TRIVES HER: Om høsten trekker rottene inn for å få ly fra kulden. Store vannmengder og flom på Østlandet i år gir enda større rottetrafikk, ifølge ekspert. Foto: Line Møller , VG

Varsler rotte-høst

Rotteskader for flere millioner kroner årlig

Slik kan du sikre deg mot rotteskader

Om høsten trekker rotter innendørs for å yngle og overleve kulden. I år har flommen på Østlandet ført til en «rotte-topp».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier skadedyrtekniker Ingar Hære til NRK Buskerud.

– Rottene lever i kloakksystemet og når disse rørene blir overfylt av vann presses rottene opp på bakken. Dette har skjedd i år, sier han.

Ifølge Hære har rotter så mobile ledd at de kan komme seg gjennom et hull på under to centimeter.

I fjor var det flere skader på hus og hytter enn normalt, ifølge forsikringsselskapene:

– 2014 var et rotteår der vi så flere tilfeller av rotteskader enn normalt, og slike år kommer med ujevne mellomrom. Når høsten og vinteren kommer, trekker rottene inn i hus og hytter. De spiser alt de kommer over, og kan gjøre skade på både bygningen og inventaret. Det oppstår også ofte et betydelig luktproblem når de dør inne i gulv og vegger, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg til VG.

Les også: Nykjøpt hus var rottereir

Millionskader

Informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige forteller at de årlig utbetaler rundt 25 millioner kroner til utbedringer av mus- og rotteskader på norske boliger.

– En skade kommer fort opp i nærmere 100.000 kroner, men det varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på over en million kroner. Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, i tillegg spiser de alt de kommer over og ødelegger isolasjon, rør og elektriske anlegg. Vi advarer om at ødelagte ledninger kan være brannfarlige, sier han.

Ifølge ABS Skadedyrkontroll er mange branner med ukjent årsak sannsynligvis forårsaket av mus og rotter som gnager på ledninger.

– Hvis du skal være helt sikker på å unngå mus og rotter, må du bygge hus på en flåte. En åpning på én centimeter er nok til at en mus kan trenge seg inn, og en rotte trenger bare to centimeter. Det skal ingenting til, sier kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus Raymond Myrland.

Les også: Tok rotta på ubuden dogjest

– Ta høstopprydning i hagen

Ole Irgens i Tryg forteller at det som gjør invasjon av rotter og mus ekstra ille, er at huset ofte må strippes for å få bukt med dyrene og for å finne og stenge hullene de har tatt seg gjennom.

RYDD I HAGEN: Forsikringsselskapet Gjensidige betaler årlig rundt 25 millioner kroner til utbedring av mus- og rotteskader på boliger. Informasjonssjef Bjarne Rysstad oppfordrer folk til å ta en høstopprydning i hagen før det er for sent. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG Foto: ,

– Det blir fort dyrt og er vanskelig. Til forskjell fra en vannskade, er det ingen enkle måter å spore opp roten til skaden, så man må rive innvendig til man har funnet problemet, sier han.
Han anbefaler å tette alle hull og åpninger over seks millimeter.

– Da stenger man også ute mus. Fjern avfall, gress og busker som befinner seg i nærheten av husveggen. Husk at fuglemat og husdyrmat også kan lokke til seg skadedyr.

Rysstad i Gjensidige råder nordmenn til å ta en høstopprydning i hagen før det er for sent.

– Kommer skadedyrene først inn, kan de være vanskelige å bli kvitt. Nedfallsfrukt og matrester som faller ned på bakken er rene gourmetrestauranter for rottene som hamstrer mat til vinteren, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder