Klinikken: «Vi anbefaler det vi mener og tror hjelper våre pasienter»

VURDERER KOSTTILSKUDDENE: Legemiddelverkets Steinar Madsen har sett på produktene som VG fikk anbefalt. Foto:Fredrik Solstad,VG

Legemiddelverket sjekket kosttilskuddene Marie (21) ble anbefalt: - Helt ubrukelige

Legemiddelverket har gjennomgått kosttilskuddene VG-journalist Marie (21) ble anbefalt. Dommen er entydig.

  • Marie Kingsrød
  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Da VG gjennomførte testet matintoleranse-testen BioTek hos tre ulike klinikker, fikk VGs journalist anbefalt en rekke kosttilskudd og tjenester som klinikkene mente kunne bidra til at hun ble frisk.

Legemiddelverket har vurdert produktene VGs journalist fikk anbefalt.

– Disse kosttilskuddene er helt ubrukelige. Dessuten kan ingen slike produkter noensinne erstattet et sunt kosthold, sier medisinsk fagsjef i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til VG.

BAKGRUNN:Tjener på at du er «syk»

Kosttilskudd for titusener

Dersom VGs journalist hadde brukt de anbefalte kostholdsproduktene ville det blitt en stor utgift.

# Som en illustrasjon ville OK-klinikkens anbefalinger av vanndestilleringsmaskin og kosttilskudd ha kostet 46.270 kroner ved ett års bruk. Regnestykket inkluderer at to av produktene kun skulle brukes i tre måneder eller mindre.

# Nordstrand klinikk for helhetsmedisin anbefalte kosttilskudd for 22.338 kroner ved ett års bruk. Klinikken spesifiserte aldri hvor lenge produktene skulle brukes.

# Moss Akupunktur anbefalte kosttilskudd og vanndestilleringsmaskin for 19.007 kroner dersom de var brukt i ett år. Klinikken spesifiserte aldri hvor lenge produktene skulle brukes.

Her kan du se alle matvarene VGs journalist ble anbefalt å slutte å spise.

TESTET MATINTOLERANSE-TESTER: VG-journalist Marie Moen Kingsrød. Foto:Fredrik Solstad,VG

Opererer med ulovlige, medisinske påstander

Legemiddelverket er svært kritiske til disse anbefalingene, og mener produktene er unødvendige. Dessuten opererer produsentene med markedsføring på kant av loven.

– Alle blir markedsført med udokumenterte påstander om produktet, og noen også med ulovlige, medisinske påstander, sier Madsen.

Han forklarer at vanndestilleringsmaskinen som VGs journalist ble anbefalt også er helt unyttig.

LES OGSÅ: Eksperter frykter testen kan gjøre barn syke

Professor: – Burde vært forbudt

Medisin-professor ved NTNU, Per Farup, reagerer på at de får lov til å selge produkter som dette uten dokumentert effekt.

– Det burde være forbudt å lure folk, sier Farup.

Behandlerne bak BioTek-testen behandler titusenvis av nordmenn, og barn, men har ikke har formell helseutdanning.

Klinikkene: Ikke kjent med det beløpet

Behandlerne og klinikkene som anbefalte VGs journalist alle kosttilskuddene, er ikke enig i kritikken.

– Dere har regnet dere frem til kosttilskudd-utgifter på nesten 50.000. Vi er på ingen måte kjent med pasienter hos oss som på våre anbefalinger har brukt noe i nærheten av det beløpet. Vi anbefaler det vi mener og tror hjelper våre pasienter, mens det er opp til pasienten å vurdere hvilke tiltak de vil iverksette. På generell basis er kosttilskudd dessverre fryktelig dyrt, og dere har vår fulle støtte dersom dere kan påvirke denne bransjen med å få senket prisnivået, sier daglig leder ved OK-klinikken, Hilde Vermedal, til VG.

Ida Johansen, daglig leder ved Moss Akupunktur, avviser VGs regnestykket.

– Det er feil at jeg anbefalte kosttilskudd for denne summen. Jeg anbefalte probiotika som faktisk er den billigste, og koster 169 kroner per boks. Dette blir kun 2028 kroner i året, sier Johansen.

Nordstrand klinikk for helhetsmedisin vil ikke kommentere saken.

Linda (21) ble sykere etter hun tok matintoleranse-testen. «Jeg gråt, og ble faktisk helt fra meg», sier hun.

DYRT: Disse produktene ble VG anbefalt i forbindelse med matintoleranse-testing. Helt ubrukelige, mener Legemiddelverket. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Dette svarer produsentene på kritikken:

Helsekostsentralen om produktene Digest More og Olivenbladekstrakt:

– Etter VGs sak har vi endret markedsføringen av de aktuelle produktene. Vi beklager, og dette skal rettes opp i, sier Liv Irene Hognerud, salgs- og produktsjef i Helsekostsentralen.

Immitec om produktet Colostrum – Born Again:

– Vi selger næringssubstanser, og det er umulig å dokumentere det i forhold til en legemiddel-tradisjon. Vi anbefaler forbrukeren selv til å søke blant publiserte studier på råmelk. Markedsføringen skal vi nå gå igjennom, slik at den er i henhold til de nye EU-reglene for denne type produkter, sier Jan Oddvar Johansen, styreformann Immitec.

Universal Biology om produktet OMXtra:

– Markedsføringen salgsstedene våre bruker er en del vi ikke kan noe for. Men vi vil prøve å endre markedsføringen hos dem som bruker det. Vi mener Legemiddelverket kommer med påstander som villeder folk. Deres kjennskap til melkesyrebakterier ser ut til å være svært begrenset, og det de sier om effekt av fermentert mat har jeg belyst ved å vise til hva forskning om dette sier, sier Arild Olsen i Universal Biology.

BioTek om DNS Probiotica:

– Probiotika er helt essensielt i behandlingen. En god bakterieflora i tarmen er avgjørende for å korrigere en (overdrevet) immunrespons. Dette er det god dokumentasjon på, og forskningen innenfor probiotika har kommet langt. Man vet konkret hvilke egenskaper den enkelte bakterie i et produkt har. Ellers vil jeg nevne at vi etter en kort omlegging kun kommer til å tilby tester i vårt sortiment, sier fagsjef i Eu BioTek, Linda Rahbek.

VG har etter gjentatte forsøk ikke kommet i kontakt med Martin & Pleasance eller Bringwell.

Mer om

  1. Matintoleranse og allergier

Flere artikler

  1. Matintoleranse-testene: Stiller diagnose - tilbyr egne produkter

  2. Hit sendes blodet ditt: Laboratoriet: – Tror virkelig på prøvene

  3. Stor oversikt: De behandler tusenvis av nordmenn - mange har ikke helseautorisasjon

  4. Matintoleranse-granskningen: Helsedepartementet : -Tjener penger på å tilby sykdom til friske mennesker

  5. Tar blodtester av spedbarn - eksperter bekymret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder