SKATTE-SMS: Opplysningstjenesten Adam tilbyr å søke i skattelistene for deg, slik at naboen, kjæresten, sjefen eller hvem du nå enn er interessert i, slipper å få vite at det er du som har sjekket deres ligningstall. Her ser vi SMS-en daglig leder Hans-Martin Martinussen og Adam har sendt til sine kunder. Foto:SKJERMDUMP / PRIVAT,

Denne tekstmeldingen kostet Ask Adam 150.000,- i bot

280.000 personer mottok ulovlig skattesøk-spam.

  • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fem år gammel

I oktober i fjor sendte selskapet Ask Adam ut en tekstmelding med tilbud om anonyme skattelistesøk til over 280.000 mottagere. En rekke personer reagerte på meldingen og klagde selskapet inn til Forbrukerombudet.

Etter å ha sett nærmere på meldingene, konkluderer de med at selskapet har brutt markedsføringsloven på flere punkter og ilegger selskapet et gebyr på 150.000 kroner.

Hans-Martin Martinussen i Ask Adam sier til VG at de tar gebyret til etterretning.

– Vi har hatt en fin dialog med Forbrukerombudet hele veien, og vi aksepterte reaksjonen allerede før boten kom. Vi tar den til etterretning, sier han.

Spam

Markedsføringsloven forbyr utsendelse av reklame på SMS dersom mottagerne ikke har takket ja til slik markedsføring. Unntaket er dersom det er opprettet et kundeforhold tidligere, og forbrukeren er informert om at man vil få tilsendt reklame på SMS eller e-post og fått mulighet til å reservere seg.

Ifølge Forbrukerombudet har ikke Ask ADAM klart å dokumentere at mottagerne har eksisterende kundeforhold hvor kravene for å sende ut markedsføring på SMS er oppfylt.

Firmaet har heller ikke dokumentert at forbrukerne har avgitt samtykke til å motta reklamen.

– Det er viktig å sikre forbrukernes rett til selv å velge om man vil ha reklame på mobilen. Næringsdrivende må derfor være sikre på at de har sitt på det tørre før de sender ut SMS-markedsføring, sier forbrukerombud Gry Nergård.

– Teknisk feil og menneskelig svikt

Tall fra Skattedirektoratet viser at i 2013 gjennomførte 921.000 brukere litt over 17 millioner søk i listen. For å få slutt på «grafsingen» i skattelistene, ble det i 2014 innført nye regler som gjør at man ikke lenger kunne søke anonymt.

Endringene ble først lansert i regjeringserklæringen fra Høyre og Fremskrittspartiet, og deretter vedtatt i Stortinget. Finansminister Siv Jensen (Frp) var strålende fornøyd med innstrammingen.

– Jeg som finansminister og en offentlig kjent person må tåle at noen ser meg i kortene. Men jeg synes ikke at hvermannsen skal være gjenstand for den samme grafsingen uten å bli klar over hvem som gjør det, har Jensen tidligere sagt til VG.

Tjenesten Ask Adam annonserte for, lot personer gå inn og søke anonymt i skattelistene, slik at vedkommende som blir sjekket ikke får vite hvem som står bak.

Opplysningene ble hentet fra Skatteetaten.no og sendt på SMS. Tjenesten koster 45 kroner pr. søk, men dette ble ikke opplyst i meldingen som ble sendt ut til de over 280.000 reklamemottagerne.

Martinussen understreker til VG at denne delen av virksomheten deres er lovlig.

At de glapp i markedsføringen av tjenesten innrømmer han og tar kritikk for.

– Det som skjedde var til dels teknisk og til dels menneskelig feil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder