Turistforeningen: Folk må gå i seg selv

Krigen i skisporet: Dette irriterer skifolket mest

Opptråkkede løyper, råkjørere, hunder i sporet og folk med hodelykt. Dette er bare noe av det som skaper utfordringer i skisporet. Skiforeningen i Oslo har skrevet egne regler for å få folk til å ta hensyn.

  • Camilla Bergland

Artikkelen er over fem år gammel

Debatten har rast i sosiale medier. Hvem skal ta hensyn i skiløypa? Er det «sinkene», eller er det «bøllene»?

Flere har omtalt episoder der skiløpere har havnet i krangler med hverandre. Løpere med høyere fart skal ha tydd til negativ munnbruk for å få folk ut av sporet.

BAKGRUNN:Full krig i skisporet

– Man må ta hensyn. Vår oppfordring er at man skal gi de mykeste forkjørsrett. Er man voksen skal man vike for barn, og er du på trening skal du vike for turgåere, sier kommunikasjonssjef i Skiforeningen, Emilie Nordskar.

– Dette er egentlig en tullete og litt dum debatt. Det er 2600 kilometer skiløyper i oslomarka. Det er plass til alle. De som vil gå fort på ski trenger jo ikke legge skituren til Sognsvann en søndag formiddag, sier hun, og tilføyer at denne debatten kommer hvert år på denne tiden.

Hva irriterer seg? Skriv gjerne en kommentar i kommentarfeltet.

– Marka er for alle

Det er flere forhold som kan irritere skiløpere og skape utfordringer i sporet. Men den største utfordringen er skiløpere som ikke tar hensyn til andre, såkalte råkjørere, mener Henning Hoff Wikborg, leder av turistforeningen.

– Folk må gå i seg selv og passe på hverandre, sier han.

– Marka er for oss alle, og det er det viktig å huske på når man ferdes ute på ski.

Brukergruppen som går til fots, samt kjører sykkel kan også være et irritasjonsmoment:

– Det er uheldig at enkelte går i skisporet. Hvis man ikke har andre steder å gå på vinterstid bør man unngå sporet, og passe på når på døgnet man går.

Også hundeeiere kan skape irritasjon.

– Det ligger et stort ansvar hos hundeeierne. Enkelte kan være redd for hund, og det er ikke nødvendig å gå der hvor flest folk ferdes på en søndag formiddag.

Oslo skiforening har skrevet ned regler for å unngå konflikter i sporet. Særlig på store utfartsdager, når det er trangt om plassen, kan

Les også:Kronikk: Til alle jeg møter i lysløypa: Unnskyld!

Slik er skivett-reglene

** Høyreregelen

Man holder seg på høyre side av veien/stien, man viker til høyre ved møter trange steder, og man sørger for at venstre spor er ledig for passering i motsatt retning.

** De «mykeste» har forkjørsrett

Vis vanlig folkeskikk og gi de «mykeste» forkjørsrett. Det betyr at trenende må vike for turgåere, voksne for barn osv.

** Vær forsiktig med hodelykten

Bruker du hodelykt må du vise hensyn og ikke sette lysstrålen rett i ansiktet på møtende skiløpere. Vend lyset ned og bort fra møtende skiløpere. Er du innom lysløypa så slukk lykten og spar batteriet. Selv om det er lyst i lysløypa vil lykten fortsatt blende motgående trafikk.

** Ut av løypa

Om man faller i sporet, spesielt i nedfarter, er første bud å komme seg ut av veien! Nestemann som kommer klarer ikke alltid å stoppe eller svinge unna! Ikke minst gjelder dette barn som faller: foreldrene må ikke stille seg på tvers av hele løypen for å sperre nedfarten, de må komme seg vekk raskest mulig så vi unngår flere fall og skader.

** Vis hensyn

Benytt mindre trafikkerte løyper. Følg med på når hunden gjør fra seg og fjern lorten. Husk pose eller sørg for å få hundelorten ut av løypetraseen. En liten «sandkassespade» innpakket i en plastpose kan være grei å ha med til å vippe hundelorten ut i skogen.

(Kilde: Skiforeningen)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder