En hund etter lopper

FORBRUKER

Folk strømmer til loppemarkedene, men mulighetene for å finne antikviteter der er heller små. Morgendagens - derimot, er det noen av. Kanskje de oransje-brune sofaene fra 70-tallet selges for tusener på auksjoner om et par tiår.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:21

VG tok med antikvitetshandler Bjørn Seim på leting på loppemarkedet på Østensjø skole i Oslo. Det første som møter oss en solfylt lørdagsmorgen er møbelavdelingen, et landskap av biter fra høyst forskjellige hjem. Innimellom de brun-oransje 70-tallssofaene og de tunge eikespisestuene, finnes ting som vekker en viss interesse hos Seim.

- Dette bordet i nyrefasong er typisk for sin tid - 60-tallet - og vil nok aldri bli laget igjen. De er ikke særlig solide, forklarer han og viser til bena, som er skrudd direkte fast i bordplaten.

- Nye møbler fra 70- og 80-tallet er ofte laget bare for å vare ti år. Men noen av møblene her har en klassisk design og rene former og er solide håndverksmøbler. Seim mener solide møbler med god design har mest sjanse for å holde seg i verdi. Men de må ikke være for slitte eller ødelagte.

- Forferdelige

- Disse forferdelige stolene fra 60-tallet kan kanskje bli interessante en dag, når nesten alle har kastet dem, antyder han.

I avdelingen for stentøy, glass og messing er det tilsynelatende mest verdifulle tatt ut til auksjonen. Men Seim mener det ligger like interessante ting på loppebordene. Han plukker ut en litt psykedelisk krystallskål fra 60-tallet til fem kroner.

- Man skal ikke se bort fra at den kan bli verdifull hvis en eller annen finner ut at den er fin, mener Seim. Litt bortenfor står et kaffeservise fra 20-tallet.

- Her finnes bare deler av serviser. Skal noe bli verdifullt, bør det ikke være skadet. Servise og glass bør være komplette sett, forklarer Seim.

På bordet med krus i alle fasonger plukker han ut noen hvite som ikke er av det mest klumpete slaget. De koster fem kroner stykket, og er fra Porsgrunds Porselænsfabrik - en opprinnelse de fleste med en samler i magen har merket seg.

- Er det ikke oppsiktsvekkende å finne slikt på et loppemarked?

- Det vil aldri bli noe av disse, men de er jo helt greie å ha på hytta, sier Bjørn Seim tørt idet han betaler og legger koppene forsiktig ned i plastposen.