, og hele åtte av ti av de innrapporterte hendelsene kommer fra farmasøyter i apotek.

Gjøres anonymt

For å øke innrapporteringen av kosmetikkbivirkninger skal det nå bli enklere og melde fra om bivirkninger via et eget skjema på Altinn.

Les også: Urin og rotteavføring funnet i skjønnhetsprodukter

Rapporteringen er anonym og det vil være mulighet for å rapportere inn på vegne av andre. Informasjonen vil bli brukt i arbeidet med å gjøre kosmetiske tryggere å bruke.

– Vi har allerede et eksempel på enkeltprodukter hvor vi har informert Mattilsynet om at de bør følge opp produktet med leverandøren. Det kan da bli snakk om å endre formuleringen av produktet, eller rett og slett trekke det tilbake fra markedet, forklarer seniorforsker Berit Granum ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Registeret vil skaffe FHI en bedre oversikt over hvilke produkter som gir bivirkninger, og hvor alvorlig disse bivirkningene er.

– Huden sprakk opp

En av dem som har opplevd å få alvorlige bivirkninger ved bruk av kosmetikk er Alexandra Kongsvik (24) fra Bergen.

Hun hadde blødende og kraftig eksem på hele kroppen i åtte måneder før hun fant ut hva som var årsaken. Da viste det seg at stoffet MI hadde utløst en allergieksplosjon.

Alexandra Kongsvik (24) ble diagnostisert med allergi mot MI. De kraftige reaksjonene kunne ha kommet som følge av såpe, sjampo og hårprodukter hun brukte i frisørsalongen. Foto: Privat,

– Jeg husker huden på hånden min sprakk opp, og det begynte å blø, sier hun til VG.

– Først trodde jeg det bare var vanlig, tørr hud. Men det ble bare verre og verre. Først i oktober dro jeg til legen. Vi fant ikke ut hva jeg reagerte så kraftig på, men siden jeg er frisør antok vi at det var hårfargen. Jeg ble sykmeldt i to uker.

Til slutt ble hun sendt til Haukeland sykehus for å ta allergitester. Der ble hun diagnostisert med allergi mot MI. De kraftige reaksjonene hadde kommet som følge av Zalo, sjampo og hårprodukter hun brukte i frisørsalongen hvor hun jobber.

Kroniske plager

Ifølge FHI er verstingen som ofte gir mest alvorlige bivirkninger hårfarge, men også fuktighetskremer, parfyme og deodorant, kan gi stort ubehag – og i verste fall alvorlige og kroniske bivirkninger.

EKSPERT: Berit Granum er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet Foto: Folkehelseinstituttet Foto: ,

– Grunnen til at mange får veldig kraftige reaksjoner av hårfarge er at flere permanente hårfarger inneholder stoffer som er sterkt eller ekstremt allergifremkallende. Stoffene er der fordi man ikke har funnet noen erstatning for dem, forklarer Granum ved FHI.

I en undersøkelse de fikk utført i 2011, svarte en av ti at de i løpet av det siste året hadde opplevd å få bivirkninger etter bruk av kosmetiske produkter.

Les også:Carmen skulle farge håret - ble midlertidig blind

De midlertidige hårfargene som kan vaskes ut og hvor ikke fargen trenger inn i hårstrået, er ifølge Folkehelseinstituttet mindre farlige å bruke.

Ingen garanti

Det er imidlertid hudkremer flest får bivirkninger av.

At produktene er merket med naturlig eller økologisk er ingen garanti mot reaksjoner, ifølge FHI.

– Nei det er det ikke. Det betyr lite om stoffet du reagerer på kommer fra en plante eller er fremstilt på et laboratorium, sier Granum.

– Det er stoffet du er allergisk mot.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder