SOLID: En flott dagseng i hundre år gammelt stødig treverk? Ja, hvorfor ikke? Foto: Drivved.no

Drivved er høstens møbeltrend

Drivved og resirkulert treverk fra gamle båter og låver brukes i alt fra stoler til stuebord i høst.

  • Ida Lindvall (hjem.no)

Artikkelen er over ni år gammel

www.hjem.no

Denne høsten fokuseres det på møbler lagd av resirkulert materiale der gammelt treverk skal brukes på nytt og drivved blir omgjort til nyttige bruksgjenstander.

Det er neppe tilfeldig at flere varehus og butikker har lagt sin elsk på disse resirkulerte materialene.

Men det er ikke hos de store varehusene denne stilen startet. Dette er en stil som har kommet fra interiørinteresserte landet over, og en av dem er Ole Rosén-Lystrup, som driver nettstedet drivved.no.

Dette er en liten og relativt nystartet bedrift som spesialiserer seg på nettopp drivved. Visjonen er å ta vare på spor fra fortiden ved å gjenbruke gamle materialer.

- Det begynte mest på hobbybasis, sier Ole Rosén-Lystrup.

Sammen med sin interiørinteresserte kone Thilde begynte han å lage møbler av gamle materialer til sitt eget hjem. Etter hvert begynte venner og bekjente å vise interesse for de unike møblene i Rosén-Lystrup-hjemmet, og gradvis begynte bestillingene å komme inn.

Les også: Mye tre i den nye IKEA-kolleksjonen.

Blomstrende business
Nå må familien ansette flere mennesker for å tilfredsstille den store etterspørselen.

- Det som driver oss, er en fascinasjon for treverk og dens historie. Låvedører laget av 100 år gammelt solid tre som gjenbrukes som spisebord eller baderomsbenk har en unik kvalitet, sier Rosén-Lystrup.

- Følelsen av å jobbe med noe ordentlig, som vi vet varer, er ganske spesiell.

For et halvt år siden solgte familien leiligheten i Oslo for å bo midlertidig på hytta i Fetsund, men har nå bestemt seg for å bli boende.

- Vi trives så godt at vi for lengst har slått fra oss ideen om et rekkehuset i Bærum, ler hobbysnekkeren.

PYNTER OPP: Hjemme hos familien Lystrup-Rosén er ingenting overlatt til tilfeldighetene

Tilbake til naturen
Men hvorfor har disse møblene blitt så populære?

- Jeg tror mange har fått øynene opp for å leve mer i takt med naturen. Folk etterlyser historie og ting man kan bruke flere ganger i stedet for å kaste.

Han forteller at det er givende å kunne lage noe som verken skader naturen eller mennesker. Materialene får han fra gårder rundt omkring, og de daglige samtalene med bøndene gir ham mye inspirasjon.

Les også: Nå er vedprisene lave!

Nyttig trend
Hobbysnekkeren fra Fetsund er ikke den eneste som har fått øynene opp for gjenbruk av gamle ting. Interiørforretningen Home & Cottage selger denne høsten håndlagde rammer av gjenbrukt tre laget av fattige og hjemløse i Sør-Afrika.

Også Møbelvarehuset Living har fullt av møbler laget av gjenbruksmaterialer denne sesongen. Varehuset satser i år på en rustikk linje og har fått produsert en hel serie med møbler laget av tremateriale fra gamle båter i kombinasjon med rått stål. I tillegg har de flere enkeltmøbler laget av gjenbrukt tre som alm og eik. Innkjøps- og sortimentssjef Bjørn Bjerga hos Living er svært fornøyd med den nye serien.

RØFT OG RUSTIKT: Living satser på treverk fra gamle båter og resirkulert alm og eik. Foto: Faksimile fra Livings høstkatalog

- Vi har allerede merket stor interesse for møblene, sier han til Hjem.no.

- Møblene har et spesielt utseende, i tillegg til at de er svært anvendelige. Du trenger ikke å fylle hele stua med dem, det holder med et eller to møbler for å gi rommet det rustikke preget, og de blander seg fint inn med andre stilarter i rommet, mener Bjerga.

Blogg for gjenbruk
Det er også mange tegn på at den resirkulerte trenden har forplantet seg hos interiørbloggerne i det langstrakte land. Forumet Norske Interiørblogger utlyste denne måneden en konkurranse der leserne ble invitert til å sende inn bilder av sine loppefunn. Her også er stikkordet gjenbruk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder