Eldre mer samvittighetsfulle

UiO-professor: Det blir gradvis bedre

ENDRER PERSONLIGHET: Ifølge en undersøkelse fra New Zealand forandrer vi personlighet gjennom livet. Men minst i løpet av en toårsperiode i 30-årene. Foto: Fotolia / Vlorzor Foto: ,

Personlighetsforskning: Du forandrer deg minst i 30-årene

Ifølge forskere endres personligheten vår til vi er godt opp i 50-årene. Den mest nevrotiske fasen i livet har vi når vi er i 30-årene.

 • Erik Haugen Aspaas

Artikkelen er over fem år gammel

New Zealandske forskere har rekruttert 4 000 menn og kvinner i alderen 20 til 80 år for å finne ut når personligheten din endres.

Hovedfunnene viser at stabiliteten i nevrotisisme og utadvendthet er høyest i 30-årene. Det er også denne aldersgruppen som forandrer seg minst over en toårsperiode i 30-årene.

Ifølge undersøkelsen, som ble gjennomført to ganger med to års mellomrom, endrer vi personlighet helt frem til godt ut i 50-årene. Først og fremst på grunn av miljøet og det sosiale presset vi møter i ulike stadier av livet.

Det er forskerne Petar Milojev og Chris Sibley ved University of Auckland som har gjennomført prosjektet. Undersøkelsen gjør blant annet et forsøk på å måle en persons ærlighet og ydmykhet, i tillegg til disse fem personlighetstrekkene:

Utadvendthet, samvittighetsfullhet, nevrotisisme, medmenneskelighet og åpenhet for nye erfaringer/opplevelser.

ENIG: Tilmann von Soest, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo kjenner igjen mange av funnene i undersøkelsen. Foto: UiO Foto: ,

– Dette er kjente begreper i psykologien. Og funnene som er gjort i denne undersøkelsen samsvarer med det man har funnet ut i andre studier knyttet til personlighetspsykologi. Folk blir ofte mer samvittighetsfulle når de blir eldre, sier professor i psykologi Tilmann von Soest ved Universitetet i Oslo.

Han forteller videre at man før trodde personligheten ikke forandret seg etter 30-årene. Men nyere forskning, slik den fra New Zealand, bekrefter at dette ikke er tilfellet.

Nevrotiske 30-åringer

Syns du jobben er stressende, familielivet tungt og sosiale sammenkomster et ork? Da er sannsynligheten stor for at du er mellom 30 og 40 år gammel. I hvert fall hvis vi skal tro funnene i denne undersøkelsen.

Folk i denne aldersgruppen er nemlig mer stabilt nevrotiske i denne perioden av livet. Men fortvil ikke. Undersøkelsen viser også at du blir mer tilfreds når du passerer 50 år.

Det funnet støtter von Soest.

– Annen forskning har vist at man er mindre engstelig og mer medmenneskelig når alderen øker. I hvert fall frem til man er rundt 80 år gammel, forklarer han.

Professoren legger til at det å få barn, være i et samboerforhold eller få flere forpliktelser er med på å forandre personligheten vår. Et slags modningsprinsipp.

Ifølge de to forskerne ved universitetet i Auckland går det også dessverre «feil vei» hva personlighet gjelder, på livets høst.

Få forandrer personlighet aktivt

Det å forandre hvordan man er som person er ikke lett. Og som undersøkelsen viser er dette en gradvis forandring som skjer på grunn av de impulser man får fra andre. Men det finnes tilfeller hvor folk går aktivt inn for å endre personlighetstrekk.

– Det å forandre personlighet kan være en målsetting i forbindelse med psykoterapi. Men jeg tror, på generelt grunnlag, de færreste går bevisst inn for å endre den. For de fleste er dette en naturlig prosess som foregår over tid. Slik undersøkelsen også viser, avslutter von Soest.

Kjenner du deg igjen i personlighetstrekkene? Del det med andre lesere i kommentarfeltet.

Mer om

 1. Psykisk helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Derfor er nevrotikeren din drømmekollega: Din drømmekollega, nevrotikeren

 2. Pluss content

  Slik avgjør personligheten din hvordan du reagerer på krisen

 3. Personlighet og adferdsavhengighet henger sammen - test deg selv: Sjekk hva DU kan bli avhengig av!

 4. Pluss content

  Sjekk deg selv: Derfor blir du avhengig

 5. Pluss content

  Ny forskning: - Personlighet er arvelig

 6. Pluss content

  Ny studie: Dette er de mest attraktive egenskapene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder