LISENSPENGENE: Snart forfaller årets første TV-lisens. Betaler du ikke i tide, får du en tilleggsavgift på 15 prosent. Foto:ESPEN SJØLINGSTAD HOEN,VG

NRK har tjent nærmere en halv milliard kroner på lisensslurv

Førstkommende lørdag går fristen for å betale TV-lisensen ut. NRK tjener gode penger på at TV-eiere ikke betaler regningen i tide.

  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den 31. januar går fristen for å betale TV-lisensen ut. Er du for sent ute, krever NRK en tilleggsavgift på 15 prosent.

Mens private aktører må følge inkassoforskriften er NRK, Lånekassen og NAV unntatt fra loven. Etter regler fra Stortinget kan de kreve inn hele 15 prosent av beløpet som skal betales, med det samme du er for sen.

Denne tilleggsavgiften har NRK tjent gode penger på siste årene. Årlig drar lisenskontoret inn mer penger på tilleggsavgifter enn det det kostet NRK å lage TV-serien Tungtvann, viser tall VG har fått tak i.

470 millioner kroner

KRITISK: Frp-politiker Øyvind Korsberg mener avgiften bør reduseres. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

Fra 2010 til 2014 har i snitt 13,5 prosent av norske lisensbetalere vært for sent ute med betalingen.

Det har resultert i 470 millioner kroner ekstra til statskanalen.

For de pengene kunne NRK ha produsert nærmere syv sesonger av Norges mest sette TV-serie, «Kampen om tungtvannet», som har kostet omtrent 70 millioner kroner å produsere.

VG mener: Nye tider for NRK-lisensen

De fem første episodene av den historiske dramaserien har i gjennomsnitt blitt sett av 1,2 millioner nordmenn, noe som gjør den til en av de mest sette seriene dette årtusenet.

Eventuelt så kunne pengene ha gått til å drifte selve lisenskontoret i fire år fremover. Driften av lisenskontoret koster rundt 100 millioner kroner årlig.

I perioden 2010 til 2014, var 2013 det mest «lønnsomme» året for NRK. Tilleggsavgiften genererte da hele 98,4 millioner kroner. I 2010 var 14,98 prosent av alle TV-eiere for sent ute med innbetalingen.

Ingen advarsel

Siden den gang har antallet sunket til 12,5 i fjor. Lisensavdelingen tror den positive utviklingen vil fortsette.

– Dette kan blant annet skyldes økt bruk av avtalegiro og e-faktura, og en kombinasjon av avtalegiro og e-faktura, sier Freddy Lysfjord, avdelingsleder i Lisensavdelingen til VG.

POPULÆR: Den første episoden av «Kampen om tungtvannet» ble sett av 1.259.000 seere, og serien hadde en av tidenes høyeste dramatall på TV. Foto:Filmkameratene As,

For 2015 er kringkastingsavgiften på 2756,16 kr.

Den lovpålagte offentlige avgiften er fastsatt av Stortinget, og er fordelt over to terminer med forfall 31. januar og 31. juli.

Det halvårige beløpet er på 1378,08 kroner, og gjelder for alle som eier, leier eller har en fjernsynsmottager i husstanden sin.

Årets første terminbeløp forfaller førstkommende lørdag, og dersom du ikke har betalt ved forfall vil man automatisk få en tilleggsavgift på 15 prosent.

– Hvilken prosentandel tilleggsavgiften skal ha fastsettes av Stortinget, sier Lysfjord.

– Urimelig

I motsetning til regninger fra private aktører, får man ingen advarsel før somlingen svir på pungen.

Ved innkreving av kringkastingsavgiften er tilleggsavgiften den eneste ekstrakostnaden som blir belastet debitor ved for sen betaling på hovedkrav.

Ved utsendelse av innbetalingskrav på kringkastingsavgiften påløper det ikke fakturagebyr, opplyser Kulturdpartementet til VG.

Det er helt urimelig, sier Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg.

Stortingsrepresentanten, som i 2013 lovet velgerne at NRK-lisensen skulle fjernes dersom partiet kom til makten, mener det ikke er samsvar mellom straffen og forseelsen.

– Størrelsen på avgiften burde vært redusert og den burde ha kommet etter at NRK hadde sendt ut en purring, sier han til VG.

Vil vurdere endring

Kulturminister Thorhild Widvey har tidligere uttalt at den sittende politiske ledelsen skal gjennomgå alle sider ved NRK og finansieringen.

– Jeg mener det er riktig av oss å se nøye på dagens system for finansiering av NRK med alle sider av dette, også praksisen for innkreving av betalingen. Jeg ser at dette er modent for en diskusjon, og nettopp derfor har vi sagt at dette er ett av de viktige temaene som vi kommer tilbake til i forbindelse med stortingsmeldingen om allmennkringkasting, sier hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder