FÅR KRITIKK: Eiere av BioTek i Norge, søstrene Linda og Lis Rahbek, driver markedsføring av testene sine som Forbrukerombudet vurderer som ulovlig.

FÅR KRITIKK: Eiere av BioTek i Norge, søstrene Linda og Lis Rahbek, driver markedsføring av testene sine som Forbrukerombudet vurderer som ulovlig. Foto:Frode Hansen,VG

Forbrukerombudet om laboratoriet bak blodtestene: – Bryter loven

BioTek gir inntrykk av at matintoleranse-testen deres kan kurere alt fra høyt blodtrykk til hjerteproblemer. Forbrukerombudet vurderer dette som lovbrudd.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter VGs saker om blodtestene til BioTek, har Forbrukerombudet sett på måten laboratoriet markedsfører sine tester.

Les også:«Synd at en så ung jente som deg kan være så syk»

I sin markedsføring skriver BioTek blant annet følgende:

«BioTeks mål er å tilby sine kunder troverdig, kvalitetsservice gjennom sin høye teknologi og videre forskning».

Videre redegjør selskapet for en rekke symptomer hvor matintoleranse kan være årsaken. Dette er blant annet medisinske symptomer som astma, høyt blodtrykk, økt puls, leddinflammasjon, depresjon, magesmerter og uregelmessig hjerterytme.

Gir inntrykk av at testen kan gjøre deg frisk

Deretter gir BioTek inntrykk av at testen, og den påfølgende kostholdsendringen, kan gjøre deg frisk fra dette.

EKSPERT: Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet. Foto:FORBRUKEROMBUDET,

– Det er problematisk etter alternativloven og tilhørende forskrift om markedsføring av alternativ behandling. Man kan i markedsføring ikke fremsette påstander om at behandlingsformen har virkning mot konkrete sykdommer eller lidelse – såkalte «effektpåstander», sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad til VG.

Hun har sett på markedsføringen til BioTek, og definerer deres markedsføring som brudd på loven på flere måter.

– Også der det fremsettes påstander med positive assosiasjoner, typisk «bedre liv», «bli frisk» og lignende. Dette i kombinasjon med konkrete sykdommer eller lidelser, så vil det være forbudt etter forskriften dersom det etter en helhetsvurdering fremstår som behandlingen har effekt, sier hun.

Gir inntrykk av at behandlingen har effekt

Hun forklarer at henvisning til forskning og fornøyde kunder vil på tilsvarende måte gi inntrykk av at behandlingen har effekt - og er også ulovlig.

Dessuten er det problematisk at BioTek gir inntrykk av at testen fungerer, mener fagdirektøren.

– Det er villedende markedsføring så lenge Legemiddelverket hevder at denne testen ikke kan brukes til å finne ut om man har matintoleranse eller ei, sier Skjelbostad.

BioTek: – Vi skal endre markedsføringen

BioTek legger seg flate.

– Vi setter pris på at vi ble gjort oppmerksom på dette, og vi skal endre markedsføringen, sier fagsjef i EU BioTek, Linda Rahbek.

Les BioTeks og de andre laboratorienes kommentarer til VGs saker her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder