DØMT: To menn ble i forrige uke dømt for bedrageri i Drammen tingrett. «Pengene er overhodet ikke brukt til det formål giverne ble forespeilet, og de tiltalte har gjort seg skyldige i grove tillitsbrudd ved å forlede giverne» står det i dommen. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Samlet inn til ungdomsarbeid: Tappet millionbeløp fra veldedig organisasjon

To dømt - tredjemann har ikke politiet sett siden 2013

Mennene skulle samle inn penger til bekjempelse av narkotika i Drammen, men ingenting gikk til formålet. Nå er de dømt for bedrageri.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De to mennene drev hvert sitt selskap. 27-åringen drev et callsenter mens den andre, en 30-åring, drev Foreningen Barn og Ungdom mot Narkotika i Drammen.

De som ble oppringt av callsenteret og takket ja til å donere penger, fikk tilsendt en faktura. De innbetalte pengene ble satt inn på kontoen til foreningen.

Totalt ble det samlet inn rett i underkant av 2,3 millioner. Disse pengene gikk rett i lomma til de nå bedrageridømte mennene, står det i dommen fra Drammen tingrett.

– Vi fikk en melding fra Økokrim, og det var dette som la grunnlaget for vår etterforskning av saken og som førte til at vi begynte å nøste i dette. Vi fikk fort fast fisk på kroken, sier politiadvokat i Søndre Buskerud politidistrikt, Hans Lyder Haare til VG.

Leter etter tredje tiltalte En tredje person (30) er også tiltalt i saken men har ikke latt seg stevne. Han er broren til 27-åringen som drev callsenteret. Da saken var opp i Drammen tingrett i september, hadde den blitt forsøkt avholdt to ganger tidligere.

Les også: Advarer mot useriøse pengeinnsamlere – under 30 prosent går til formålet

Politiadvokat Haare sier til VG at tredjemannen fortsatt er tiltalt i saken og etterlyst.

– Vi får ikke tak i ham, han holder seg skjult og han har gjort det lenge, sier han. Politiadvokaten sier at sist de så mannen var under avhør sommeren 2013. Da benektet tredjemannen enhver kjennskap til saken.

– Tredjemannen er fortsatt tiltalt, og jeg anser meg ikke som ferdig med saken før han er pådømt, sier Haare til VG.

De to dømte i saken har forklart at tredjemannen er «hjernen bak» bedrageriet. De to har forklart at det var 30-åringen som sto for planleggingen, og at det var han som var den reelle beslutningstakeren i både foreningen og i callsenteret som ble brukt til å samle inn pengene.

Les også: Ba om penger til å huse flyktninger på hotell – men hotelleieren har ikke hørt om aksjonen

Retten bemerker at tredjemannen ikke har hatt noen formelle roller i noen av de to bedriftene, men at han etter bevisbildet som ble forelagt i retten hadde han «reell og omfattende innflytelse på begge».

– Sentral posisjon

Politiadvokat Haare, vil ikke kommentere om tredjemannen er den reelle bakmannen, men sier:

– Han og broren har hatt en sentral posisjon.

30-åringens forsvarer Trygve Staff sier at han ikke har lest dommen, og at han derfor ikke har noen kommentar til den.

Han kan ikke svare på hvorfor klienten hans ikke har latt seg stevne.

– Det får du spørre politiet, sier han.

Staff har heller ingen kommentar til påstandene om at hans klient skal ha vært bakmannen i bedrageriet.

– Noen har utpekt en ikke-tilstedeværende tiltalt som bakmann. Det er mer hovedregelen enn unntaket. Om det er riktig eller ikke er et helt annet spørsmål, sier han på generelt grunnlag.

Les også: Klagestorm mot Drammensfirma

Ingenting til formålet

I tillegg til de innsamlede pengene ble det også sendt ut fakturaer og forsøkt samlet inn ytterligere 548.752 kroner fra givere.

Les også: Bedriftsleder pågrepet og siktet for grovt bedrageri

Retten konkluderer med at ingenting av de innsamlede midlene gikk til formålet, og at mennene dermed er skyldig i grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri.

Foreningen som skulle drive med forebyggende narkotikaarbeid ble stiftet i januar 2012. Lederen av foreningen jobbet samtidig som telefonselger i 27-åringens callsenter.

Retten mener at den nå dømte 30-åringen skapte et skapte «et ytre skinn av legitimitet» ved å opprette en veldedig forening.

Han skal fullstendig ha gitt fra seg kontrollen over økonomien i foreningen til de to tiltalte brødrene. Fra mars til august 2012 ble det overført 525.000 fra foreningens konto til callsenteret som politiet anser som reell betaling for tjenesten.

Etter august sluttet bankoverføringene, og fra dette tidspunktet mener retten at det foreligger forsett og at pengene som givere betalte inn fra dette tidspunktet ble samlet inn i vinningshensikt.

Dubai-svindel: Luksus, løgner og lurelån (Spesial)

Fra august 2012 begynte det å bli tatt ut store summer kontanter fra foreningens bankkort. Bankkortet ble først disponert av tredjemannen som ikke har latt seg stevne og deretter den 27 år gamle broren som nå er dømt.

Fra august 2012 har 27-åringen blitt avbildet i en rekke minibanker i Drammens-området. Basert på kontoutskriftene skal han ha tatt ut store summer i kontanter. Et vanlig beløp var på 4000 kroner pr gang, og det ble gjennomført flere uttak daglig i forskjellige minibanker.

Totalt ble det tatt ut 1 542 934,- i kontanter fra foreningens bankkort, står det i dommen.

I tillegg til egen lønn, ble det ført over penger til tredjemannen, til nedbetaling av lån og andre driftskostnader til callsenteret.

Bedrageri

I straffutmålingen står det at denne typen bedragerier undergraver tilliten til seriøse veldedige institusjoner og organisasjoner og at «pengene er overhodet ikke brukt til det formål giverne ble forespeilet, og de tiltalte har gjort seg skyldige i grove tillitsbrudd ved å forlede giverne»

Les også: Ba om penger til å huse flyktninger på hotell – men hotelleieren har ikke hørt om aksjonen

30-åringen erkjente straffeskyld for grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri. Retten bemerker at han satt igjen med et relativt begrenset utbytte av bedrageriet, men har medvirket til et langt større tap.

Han ble dømt til 10 måneders fengsel. Advokat Håkon Duesund er forsvareren til den 30 år gamle mannen. Han sier at klienten han innrømmet skyld allerede ved første politiavhør.

Han og klienten er uenige i straffutmålingen og vil anke dommen.

– Vi har gått igjennom dommen og mener det er grunnlag for å anke. Vi mener det i for liten grad har blitt tatt høyde for at han la alle korta på bordet for over to år siden, sier Duesund til VG. 27-åringen har hele veien nektet straffeskyld. Han ble dømt til ett års fengsel. Han har anket dommen.

– Han fastholder at han ikke har noe skyld i denne saken. Utover det har jeg ingen kommentar, sier forsvareren hans, Pål Morten Andreassen, til VG.

Begge mennene ble også fradømt muligheten til å drive virksomhet de neste fem årene, og til å få inndratt henholdsvis 253.650 og 871.404 kroner.

Les også

 1. Samlet inn penger til veldedighet: Bedriftsleder pågrepet og siktet for grovt bedrageri

  Eieren av et callsenter var involvert i flere veldedige organisasjoner.
 2. Selskap sendte ut 40.000 eposter: Ba om penger til å huse flyktninger på hotell - men hotelleieren har ikke hørt om aksjonen

  Et norsk selskap samler inn penger til å huse flyktninger på et hotell de hverken eier eller leier.
 3. Bruktbilselger dømt - solgte samme bil til 11 kunder!

  Rogalending lurte kjøpere til å betale forskudd på biler han aldri hadde tenkt til å selge.
 4. Tidligere LSK-spiller tiltalt for NAV-svindel

  Den tidligere LSK-spilleren Khaled «Kiko» Mouelhi (34) er tiltalt for å ha svindlet NAV for over 110.000 kroner.
 5. Skimmet norske bankkort for 2,3 millioner kroner: Tiltale: Disse minibankene ble utsatt for svindel

  En mann i 50-årene er tiltalt for å ha installert skimmingutstyr over store deler av Østlandet og svindlet til seg over…
 6. Kjøpte mobil til 4500 kroner – fikk makrellboks

  Kjæresteparet Ida (18) og Martin (20) fikk sjokk da de åpnet pakken som skulle inneholde en splitter ny telefon.
 7. Kan gå tomt for antibiotikum som
  gis til alvorlig syke pasienter: Flere sykehus har innført
  medisin-rasjonering

  Det er fare for alvorlig mangel på et livsviktig antibiotikum i Norge.
 8. Advarer mot festival-svindel: Selger samme billett til flere mennesker

  Finn.no og to festivalarrangører opplever at flere kunder blir lurt til å kjøpe ugyldige festivalbilletter.
 9. Opprydding i byggebransjen

  Tidligere i sommer aksjonerte myndighetene mot 25 byggeplasser i Østlandsområdet. Funnene de gjorde var nedslående.
 10. Svindlet på strippeklubb – banken må punge ut

  Nordmann sier han ble dopet ned og svindlet for over 250.000 kroner på polsk strippeklubb.
 11. Tre svindel-forsøk med Vipps

  Så langt har det vært tre forsøk på å bruke Vipps, vennebetaling på mobil, til svindel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder