TEAKOLJE ER ET MUST om du vil bevare teakens farge og glans. Foto: Reidar von Hirsch

Puss opp det gamle teakbordet

Har teakbordet fått flekker av julefeiringen? Ikke fortvil - det er ganske enkelt å rette på.

 • Reidar von Hirsch (hjem.no)

Artikkelen er over ti år gammel

Hjem.noHacker gamle IKEA-møblerHusker du disse møblene?

Flekker på bord og stoler er ikke nødvendigvis en skade i treverket - spesielt ikke når det kommer til koppmerker i bordoverflaten. Som oftest skyldes dette at oljen i bordet har smuldret opp som følge av varme eller alkohol, og kan enkelt pusses ned og vokses.

Har du et tykt trebord i stua eller på kjøkkenet, vil det før eller senere behøve behandling. Oljen vil slites av eller trekke inn i treverket uansett etter en viss tid, og da er det viktig at man beskytter bordet mot eventuelt søl og fukt.

Hvis lakken slites av kan eventuelle flekker bli permanente og mye vanskeligere å fjerne.

Det er viktig å huske på at alt arbeid som gjøres på et trebord, bør gjøres i fiberretningen, og det bør gjøres over hele flaten. Selv om du bare vil fjerne en liten flekk, må du polere hele overflaten for å få lik farge over alt.

Tommelfingerregelen er at dersom du bruker et produkt som endrer utseende på treet permanent, så bør dette produktet brukes over hele bordet.

Les også:Norges kuleste interiørbutikker på nett

Teakbord
I dette eksempelet er det et teakbord fra 70-tallet som skal rengjøres og lakkeres på ny. Forskjellige tretyper krever forskjellige behandlinger, så du bør spørre i en malerforretning hva det er som gjelder for dine møbler. Men prosessen er mye den samme.

Teakbordene ble på 50-tallet et statussymbol i Norge da de kom inn i hjemmene våre i forbindelse med dansk dominans på interiørfronten. Senere ble de mer og mer vanlige, og teakbordene opplever nå en ny renessanse blant interiørbevisste nordmenn, i tråd med den gjenbrukstrenden som for tiden er på moten.

DETTE TEAKBORDET har fått god behandling og bortsett fra en ganske matt overflate, ser det fortsatt bra ut. Foto: Reidar von Hirsch


Bordene kjøpes i dag først og fremst i brukthandler, siden teak er regnet som en truet tresort og ikke føres av de fleste møbelhandlere.

Les også:På tide med ny kaffemaskin?

Rengjøring
Aller først må du rengjøre bordet skikkelig - dette kan i første omgang gjøres med en våt klut, men dersom flekkene er mer standhaftige bør du bruke fin stålull og møbelrens.

Ved å bruke møbelrens vil smuss, fett og andre flekker fjernes fra treverket.

Møbelrensen kan være nok til å fjerne eventuelle flekker i overflaten, men dersom de ikke forsvinner, så finnes det en del hjelpemidler på markedet.

Flekkfjerning
Flekker i gamle bord er vanligvis enten laget av varme kopper eller brennevinsøl som har skadet lakken og laget bobler i overflaten, eller et resultat av fukt som har kommet under overflatebehandlingen.

Er det snakk om bobler, bør du først prøve med antikkvoks og fin stålull for å få vekk flekkene. Dette burde fjerne det aller meste, siden det bare er snakk om å gni vekk den gamle behandlingen.

RINGER SOM DENNE dukker opp dersom varme kopper har smeltet overflatebehandlingen i bordet. Foto: Reidar von Hirsch


I verste fall kan du bruke fint sandpapir, men husk at dette er en større jobb og krever at du sliper ned hele overflaten. Hvis det er fuktskader i bordet, må du sannsynligvis likevel frem med sandpapiret.

Dersom voksen tar knekken på flekkene, er det bare å vokse hele overflaten og bordet vil holde seg fint i mange år, så lenge du husker på å påføre teakolje når det begynner å miste glansen.

Les også:10 tips til boligstyling

Ringfjerner
Det finnes spesielprodukter for å fjerne ringer på markedet, og dette er noe du bør prøve dersom flekkene virkelig sitter langt inne.

Ringfjerneren er et ganske kraftig produkt som må gnis hardt inn i flekkene for at de skal forsvinne. Den fungerer også som voks - så når flekkene er borte, holder dette som overflatebehandling for en tid.

Olje
Teakolje brukes for å beskytte bordet for fremtidig søl - og da spesielt fuktskader som måtte krype inn i fibrene. Som sagt tidligere, er dette en behandling man bør gjøre omtrent hvert år for at den skal beskytte effektivt.

Poenget med teakolje er å bevare bordets opprinnelige farge. Den mørke teakfargen er veldig fin i seg selv, og derfor lønner det seg å bruke en blank og klar olje.

Oljen har ingen egenskaper som gjør at eventuelle flekker forsvinner, men noen merker kan hjelpe til å rengjøre bordet. Likevel bør du være påpasselig med rengjøringen før du legger på oljen, og bruk gjerne møbelrens.

Når bordet er tørt etter rengjøringen, kan du begynne å påføre oljen. Dette bør gjøres med en ren, lofri klut og ikke børste, siden oljen er svært tynn og vanskelig å spre skikkelig med en børste.

For sikkerhets skyld bør du lese bruksanvisningen på den lakken eller oljen du har kjøpt.

FØR OG ETTER påføring av olje. Flappene på bordet har vært brukt lite og bør derfor pusses med sandpapir om man vil ha samme farge som på selve bordet. Foto: Reidar von Hirsch


Mettet treverk
Lakken bør påføres i lengderetningen - samme retning som fibrene - og vær heller litt grådig enn for raus med påføringen. Fortsett behandlingen i så mange omganger som trengs for at treet skal bli mettet.

Du vil se i overflaten at de dypere rillene i bordet er tørre, mens de som ligger lenger opp begynne å glinse. Fortsett til disse ser helt like ut, men ikke la det ikke ligge overflødig olje på bordet.

Jo lenger det er siden sist behandling, jo flere omganger kan du regne med.

Tørk av bordet med en ny klut når du er ferdig med påføringen, og la bordet tørke i en dags tid før du begynner å bruke det igjen.

Denne artikkelen er levert av interiør- og bolignettstedet hjem.no.

Mer om

 1. Bolig

Flere artikler

 1. Ekstrem saltbruk i vinter - vårpussen ekstra viktig

 2. Stor flekkfjerningsguide: Bli kvitt flekkene etter jule- og nyttårsfeiringen

 3. Pluss content

  * Ekspertenes vaskeråd * Unngå midd, støv og bakterier: Ekspertenes råd: Så ofte bør du vaske!

 4. Slik får du ren bil for rundt 100-lappen

 5. Pluss content

  Ekspertene: Slik unngår du at hjemmet ditt gjør deg syk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder