GODT NYTT: Flomvannet fosser ned Numedalslågen ved Kongsberg i forrige uke. Det dårlige været har ført til at vi kan se strømvinteren lyst i møte. Foto: NTB SCANPIX Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Fulle vannmagasiner – laveste strømpriser på 15 år

Sjekk din egen kontrakt – kan være penger å spare

Du trenger ikke å fryse i vinter. Ikke på grunn av strømprisene i hvert fall.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kraftmagasinene er breddfulle, regnet har bøttet ned og lave strømpriser gjør at vi kan se vinteren lyst i møte.

Men det er fortsatt mulig å spare penger på å bytte leverandør og for dem som ønsker trygghet, kan tiden være inne til å binde strømprisen.

Markedet forventer at prisene skal holde seg lavt fremover.

– Så det blir en grisebillig strømvinter?

– Det avhenger selvsagt av været, men utsiktene ser slik ut ja, sier John Brottemsmo, senioranalytiker i Bergen Energi, til VG.

– Men kan vi risikere at kraftselskapene selger det remmer og tøy kan holde til utlandet slik at prisene stiger likevel?

– Nei, det kommer ikke til å skje. Vi selger kraft til utlandet så det holder, men kapasiteten er ikke stor nok til at det påvirker prisene nevneverdig. I dag er det liten kapasitet ut av Norge, men om noen år kommer det to nye elkabler som representerer en stor økning i den totale kapasiteten, sier Brottemsmo.

– Laveste kraftbørspriser på 15 år

Fremtidskontraktene på kraftbørsen Nord Pool for 2015–18 ble ifølge kraftanalyseselskapet Nena handlet til 22 øre per KWt i uke 38.

– Selve strømprisen har ikke vært lavere i spotmarkedet siden 2000/01, sier kraftanalytiker Sigbjørn Seland i Nena.

I tillegg må selvfølgelig forbruker betale nettleie, avgifter og påslag til kraftselskapet. Men ifølge Seland blir det med stor sannsynlighet meget behagelige priser i vinter.

– De er veldig lave i forhold til det man blitt vant til de siste ti årene og det er godt nytt for forbrukerne, sier han og mener at tidspunktet kan være riktig hvis man ønsker å inngå en fastpriskontrakt. Selv har han spotpris.

– Spot lønner seg

Brottemsmo i Bergen Energi anbefaler spotpris, fordi han mener det er billigst over tid.

NEDBØRSBONANZA: Dårlig sommer, men bra for strømprisene. Her høyspentmaster på Hellerudsletta i Skjetten. Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

– Vår anbefaling til privatkunder på sikt er at det er spot som lønner seg, men da må du tåle at prisene kan bli veldig høye i perioder. Spotmarkedet er det lureste, sier Brottemsmo som selv har spotpris hjemme.

Men hvis du ønsker å forsikre deg mot store prishopp mener senioranalytikeren at tiden kan være inne for å gå inn på en fastpriskontrakt.

Les også: Forventer lave strømpriser i fem år.

I uke 38 var det ifølge Strømpris.no mulig å inngå en ett års fastpriskon

trakt med etterskuddsbetaling til 24 øre/kWh.

– Prisene har falt lenge og vi har hatt rikelig med nedbør i 2015. Det er ikke veldig stor risiko å tegne fastpris nå, men det er selvfølgelig avhengig av betingelsene, sier Brottemsmo.

Han mener prisen må ligge på rundt 25 øre kWh hvis du skal tegne en ettårskontrakt.

– Og en fastpris til noe særlig mer enn 25 øre over flere år vil jeg ikke anbefale, sier Brottemsmo.

Husker du? I januar var strømprisene under null i Danmark.

Hver tredje har standard variabel

I 2012 hadde 36 prosent av husholdningene – nesten 900 000 husstander – såkalt standard variabel strømpris, ifølge tall fra NVE. Fire prosent hadde fastpris.

Standard variabel er den gammeldagse kontrakttypen «alle» hadde tidligere.

– Hva med standard variabel pris, er det det dummeste du kan ha?

– Det er situasjonsbetinget, men jeg tror ja, sier Brottemsmo i Bergen Energi.

Heller ikke Seland i Nena er begeistret for denne kontraktstypen.

– Standard variabel er sannsynligvis det dårligste alternativet. Jeg vil tippe leverandørene har best marginer på dette produktet, sier han.

– Bruk Strømpris.no

NVE vil ikke tilrå noen spesiell kontrakttype men ber folk om å bruke Forbrukerrådets Strømpris.no hvor alle kraftselskapene plikter å melde inn priser og kontrakter fremfor å inngå avtaler på gaten eller med telefonselgere.

– Det finnes ikke gunstigere avtaler enn de du finner her. Det er ganske stor forskjell på den billigste og dyreste leverandøren. Med et årsforbruk på 20 000 kWh har vi nylig sett en differanse 4000 kroner. Og standard variabel er generelt høyere enn spotpris, sier Heidi Kvalvåg, seksjonssjef hos NVE.

Prisen på nettleien – og her kan vi ikke velge leverandør – overvåkes av NVE siden selskapene har monopol.

Grovt sett består den totale strømregningen av en tredjedel nettleie, en tredjedel strømpris og en tredjedel avgifter.

– To av tre betaler for mye

En undersøkelse Forbrukerrådet gjorde juni viser at to av tre husstander ikke har byttet strømleverandør de siste to årene og at eldre sjelden shopper rundt mens halvparten av dem under 30 har byttet.

– Selskapene får deg gjerne inn på en gunstig avtale, men etter to år kan du nesten være sikker på at vilkårene er blitt forverret. Ut fra det kan vi si at to av tre betaler for mye, sier Bjørnar Angell, daglig leder for Strømpris.no.

Han oppfordrer folk til å sjekke hva de betaler og hvilke priser de kan få på strømpris.no.

Og det er enkelt å bytte strømavtale. VGs reporter gjorde det på få minutter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder