NULL EFFEKT? En ny studie viser at bruk av paracetamol ved smerter i korsryggen har like stor effekt som placebomedisiner. Foto:Joe Giddens,Pa Photos

Ny forskning: Paracetamol har liten effekt mot korsryggsmerter

Pasienter som fikk placebomedisin ble like fort friske som pasienter som fikk paracetamol. Nå stiller en gruppe australske forskere spørsmål ved den store bruken av smertestillende mot korsryggplager.

  • Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

1643 pasienter fordelt på 235 helseklinikker i Australia deltok i studiet som resulterte i det oppsiktsvekkende funnet. For selv om paracetamol ofte skrives ut for å lindre akutte korsryggsmerter, oppdaget de australske forskerne at pasienter som fikk placebomedisin, altså narremedisin, ble like fort friske som de som fikk virkelig smertestillende.

Funnet deres er publisert i det ledende medisinske tidsskriftet The Lancet.

Hovedforfatter av forskningsrapporten, Dr. Christopher Williams fra University of Sydney, stiller spørsmålet om råd og beroligende samtaler kan ha større effekt enn medisinering av akutte korsryggsmerter.

- Må tas til etterretning

- Dette føyer seg i rekken av forskning som viser at det ene tiltaket etter det andre ikke hjelper mot akutte korsryggsmerter. Det må vi ta til etterretning, sier Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Hun legger til behandlingen av korsryggplager har variert veldig gjennom årene, fra strengt sengeleie til voldsomme treningsprogram.

- Akutte korsryggsmerter blir ikke bedre uansett hva man gjør eller ikke gjør, sier hun.

Hun sier at mange leger ikke lenger ser på akutte korsryggsmerter som en sykdom.

IKKE OVERRASKET: Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin. Foto:Annemor Larsen,VG

- Hvis du sammenligner ryggen til en 80-åring med en 17-åring, så ser man at ryggen gjennomgår en endring i løpet av livet. Akutte korsryggsmerter kan være et uttrykk for en naturlig tilpasning, der det lureste er å prøve å leve noenlunde normalt, sier hun.

- Viktige funn

Sigurd Hortemo, overlege ved Statens Legemiddelverk, mener funnene er viktige.

- Det stilles med rette spørsmåltegn ved om vi er for opptatt av smertestillende medisin i denne situasjonen. Det viktigste leger kan gjøre for pasienter er å informere godt, oppfordre til aktivitet og fortelle dem at dette går bra, sier han.

Han legger til:

- Det tok i gjennomsnitt 17 dager før pasientene var smertefrie, og det gjaldt både de som hadde fått paracetamol og de som hadde fått juksemedisin. Jeg kan ikke huske noen studier som har vist så tydelig at milde smertestillende medisiner har så liten effekt ved ryggsmerter.

Harald Chr. Langaas, leder ved Det regionale legemiddelinformasjonssenteret (RELIS) i Trondheim, mener funnene er «interessante».

- Akutte ryggsmerter er vanskelig å behandle med medisiner. Tilstanden forventes uansett å gå over av seg selv i løpet av et par ukers tid, også uten bruk av medisiner. Denne studien bekrefter at behandling med paracetamol ikke har effekt mot akutte korsryggsmerter, og at pasientene raskt blir bedre også uten behandling.

- Hvorfor brukes paracetamol i det hele tatt mot akutte korsryggsmerter?

- Årsaken er at paracetamol har god effekt på andre typer smerter, og har lite bivirkninger sammenlignet med alternativene. Det finnes heller ikke andre medisiner med god effekt på denne typen smerter. Resultatet fra denne studien må tas med når legen vurderer om det skal gis smertestillende medisiner mot akutte korsryggsmerter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder