I PAPPESKE: Disse valpene ble smuglet inn i Norge i august. Foto: TOLLVESENET Foto: ,

Slik smugles motehundene inn i landet

Populære hunder fører til masseavl og smugling

Sjekk om din hund er i faresonen

De blir smuglet og avlet opp for utseendet: Dårlig hørsel, pusteproblemer, ødelagte kneskåler og vond og sår hud under pelsen er blant konsekvensene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Stadig flere nordmenn tiltrekkes av søte, små hunder som chihuahua og pomeranian: Fersk statistikk over de mest søkte søkeordene på Finn.no i 2013 var blant annet «Chihuahua» og «Pomeranian», som ble søkt på over 1,2 millioner ganger.

Prisene på de to hunderasene øker i takt med etterspørselen, og ligger på en gjennomsnittspris på rundt 20.000 til 25.000 kroner, men blir ved noen tilfeller solgt for svimlende 50.000 kroner, ifølge raseklubbene.

Ifølge Norsk Kennel Klub har antall hunder av disse rasene femdoblet seg de siste ti årene. Men eksperter advarer mot motehundene: De frykter ukritisk avl, smugling, ugunstig høye priser og helseplager for hunden.

Smugler småhunder

Dyrebeskyttelsen er også godt kjent med avlsproblemene trendhundene fører med seg. De sier at de registrerer at stadig flere små hunder blir smuglet inn i landet.

– Det selges til og med hunder som er smuglet inn fra valpefarmer i Øst-Europa fra bagasjerom. Vi blir kontaktet av hundeeiere som har kjøpt hunden sin i beste tro – men sitter igjen med svindyre operasjoner som følge av avlskader, sier pressekontakt i Dyrebeskyttelsen, Linn Krogstad.

Tollvesenet bekrefter ovenfor VG at de cirka månedlig opplever smugling av småhunder. Spesielt chihuahua er vanlig, men også pomeranian. Felles for hundene som smugles inn er at de er av populære raser.

– Dyrene oppbevares som oftest ikke bra. De ligger vanligvis tettpakket i pappesker. Dessverre må mange hunder som smugles inn bli avlivet på grunn av smittefare. De har ikke papirer, sier kontorsjef i Tollvesenet på Svinesund, Wenche Fredriksen, til VG.

Sal tjene penger

Mattilsynet er bekymret.

– Vi ser at det fører til problemer når disse motehundene kommer på banen. Den største bekymringen er nok at det blir flere useriøse oppdrettere som avler på egenskaper som gir dårlige og syke dyr. De bryr seg ikke bryr seg om genetikken – og bare masseproduserer hunder, sier seniorrådgiver og veterinær i Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud.

Dette skjer til tross for at det er ulovlig. Loven sier følgende: «Det skal ikke drives avl som endrer arveanlegg slik at de påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjoner negativt, eller som viderefører slike arveanlegg».

I PAPPESKE: Disse valpene ble smuglet inn i Norge i august. Foto: TOLLVESENET Foto: TOLLVESENET,

Ukritisk avl kan føre til helseskader på dyret: Alt fra betennelser i huden som følge av for mye pels, tette ører og i enkelte tilfeller døve dyr.

– Dessverre er det alltid slik at når det er mulig å tjene penger på det, vil noen utnytte det. De bryr seg mer om å pengene enn at hunden har det bra, sier Tronerud.

Norsk Kennel Klub (NKK) sier til VG at de har sett en gjennomgående trend de siste årene: Små hunder blir stadig mer populære.

– Man kan ikke ta hensyn til mote og trender når man velger hund. Det viktigste er å finne en hund som passer til deg som person og din livsstil, og ikke bare tenke på utseende. Hva kan du tilby dette dyret? sier Anne Hofmo Bjølgerud i NKK til VG.

Hun fortsetter:

– Generelt er dyrevelferden god i Norge. Men noen lar seg lure av et søtt utseende og en liten størrelse; for og senere bli overrasket over at hunden krever mye.

Hun forklarer at det kan ligge store mørketall bak hvor mange hunder som faktisk blir smuglet inn til Norge – uten at Tollvesenet får tatt dem.

– Det er masse trafikk over grensen, og vi får ikke stoppet alle. Det kommer helt sikkert over hunder som vi ikke får kontrollert, sier Fredriksen.

SMUGLET: Populære hunder smugles under svært dårlige forhold og transporteres til Norge for videresalg. I noen tilfeller overlever de heller ikke transporten inn til landet. Her er et eksempel på hunder som ble smuglet fra Polen til Sverige. Foto:DYREBESKYTTELSEN,

Feil eiere

Hunderasen pomeranian er blant de nye motehundene. Nestleder i Norsk Pomeranianklubb, Roar Skoli, synes det er urovekkende. Han frykter at hunden får feil eiere.

– Salget har økt voldsomt; noe som er ødeleggende for rasen. Mange små hunder, blant annet pomeranian, krever enormt med mosjon i forhold til størrelsen. Det er ikke alle klar over, sier Skoli.

Han forklarer at en pomeranian, og for øvrig andre små hunder, absolutt ikke er egnet til å bli oppbevart i en veske – slik noen gjør.

– Folk tror de tåler mindre enn de egentlig gjør: De menneskeliggjør hunden, og det er en form for dyreplageri. En hund vil aldri tenke eller leve som et menneske. Og en pomeranian skal ikke hverken kles på eller bæres i veske. De kan fint gå selv, sier Skoli.

SLIK BLIR DE SMUGLET: Ifølge Dyrebeskyttelsen blir populære hunder sendt over landegrensene - dårlig behandlet. Foto:DYREBESKYTTELSEN,

Paris Hilton skapte trend

Karolina Linderoth, leder i Norsk Chihuahua-klubb, forklarer at chihuahua har vært populært lenge. Hun ser imidlertid ikke på det som kun negativt at bestanden øker.

– Dette er dyr med masse humør og personlighet. Men det har selvfølgelig krevd sin tid med useriøs avl. Etter Paris Hilton hadde det, ville alle ha det, sier Linderoth.

Kjøpte trend-hund

Hundeeier Aurora Gude (22) innrømmer at hun kjøpte sin første chihuahua fordi den var søt, liten – og Paris Hilton hadde lik.

– Nå i ettertid har jeg litt dårlig samvittighet fordi jeg kjøpte min første chihuahua, Goose, så å si bare fordi den var trendy og søt. Men i ettertid har jeg jo funnet ut at den matcher godt med min personlighet også, sier Gude til VG.

Da hun var 18 år fikk hun sin første Chihuahua, Goose, som nå er fem år. Litt senere fikk hun enda en hund av samme rase – fordi hun følte at Goose trengte en venn. Til sammen har de to kostet 35.000 kroner.

– De passer så godt til meg, siden de ikke sikler, lukter vondt og er bærbare. Jeg får dem av og til med inn i butikken og på restauranter. Da har jeg dem i en liten Louis Vuitton-hundeveske, som er veldig søt. Hundene har en dyr kilopris, men de er verdt det, sier Gude.

Aurora Gude med hundene Goose og Holly. De er av hunderasen Chihuahua. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Synd med ukritisk avl

Hun ser på de to hundene sine som barna sine, og bruker store deler på dagen på å stelle med dem.

– Ikke det at jeg vet hvordan det er å ha barn, men jeg tror det er nesten det samme. De betyr nesten alt for meg, sier hun.

Gude koser mye med hundene, og har dem med seg nesten over alt – gjerne i matchende antrekk.

– På vinteren kan de fryse, og da har jeg på dem klær. Jeg gjør ingenting som plager dem, og kler bare på dem når jeg må, men jeg vil gjerne også at de skal matche med mine klær. Jeg vil for eksempel ikke at fargen på genseren til hunden skal krasje totalt med min jakke, sier Gude.

Videre forklarer hun at de to hundene har tilbehør i forskjellige farger. Fordi Goose er gutt, har han blått halsbånd og klær – mens Holly – som er jente – har rosa klær og halsbånd.

– Rosa er jo favorittfargen min også. Men det er sånn jeg er. Jeg er litt jålete, og derfor passer disse hundene perfekt til meg også i personlighet, sier Gude.

Hun synes det er synd at populariteten til hundene kan føre til ukritisk avl.

– Jeg skjønner at mange har lyst på denne typen hund. De er små, søte og passer til de fleste.

Dette er de utsatte hundene

Basert på tall og informasjon VG har fått fra Norsk Kennel Klub og Mattilsynet viser dette seg å være nåtidens motehunder. De øker i popularitet, noe som øker risikoen for ukritisk avl (derav helseproblemer) og smugling:

Felles problemer for så å si alle disse hunderasene (kortsnutede hunder) er at rasen har blitt avlet fram slik at anatomien blir helt feil. Knokkelvevet blir for kort og sammentrykt, samtidig som slimhinnene er i original størrelse. Den korte snuen kan føre til problemer med nese, munn- og luftveier, trange nesebor og pusteproblemer.

** Chihuahua

Chihuahua. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Levetid: 10 til 18 år

Mosjon: Varierende, men rundt en time daglig

Stell: Dette er en lettstelt hunderase. Det finnes både korthåret og langhåret chihuahua. En korthåret chihuahua bør ikke gres så ofte, men en langhåret bør gres rundt to ganger i uken. Ører bør sjekkes månedlig, og øyer må rengjøres. Tennene må børstes regelmessig. Røyter moderat.

Typiske helseproblemer: Blant annet patellaluksasjon – en tilstand der kneskålen faller ut av plass forekommer blant denne rasen. Den kan også være utsatt for hjerteproblemer, hornhinneskader, aseptisk nekrose av hoftekulen og luftrørkollaps. Flere av disse skadene forekommer på grunn av avl.

** Pomeranian

Levetid: 10 til 15 år

Stell: En pomeranian med mye pels krever gjennombørsting minst to ganger i uken. Noen oppdrettere avler opp pomeranian til å få ekstra mye pels, noe som kan føre til hudproblemer for hunden. Dette krever også mer børsting, og pelsen kan klumpe seg om vinteren. Røyter svært mye. Ører og øyer bør sjekkes og vaskes. Tennene må børstes regelmessig.

Typiske helseproblemer: Hudlidelser er vanlig (særlig som følge av avl for å få ekstra mye pels). Problemer med øynene, tenner og tannkjøtt kan forekomme. Hjertefeil og hjertesykdom er en registrert plage. Patellaluksasjon – en tilstand der kneskålen faller ut av plass forekommer.

** Staffordshire bull terrier

Levetid: 12 til 14 år

Stell: Kort pels som krever lite stell. Siden denne rasen er utsatt for øyenlidelser bør øyer rengjøres og sjekkes ganske ofte. Tennene må børstes regelmessig.

Typiske helseproblemer: Hudlidelser og øyenlidelser forekommer. Hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi blir registrert. I noen tilfeller døvhet som følge av avl.

** Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel. Foto:Wikimedia Commons David Shankbone,VG

Levetid: 9 til 14 år

Stell: Den lange myke pelsen krever ganske mye stell. Den må børstes jevnlig. Ellers bør øyne og ører sjekkes regelmessig. Tennene må børstes.

Typiske helseproblemer: Som følge av avl sliter denne rasen med et problem som innebærer at hjernen er blitt for stor for hodeskallen. Dette kan gi store lidelser hos noen individer, og nevrologiske forstyrrelser. Rasen er også utsatt for hjertefeil. Øyesykdommer og patellaluksasjon – en tilstand der kneskålen faller ut av plass.

** Fransk bulldogg

Fransk bulldog. Foto:Gøran Bohlin,VG

Levetid: 10 til 12 år

Stell: Lettstelt pels. Rynkene i fjeset bør renses ved jevne mellomrom. Tennene må børstes, og øyer og ører bør sjekkes.

Typiske helseproblemer: Denne rasen lider av Brachycephalic syndrom. Det vil si at hodet vokser i utakt med bløtvevsorganene inne i hodet, slik at de får uduimensjonerte pusteorganer. Hundene kan være sensitiv mot narkose. Øyenlidelsen cherry eye forekommer oftere hos denne rasen enn andre. Enkelte kan også ha lavt stoffskifte.

** Mops

Mops. Foto:Jon Olav Nesvold,VG

Levetid: 12 til 15 år

Stell: Dersom utetemperaturen er over 41 grader, klarer ikke denne hunderasen å avkjøle seg selv. Den får da et akutt og forhøyet oksygenbehov. Hunden må da avkjøles øyeblikkelig. Rynkene i ansiktet må renses jevnlig. Øyer og ører bør sjekkes. Lettstelt pels. Hunderasen kan få problemer med øynene som følge av rykk i nakken eller hodet. Derfor bør man ikke bruke stramme bånd på en mops.

Typiske helseproblemer: Som følge av avl kan det forekommer pusteproblemer. Den snorker og peser mye grunnet anatomien. Hofteleddsdysplasi forekommer. Hjertefeil og hjertesykdom hender.

Kilder: NKK, de ulike raseklubbene, Dyrebar, Mattilsynet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder