BRUK HJELM: Det er det klare rådet fra Lise Lavoll Borgen fra Sarpsborg. Hennes hjelm sprakk da hun falt av sykkelen under Swissman på lørdag. Foto:Mats Johansen,

– Sykkelhjelmen reddet livet mitt

Lise Lavoll Borgen (27) hadde akkurat svømt 3,8 km og tråkket sykkelen seks mil opp de sveitsiske alper. Så skjedde ulykken.

Artikkelen er over fire år gammel

Dermed ble det bråstopp for Borgens deltakelse i Swissman, som er en ekstrem triatlon.

– Jeg var borte en hel time. Jeg husker ikke fallet heller, bare at jeg hadde kommet opp den første delen av stigningen. Jeg ble liggende i motsatt kjørefelt mellom to biler som passerte, forteller Borgen.

Etter fem timer på sykehuset lørdag kunne hun dra tilbake til hotellet. Forslått, men i relativt bra form. Sykkelhjelmen, derimot, var sprukket og full av blod.

– Jeg tenker at dette kunne vært hodet mitt og det hadde ikke tålt det. Jeg er veldig sikker på at den solide sykkelhjelmen reddet livet mitt. Det hjelper ikke ha den på styret, den må sitte godt på hodet, sier Borgen som forteller sin historie for å vise hvor viktig det er å bruke sykkelhjelm. Alltid. Også på korte turer til butikken eller barnehagen.

TIL SYKEHUS: Lise Lavoll Borgen var fortumlet og klarte ikke å svare riktig på selv enkle spørsmål rett etter ulykken. Men dette rettet seg opp og etter fem timer på sykehus ble hun utskrevet. Foto:Mats Johansen,

Ikke sliten

Borgen mener ulykken skyldtes et langsgående hull i asfalten som var veldig vanskelig å få øye på fordi det så ut som et mørkt bremsespor.

– Jeg var ikke sliten, bare kjempefornøyd fordi jeg var kommet til stingingen i løypa siden jeg er sterkest i motbakkene. Jeg var i mitt ess oppover fjellsidene i den flotte, unike naturen, sier Borgen.

Les også: Er det ok å sykle to i bredden?

Dagen etter ulykken, på søndag, kunne hun og samboeren reise hjem til de to barna på ett og fem år.

– Det var noen slitsomme timer hvor familien var veldig bekymret for hvordan det hadde gått, sier Borgen.

Swissman beklager det som skjedde, og har vært i kontakt med Borgen etter ulykken.

– Lise informerte oss, da vi snakket med henne på telefon mandag, om at ulykken kan ha vært forårsaket av et hull i fortauet, skriver Katrin Stadelmann fra Swissman i en -post til VG.

– Swissman er opptatt av deltakernes sikkerhet, skriver hun videre og legger til at de blant annet informerer om veiarbeider og mulig grus på veien.

– Veiene i Sveits er generelt veldig gode, men skader kan alltid skje.

SKRUBBSÅR: Lise Borgen fikk skrubbsår i ansiktet, på knærne, skuldrene, albuen, hofte og hode. Hun er foreløpig sykmeldt, men håper å være tilbake i jobb om ikke lenge. Foto:Mats Johansen,

Borgen, som er fysisk prestasjonstrener for supermosjonister, minner om at hjelmen mister en del av sine beskyttende egenskaper hvis den har deiset i bakken et antall ganger.

– Skrubbsår leger seg selv, det er verre med hodet. Og man får ganske høy hastighet på sykkel. Jeg har veldig lyst å bidra til at folk har på hjelm uansett hvor man skal, om det er til barnehagen for å hente barn eller til jobben. Det burde vært påbudt, mener Borgen.

Hjelm reduserer skaderisiko

Ifølge Sunnaas sykehus dropper omtrent halvparten av alle syklister å bruke hjelm. Blant disse igjen oppgir 25 prosent som grunn at hjelmen ødelegger hårsveisen.

Sunnaas har derfor startet kampanjen #hjelmsveis for å fremme økt og riktig hjelmbruk. Her kan folk legge ut bilder av seg selv og hjelmen sin – og hvordan de ser ut på håret etter en sykkeltur.

– Vi mener det er viktig å bruke hjelm. Den forebygger skader, og skadene blir mindre alvorlige enn hvis du ikke har hjelm. En nylig dansk studie viste at sykkelhjelm reduserer risiko for moderat til stor hjerneskade mellom 63 og 88 prosent, sier Frank Becker, medisinsk fagsjef Sunnaas sykehus HF, til VG.

– Mennesker tar sine egne valg og det kan også skje noe på den korte sykkelturen. Spørsmålet er om du er opptatt av fin sveis eller av å være på den sikre siden, legger Becker til.

Husk tenåringene

Også Syklistenes landsforening anbefaler hjelmbruk.

– Hjelm beskytter hodet når ulykken er ute, men den gjør deg ikke uveorvinnelig. Og vi oppfordrer alle som har barn å kjøpe kule hjelmer til tenåringene slik at de vil ha dem på, sier informasjonssjef Hulda Tronstad.

Men noe hjelmpåbud vil hun ikke ha.

– For et påbud vil redusere syklingen, mener Tronstad som treor det også vil slå bena under enhver bysykkelordning.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder