OPPRØRT: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson kan ikke forstå hvordan bilvaskefirmaet fikk gjenåpne etter kun en telefonsamtale. Her med mandagens VG-artikkel foran seg. Foto:Frode Hansen,VG

Arbeidsministeren kritiserer Arbeidstilsynet for gjenåpning av vaskehall

Eriksson vil undersøke om reglene er for liberale

Tilsynet: – Han har et poeng, og vi bør være strengere

Arbeidsminister Robert Eriksson reagerer på at Arbeidstilsynets lot en vaskehall i Oslo åpne igjen uten at det var gjennomført en ny kontroll.

  • Øyvind Gustavsen
  • Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag var VG med da politiet og Arbeidstilsynet slo til mot en vaskehall øst i Oslo. Virksomheten ble stengt på dagen på grunn av en rekke lovbrudd:

* Flere ansatte bodde ulovlig i vaskehallens annenetasje.

* To personer hadde ikke arbeidstillatelse i Norge.

* En ansatt fortalte at han tjente 11 kroner timen.

– Dette er slaveri, tordnet politioverbetjent Alf-Magne Fredriksen.

Se bildene:Slik lever de som vasker bilen din

Men søndag var den samme vaskehallen i full drift igjen – med Arbeidstilsynets velsignelse. Tillatelsen om å gjenåpne var gitt basert på en telefonsamtale med tilsynet.

– Slavekontrakter

Det får arbeidsminister Robert Eriksson til å reagere.

SOM FØR: En arbeider spylte søndag bilene som sto i kø for å bli vasket rene. Foto:Øyvind Gustavsen,VG

– Det er ikke holdbart at virksomheter bare ringer og sier fra at de har imøtekommet påleggene. Tilsynet burde ha reist ut og forsikret seg om at ting er på stell, før stedet fikk åpne igjen. Her snakker vi om slavekontrakter, ulovlige innvandrere og boforhold som er totalt uakseptable. Noe mer useriøst skal du lete lenge etter, sier han til VG.

Les også:Timelønn - 19 kroner

Han forventer at Arbeidstilsynet raskt besøker den aktuelle vaskehallen for å undersøke om påleggene faktisk er imøtekommet.

– Det blir som når du ber ungene rydde rommet, så kommer de ut etter en kort tid og sier at alt er ryddet. Den eneste måten å få vite at det faktisk er det, er ved å åpne døren og se etter.

– Har tilsynet vært naive her?

– Det har jeg ingen forutsetning for å si. Men jeg vil nå undersøke om dagens regler for gjenåpning er for liberale.

NYTT TILSYN: Ifølge direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen, skal de gjøre et nytt tilyn hos vaskehallen tirsdag. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Gjennomfører nytt tilsyn

På spørsmål fra VG om hvorfor Arbeidstilsynet tillot vaskehallen å gjenåpne basert på en telefonsamtale, uten et nytt tilsyn, svarer direktør Ingrid Finboe Svendsen følgende:

– Vi vil følge opp dette med å vurdere reglene rundt stans og oppheving av stans.

– Er dagens regler for gjenåpning for liberale?

– Stenging er et kraftig virkemiddel og gir store konsekvenser. Vi ble fortalt på telefon og sms at de ansatte ikke lenger bodde der, og dermed var det ikke lenger fare for liv og helse. Da har vi heller ikke hjemmel for å holde stengt. Men statsråden har et poeng, og når vi jobber med useriøse aktører, bør vi være strengere.

Hun forteller at Arbeidstilsynet, før VG tok kontakt, har planlagt et nytt tilsyn med politiet tirsdag.

– Det er flere ting som skal sjekkes, blant annet om informasjonen gitt på telefonen stemmer, sier Finboe.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Vurderer lovendring

Politioverbetjent Alf-Magne Fredriksen har ledet over 100 aksjoner mot vaskehaller i Oslo. Overfor VG uttrykte han et ønske om en lovendring i kampen mot de ulovlige virksomhetene.

– Jeg synes utleier bør stilles ansvarlig for ulovlighetene som skjer i lokalene han leier ut. Mitt inntrykk at utleier i de fleste tilfeller vet nøyaktig hva som skjer, men gir blaffen så lenge pengene ruller inn, sier politimannen.

Eriksson har for øvrig sans for politimannens forslag om å gjøre utleier ansvarlig for ulovligheter som skjer på leiestedet.

– Jeg synes det er et godt og fornuftig forslag fra politiet og vil vurdere det i mitt videre arbeid for å bekjempe arbeidskriminalitet.

– Vil det ikke være problematisk å holde utleier ansvarlig, ettersom de ikke alltid har innsyn i de indre forholdene i virksomhetene de leier ut til?

– Det er nok både plusser og minuser med forslaget, men jeg tror det vil være flest plusser. I dagens lovverk holdes utleier ansvarlig dersom han vet eller burde visst at det foregår prostitusjon i en leilighet. Jeg ser for meg en tilsvarende hjemmel for annen alvorlig arbeidskriminalitet.

– Har Ola og Kari nordmann et ansvar for å forsikre seg om at bilvaskeriet de bruker har ting på stell?

– Hvis prisen er for god til å være sann, er det som regel uhumskheter som foregår. Får du vasket bilen innvendig og utvendig og i tillegg polert den for under 300 kroner, bør det ringe en varselbjelle hos alle og enhver.

Tall fra Skatt Øst viser at de i 2013 ble påvist feil hos 90 prosent av vaskehallene de kontrollerte.

I 2013 ble 47 ulovlige innvandrere som jobbet i Oslos vaskehaller utvist eller bortvist fra landet etter brudd på utlendingsloven, viser statistikk fra politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder