Diabetesforbundet: - Foreldre bør begrense godteriintaket til lørdager og bursdager

Illustrasjon. FOR MYE SØTSAKER: Norske barn spiser for mye godteri, mener Diabetesforbundet. Nå viser ny undersøkelse hvordan det påvirker barnas kropp. Foto:Geir Olsen,VG

Undersøkelse: Barnas blod fylt med fett og insulin etter helgekosen

Ny dansk studie viser at når barn spiser godterier hele helga, kan man måle skadelige stoffer i blodet deres på mandagen. Alarmerende, sier ernæringsekspert.

 • Marie Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

En ny dansk studie viser at når barn spiser mye godteri på fredager og lørdag, kan man måle høyere innhold fett og insulin i blodet på mandager - enn det de har resten av uka. Det melder NRK.

Dette fant forskere ved Københavns universitet ut ved å undersøke 2000 blodprøver fra 800 barn i tredje- og fjerdeklasse. Professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Lene Frost Andersen, sier til NRK situasjonen trolig ikke er annerledes for norske barn. Det samme sier Diabetesforbundet til VG.

- Norske barn spiser godteri «halve uka»

Nordmenn spiser i gjennomsnitt 14 kilo godteri i året. Sjokolade- og sukkervareindustrien i Norge produserer over 37.000 tonn godteri i året.

Diabetesforbundet er bekymret - både fredag, lørdag og søndag har blitt godterikos-dager for barn. Det kan få konsekvenser.

- Denne studien stemmer godt med undersøkelser som er gjort tidligere. Det er god grunn til å tro at norske barn spiser godteri «halve uka». Og ved høyt inntak av sukker, produserer kroppen mer insulin. Den produksjonen stopper ikke momentant, og kan fortsette utover mandagen, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, til VG.

EKSPERT: Bjørnar Allgot, Diabetesforeningen. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Øker diabetes risiko

Allgot forklarer videre at et stadig forhøyet insulinnivå og inntak av mye sukker kan øke risikoen for diabetes type 2. Stadig flere barn og unge blir rammet av sykdommen.

- Norske barn blir bare større og større, og da er det i alle fall ikke godteri de trenger. Foreldre bør begrense godteriintaket til lørdager og bursdager, sier Allgot.

- Alarmerende

Ernæringsfysiolog og forsker i Bama, Gunn Helene Arsky, har også sett på den nye studien.

- Dette er både spennende og alarmerende. Men vi vet jo ikke hvordan insulinsensitiviteten var på mandag for ti år siden, så vi må bare ta utgangspunkt i det vi vet nå. Økte insulinnivåer er forbundet med såkalt overlagring av fett, der fett lagres inn i celler som i utgangspunktet ikke skal ha så mye fett inn. På sikt kan en slik stadig overlagring av fett øke risikoen for det metabolske syndrom og deretter type 2 diabetes, sier Arsky til VG.

Hun forklarer videre at forskning viser at norske barn for i seg 90 prosent mer sukker enn anbefalt. Hun tror ikke at å holde barna totalt unna sukker er løsningen, men det er lurt å lære barna gode holdninger: Litt godteri i helgen er ok, men ellers er det annen form for kos som teller. Men heller ikke lørdagskosen bør etableres før det er nødvendig.

- Jeg møtte en gang en ettåring som alt fra åtte måneders alder var blitt plassert foran barne-TV på lørdag, med lørdagsgodt i skål. Gode vaner skal legges tidlig, var tanken. Men dette var alt for tidlig! Vent til de oppdager det av seg selv, i det minste, sier Arsky.

Les også

Mer om

 1. Helse
 2. Forskning og vitenskap

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ekspertenes råd: Frokosten kan være sukkerfelle for barna

 2. Professor advarer mot juice: – Bare en sukkerholdig væske

 3. Stadig flere får diabetes

 4. Pluss content

  Slik lever du best med diabetes type 1

 5. Pluss content

  Slik fikser du én uke uten sukker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder