HELSEBRINGENDE: Badstue er gunstig for helsa til middelaldrende menn. Foto:,Microstock

Ny studie: Badstue bra for hjertet

Det kan være lurt å varme kroppen. Menn som tar badstue ofte, har lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer. Men det kan også være fordi de slapper så godt av i badstua.

Artikkelen er over fem år gammel

Varme, avslapning, svetting og fellesskap. Badstue er en del av finsk kultur. Da er det kanskje ikke så rart at det nettopp er finske forskere som bruker tid på å undersøke hva badstua gjør med folk.

En ny studie går grundig til verks for å se om den har noe å si for dødsfall blant menn.

• Les også: Overvekt kan være bra for kvinner med hjertesykdom

Alle mennene i studien brukte badstue. Forskerne ville finne ut om det var en forskjell blant dem som tilbrakte mye tid der og dem som stakk sjeldnere innom.

Jo oftere, jo bedre

På 1980-tallet spurte de et tilfeldig utvalg på 2315 middelaldrende, østfinske menn om badstuvanene deres. Deretter så de hvem som levde 21 år senere.

Det viste seg at det var høyere dødelighet blant dem som tok badstue én gang i uken enn blant dem som varmet seg to-tre ganger per uke. De som var i innom fire til syv ganger i uken, hadde enda lavere risiko for å dø.

Og det gjaldt ikke bare dem som døde av hjertestans eller hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt. Det gjaldt også dem som døde av andre årsaker.

• Les også: Vondt gjør godt for kroppen

Lenge for hjertet

Varigheten på badstubesøket hadde også betydning.

Mennene som tilbrakte mer enn 19 minutter i badstua hver gang, hadde bare halvparten så stor risiko for å dø av hjertestans som de som var der mindre enn 11 minutter av gangen.

Tid i badstua hadde imidlertid ingenting å si for dødelighet generelt.

Hvor skummel er saunaen?

De som var oftest innom, valgte badstuer med noe lavere temperatur. I snitt holdt badstuene nærmere 80 varmegrader, mens de som tok turen minst fire ganger i uken, nøyde seg med 77 grader.

Slapper av

Forskerne har tatt hensyn til en rekke andre forhold som kan påvirke dødeligheten, som røyking, alkoholbruk, kroppsmasseindeks (BMI), diabetes, trening, økonomi og utdanning.

Likevel hadde mennene som var ofte i badstua, større sjanse for å overleve.

Forskerne tror at det blant annet kan skyldes at temperaturen gir høyere hjertefrekvens og dermed bedringer i blodtrykket. Det har nemlig andre forskere vist. På dette området kan badstua ha lignende effekter som det trening har.

Men det kan også være at badstue er bra fordi de slapper så godt av der inne i varmen, ofte i godt lag, kommenterer redaktøren av tidsskriftet JAMA Internal Medicine, Rita F. Redberg.

Kan du svette ut giftstoffer fra kroppen?

Forskerne har ikke undersøkt den psykiske helsen til deltagerne, og det er mange andre egenskaper ved deltagerne de ikke har tatt høyde for. Kanskje det er noe spesielt med dem som ofte velger badstue.

Her trengs det definitivt mer forskning for å finne ut hva det er som gjør at badstumannen lever lenger.

Referanse:

Tanjaniina Laukkanen mfl.: Association Between Sauna Bathing and Fatal Cardiovascular and All-Cause Mortality Events. JAMA Internal Medicine 175(4), februar 2015. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8187

Flere artikler

 1. Pluss content

  Tren nok!

 2. Pluss content

  Her er supermaten for hjertet

 3. Tung som ung kan gi hjertesvikt som slank voksen

 4. Ny forskning: En av to kvinner med hjertesvikt får ikke tilstrekkelig behandling

 5. Pluss content

  8 teorier: Derfor blir menn sykere av covid-19

Fra andre aviser

 1. Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet

  Fædrelandsvennen
 2. Ny forskning: Her er idrettene som er best for hjertet

  Fædrelandsvennen
 3. Norske forskere kan påvise kreftrisiko hos ufødte barn

  Bergens Tidende
 4. Selv en drink om dagen øker risikoen for slag

  Aftenposten
 5. Gi småbarn nøtter for å unngå allergi

  Fædrelandsvennen
 6. Hund er bra for helsen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder