Nå får du vite hvem som sjekker deg i skattelistene

SLUTT: Finansminister Siv Jensen har selv snoket i skattelistene, men hevder at det ikke ga henne noe glede. Foto:Terje Bringedal,VG

Derfor vil Siv Jensen ha slutt på  «grafsing» i skattelistene

Finansminister Siv Jensen har sett seg lei på at folk snoker i skattelistene. Fra i år får du vite hvem som har sett deg i kortene.

  • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over fem år gammel

Fredag 17. oktober slippes skattelistene som viser hvor mye nordmenn tjente og skattet i fjor.

Mens det tidligere har vært fritt frem for folk å sjekke hva naboen, sjefen og svigerfar tjente, uten at disse fikk vite om det, er det i år et nytt regelverk som trer i kraft.

Nå vil alle som blir kikket i kortene kunne få vite hvem det er som har søkt på dem i skattelistene.

En egen fane inne i søket viser navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt deg opp.

– Grafsing

Endringene som nå trer i kraft, ble først lansert i regjeringserklæringen fra Høyre og Fremskrittspartiet, og deretter vedtatt i Stortinget. Finansminister Siv Jensen (FrP) er strålende fornøyd med innstrammingen.

– Jeg som finansminister og en offentlig kjent person må tåle at noen ser meg i kortene. Men jeg synes ikke at hvermannsen skal være gjenstand for den samme grafsingen uten å bli klar over hvem som gjør det, sier hun.

– Hvorfor ikke?

– Du har ikke behov for skatteinformasjon om naboen din, arbeidskolleger eller studievenner. Men dersom du på død og liv vil søke det opp, må du du også tørre å se folk inn i øynene og fortelle hvorfor du gjorde det.

– Vil ikke det skape dårlig stemning på hagefesten i nabolaget?

– Nei, jeg tror snarere hagefesten blir mye hyggeligere fordi man kan snakke om hyggelige ting i stedet for å snoke i hverandres privatliv.

Tror ikke på kompissnoking

Tall fra Skattedirektoratet viser at i 2013 gjennomførte 921.000 brukere litt over 17 millioner søk i listen.

– Tror du den nye ordningen vil føre til færre søk?

– Ja, fordi terskelen for å søke blir høyere.

– Du tror ikke at den nye ordningen fører til kompissnoking, der folk søker på hverandres vegne, for å unngå å bli avslørt?

– Nei, nå gjør du dette til et helt omvendt problem. Tidligere har alle kunnet sjekke alle uten at det kom til syne. Nå er det åpent og ærlig; hvem har sjekket meg. For helt vanlig folk gir det et større vern.

Siv Jensen tror at små samfunn, «der alle kjenner alle», har vært særlig sårbare.

– La oss si at du er i en familie som har dårlig råd, og det kommer til syne ved at klassekamerater søker deg opp og morer seg over det. Man blir veldig lett et mobbeoffer i en slik situasjon, sier hun.

FORBI: Tiden da aviser kunne publisere søkbare skattelister er forbi. Nå finnes det kun søkbare lister hos Skatteetaten.no Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Gradvis begrenset

Skattelistene har vært offentlige i Norge siden 1863, men digital tilgang på listene har blitt gradvis mer begrenset de siste årene. Pressen får ikke lengre lov til å publisere søkbare skattelister. Listene er kun tilgjengelig ved innlogging på Skatteetatens nettsider. Nytt av året er 16 års aldersgrense i tillegg til at søkene blir sporbare.

STENGES IKKE: Finansminister Siv Jensen (FrP) sier at regjeringen nå har gjennomført de ønskede innstramminger. Foto:Terje Bringedal,VG

– Er ditt langsiktige mål å stenge skattelistene helt?

– Nei, det er ikke denne regjeringens mål. Vi ville gjøre noen innstramminger og de har vi nå gjort.

– Har du selv snoket i skattelistene tidligere år?

– Jeg har vel som alle andre sittet og gjort det, men jeg har aldri hatt noen glede av det. Derfor tenker jeg at dette ikke bør være noen allmenn forlystelse.

Jensen understreker at regelendringene som er gjeldende fra i år ikke inkluderer noen endringer i forhold til pressens mulighet til å publisere lister eller annen informasjon fra skattelistene.

– Jeg synes ikke listene som mediene presenterer har noen verdi, men noen synes sikkert de har det. Uansett kan pressen fortsatt vise frem den informasjon de mener folk bør ha. Hensikten med innstramningen er et sterkere personvern for folk flest.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder