PÅ KRIGSSTIEN: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) er lei av at utenlandske aktører lurer norske entreprenører.

PÅ KRIGSSTIEN: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) er lei av at utenlandske aktører lurer norske entreprenører. Foto:Frode Hansen,VG

Eriksson varsler krig mot sosial dumping

Politiet ønsker «hallikparagraf» for arbeidslivet

Arbeidsministeren vil rense norsk arbeidsliv fra utenlandske
firmaer som utnytter ansatte med falske kontrakter. Politiet har allerede oppskriften klar.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Som VG tidligere har omtalt har en rekke bilvaskerier i Oslo-området ansatte med slavelønninger. I Bergen har den nye barne- og ungdomsklinikken ved Haukeland sykehus blitt bygget av bulgarske elektrikere på luselønn, slik TV2 avslørte.

Nå har arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) fått nok. Han vil kartlegge, øke innsats og vurderer regelendringer for å få bukt med kriminelle aktører i det norske arbeidslivet.

Doble kontrakter

– Kjeltringene som prøver å komme seg inn i norsk arbeidsliv blir mer og mer oppfinnsomme og sleipe. De forsøker å opptre som om alt er på stell, men i virkeligheten må ansatte betale tilbake store deler av lønnen til lokal mafia etter at de har forlatt Norge, sier han med henvisning til utenlandske aktører med arbeidere i Norge som har blitt avslørt.

– Vi ser at det opereres med flere kontraktsett. Det som blir lagt frem for hovedentreprenør og det som de ansatte i virkeligheten forholder seg til. Dette er vanskelig å avdekke, sier han og ber derfor Arbeidstilsynet om innspill.

Les også: Slik lever de som vasker bilen din

Vil kartlegge omfanget

I et ferskt brev ber Eriksson om redegjørelse for hvilke bransjer som er mest utsatt, samt forslag til nye tiltak og regelendringer som er nødvendige for å få bukt med sosial dumping.

– Er departementet fra før ikke kjent med hvilke bransjer som er utsatt for dette?

– Vi sitter på mye kunnskap allerede, men ser at dette utvikler seg med nye metoder i et tempo som er vanskelig å henge med på. Det er derfor vi må få en kartlegging og statusoppdatering på dette nå.

TIPS OSS:Kjenner du til sosial dumping eller falske arbeidskontrakter? Kontakt VGs journalist her.

Tidligere i år har det blitt etablert felles enheter mellom politiet, skatteetaten, Arbeidstilsynet og andre etater i Oslo, Bergen og Stavanger, for å bekjempe kriminalitet i arbeidslivet.

– Flere tiltak koster mer penger. Vil regjeringen gi mer penger til dette?

– Jeg utelukker ikke at vi må styrke Arbeidstilsynet og andre etater ytterligere, for å bli bedre skodd i kampen mot organisert arbeidslivskriminalitet, sier Eriksson.

VG har tidligere omtalt hvordan Eriksson kritiserte Arbeidstilsynet for å tillate razziastengte vaskehaller å åpne igjen uten å sjekke om forholdene var bedret, samt at tilsynet nå vil skjerpe reglene for gjenåpning.

Samarbeide med flere land

Tilsynet er positive til at statsråden nå vil gå et steg videre.

POSITIV: Trygve Bragstad, fungerende direktør for Arbeidstilsynet. Foto:ARBEIDSTILSYNET,

– Samarbeidet på tvers av etatene har gjort at vi klarer å tette mange hull. Det gjør at de som ikke vil følge loven blir mer utspekulerte. Derfor er det fint at statsråden er på offensiven og utfordrer oss til å finne nye løsninger, sier Trygve Bragstad, fungerende direktør for Arbeidstilsynet.

– Hvordan kan dere bli bedre?

– Vi ser behovet for et sterkere samarbeid med søsterorganisasjoner i andre land. For eksempel trenger vi kunnskap om hvordan bruke lokalt lovverk til å stoppe bruken av doble kontrakter.

Ifølge tilsynet er det en håndfull bransjer som i størst grad har problemer med kriminalitet: Bygg og anlegg, renhold, restaurant og uteliv, landbruk, verftsindustri, transport og fiskeindustri.

LES OGSÅ: Her stenges vaskehallen etter razzia

Politiet vil holde utleier ansvarlig

Politioverbetjent Alf-Magne Fredriksen har i mange år arbeidet sammen med Arbeidstilsynet med razziaer mot bilvaskehaller i Oslo-området.

Han synes statsråden skal vurdere én konkret regelendring, som politiet mener vil ha stor effekt:

– Jeg synes utleier bør stilles ansvarlig for ulovlighetene som skjer i lokalene han leier ut, etter at han har blitt gjort klar over det. Mitt inntrykk at utleier i de fleste tilfeller vet nøyaktig hva som skjer, men gir blaffen så lenge pengene ruller inn, sier politimannen.

Fredriksen er overbevist om at sanksjonsmuligheter overfor gårdeier eller utleier vil ha en dramatisk effekt for å komme ulovlige virksomheter til livs.

I dag er det ingen lovhjemmel som holder utleier ansvarlig ved ulovlig virksomhet i leieobjektet, med unntak av prostitusjon.

Straffelovens paragraf 202, den såkalte hallikparagrafen, slår fast at den som «leier ut lokaler og forstår at lokalene skal brukes til prostitusjon eller utviser grov uaktsomhet i så måte, straffes med bøter eller fengsel inntil 5 år.»

– Arbeidslivskriminalitet ligger på mange måter i samme gate. Derfor bør man kunne innføre et tilsvarende lovverk overfor dem som leier ut til bedrifter, sier Fredriksen

Les også: Omfattende svart arbeid i bilverksteder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder