ETTERLYSER KUNDEN: Kjøpmann Tore Havnegjerde i Ålesund vil gjerne at kunden som ble fratatt sine to pakker med riskrem av en annen kunde, melder seg. Han ønsker å gi henne et plaster på såret. Foto: Privat ,

Kjøpmann om uante følger av julematpriskrigen: Kunde nappet med seg to pakker riskrem fra handlevognen til en annen kunde

En i overkant prisbevisst sunnmøring tok julematkrigen vel bokstavelig. I en butikk i Ålesund skal vedkommende ha oppsøkt en annen kundes forlatte handlevogn og nappet til seg to pakker med råbillig riskrem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sunnmøringer er viden kjent for sin velutviklede økonomiske sans. I forrige uke oppsøkte en småfortvilet eldre dame de ansatte på Rema-butikken i Nedre Strandgate i sunnmørshovedstaden Ålesund.

Hun kunne fortelle at noen, høyst sannsynlig en sunnmøring, hadde nappet to pakker med ferdig riskrem til kroner 2,70 ut av handlekurven hennes.

Minutter før hadde hun fått med seg to av de aller siste riskrempakkene fra hyllene med Fjordland-produkter i butikken.

POPULÆR DESSERT: Riskrem med kirsebær og rød saus serveres i mange norske hjem julaften. Foto: Fjordland ,

Det var lokalavisen Sunnmørsposten som først kunne fortelle den rystende historien om riskremdramaet i Ålesund.

Les også: Ellevill priskrig på julemat

Kjøpmann Tore Havnegjerde bekrefter historien overfor VG.

En kunde skulle bare hente en brus. Da hun kom tilbake til handlekurven sin, var det forsvunnet to store pakker med riskrem til kroner 2,70 per stykk. Det er veldig spesielt at folk forsyner seg av hverandres varer, sier kjøpmann Tore Havnegjerde i Rema 1000-butikken i Nedre Strandgate i Ålesund til VG.

Prisbevisste sunnmøringer

Han legger ikke skjul på at kundene hans i butikken har vært ivrige etter å skaffe seg de aller billigste julematvarene som surkål, rødkål, pepperkaker, marsipan og julebrus til noen få kroner.

Kjøpmenn: Skulle gjerne vært julematkrigen foruten

– Er sunnmøringer spesielt opptatt av å skaffe seg billigvarer?

– Sunnmøringer flest er nok økonomisk bevisste av seg. Mange er prisbevisste. Derfor er det også viktig at vi har disse varene i hyllene når kundene kommer, svarer kjøpmann Havnegjerde.

Han håper at damen som egentlig hadde tenkt å kjøpe seg riskrem til kroner 2,70 per pakke vil besøke ham i butikken igjen, slik at de kan gi henne et plaster på såret.

Lønnsom julehandel: Middag og mye mer for under femti-lappen

I mellomtiden forsøker han og de ansatte etter beste å fylle hyllene med riskrem og andre billigmatvarer.

I butikken i Ålesund har det gått mest av surkål, risgrøt, marsipan og riskrem til priser langt under normalen.

Én million grøtporsjoner pr. uke

Ferdigmat-produsenten Fjordland har produsert risgrøt og riskrem døgnkontinuerlig syv dager i uken på produksjonsanlegget på Tretten i Gudbrandsdalen i desember.

HAR RISKREM-JOBB: Anne Marit Rødland er kommunikasjonssjef i Fjordland. Foto: Fjordland ,

På en uke lager de for tiden en million porsjoner grøt. Det er fire ganger mer enn i en gjennomsnittsuke.

Kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland liker likevel ikke det hun hører om riskrem-situasjonen i Ålesund.

– Det er kanskje ikke så snilt å forsyne seg med riskrem fra andre kunders handlevogn. Det er synd at riskremmangel skal føre til slike tilstander i butikkene, sier Rødland i Fjordland.

Mens Fjordland får betalt samme pris for sine produkter uansett om prosjonene går for et par-tre kroner i butikk, må kjøpmenn som Tore Havnegjerde ta sin del av tapet.

Han ser helst at det ikke blir noen ny priskrig på julemat neste år.

– Jeg synes det er greit at forholdene normaliserer seg. Vi får ikke planlagt handelen på en måte som tilfredsstiller alle kundene. Når du selger kransekake til drøyt 60 kroner, så er ikke det bærekraftig i lengden, avslutter Havnegjerde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder