Fjorårets debatt rundt kylling og antibiotika fikk salget til å stupe. Nå tar flere leverandører grep. Foto:Helge Mikalsen,VG

Nå kommer butikkene med narasinfri kylling

– Rimelig å tro at Norge vil bli narasinfritt i løpet av 2016

Nå svarer leverandørene på forbrukeropprøret: Fredag kommer mer narasinfri kylling i butikken.

  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Er du blant dem som har droppet kylling på grunn av antibiotika- og narasinbruken?

Debatten om antibiotikaresistente bakterier i kylling raste i fjor høst i norske medier. Blant annet sa presidenten i Legeforeningen til VG at hun ikke hadde spist kylling på flere måneder, og ifølge Statens landbruksforvaltning raste etterspørselen etter kylling. Kyllingsalget stupte og forbrukerne krevde sunn kylling.

Nå starter landets største kyllingprodusenter salget av narasin- og antibiotikafri kylling.

Kronikk:Kylling? Aldri i verden

Nortura, som blant annet eier Prior, er blant dem som nå går bort fra kyllingfôr med narasin.

– Vi ønsker å gjøre verdens beste kylling enda bedre, med det som utgangspunkt har vi funnet et alternativ til narasin; det er vaksine og god drift, sier Egil Olsvik, visekonsernsjef i Nortura.

50.000 narasinfrie kyllinger

VG fikk vite om Norturas planer torsdag kveld, og ringte andre store kyllingleverandører for å høre om deres narasinplaner. Da startet kyllingkrigen for alvor, for hos Rema 1000 er også lanseringsplanene klare. Det viste seg at deres leverandør, Norsk Kylling, er godt forberedt.

– Vi slaktet de første narasinfrie kyllingene i går og i dag, så vi kommer til å ha dem ute i butikken i fredag, sier Merete Forseth, kvalitetsdirektør i Norsk Kylling, og føyer til at de kommer til å ha 50.000 kylling ute i butikk fredag.

Norsk kylling produserer kyllingproduktene Solvinge og Best Pris, og har til sammen 124 egne produsenter.

Dermed er har Norges to største kyllingleverandører narasinfri-kylling ute i butikk fredag.

Vil øke produksjonen

Nortura selger enn så lenge kun narasinfri kylling på Meny Mosseporten. Norsk Kylling på den ande siden tilbyr narasinfri kylling i alle Rema 1000 butikkene – men kun for en begrenset periode.

– Det blir et opphold igjen, og det vil ta cirka seks uker før vi igjen har narasinfri kylling ute i butikk. Vi vil ha en forsiktig start, sier Forseth.

Mattilsynet:Hvor farlig er antibiotikaresistente bakterier?

Både Norsk Kylling og Nortura vil øke produksjonen av narasinfri kylling sakte med sikkert.

–Vi har et to års perspektiv på dette. Da er alle våre 480 kyllingprodusenter er over på narasinfritt fôr, sier Olsvik i Nortura.

– Norge narasinfritt innen 2016

NARASINFRITT: Daglig leder Peter Aronsen i Stange Gårdsprodukter viser her frem kyllingen, som ikke inneholder MUK, eller narasin, ved en tidligere anledning. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Og de andre leverandørene er ikke langt bak. Snarere tvert i mot:

– Den Stolte Hane gikk over til narasinfri kylling allerede i januar fra enkelte av sine produsenter. Dette er ikke unikt for oss eller enkeltleverandører i bransjen – alle jobber aktivt med dette. Vi jobber aktivt for å få alle våre produsenter frie for narasin, sier Fredrik Strømmen, sjef i Den Stolte Hane, som har merket av samme navn og Vestfold Fugl.

Stangekylling er blant produsentene som aldri har benyttet narasin i sin produksjon.

– Vi ser nå at en hel næring tar etter det vi har gjort, vi har aldri sett behovet for å bruke narasin og kommer aldri til å gjøre det heller. Det er på sin plass at flere nå velger ikke å bruke det, sier Peter A. S. Aronsen, daglig leder i Stangekylling.

Leverandørene legger ikke skjul på at det er fjorårets debatt rundt narasin- og antibiotikabruk i kyllingproduksjonen som vi nå ser konsekvensene av. Samtlige av leverandørene VG har snakket med tror Norge vil bli narasinfritt i nær fremtid:

– Det er rimelig å tro at det norske markedet vil være narasinfritt innen 2016, sier Forseth i Norsk Kylling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder