Klinikkene hemmeligholder prisene

DYRT: Å dra til veterinæren er med hunden eller katten er ikke billig. Men noen klinikker opererer dyrere enn andre. Foto: MICROSTOCK /Illustrasjon,

Se oversikten - VG har prissjekket dyreklinikker over hele landet: Spar 9000 på å velge riktig veterinær

Vi opererer kjæledyrene våre. Vi legger dem inn på sykehus. Vi behandler dem med fysioterapi. Vi ofrer alt for dem - også pengene våre.

 • Marie Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

Det er over 500 000 hunder i Norge. I tillegg er det anslagsvis 700 000 katter i landet. Og tallene øker. Det viser tall fra Euromonitor.

Norge er kjæledyr-hekta. Og vi bruker over en milliard i året bare på å holde kjæledyrene våre friske.

VG har gjennomgått regnskapet til 194 smådyrklinikker i hele Norge. Sammenlagt hadde de en omsetning på 1,04 milliarder kroner i 2013.Trolig er tallene også betydelig høyere. VG har ikke sjekket omsetningen i enkeltmannsforetak.

Flere av dagens dyreklinikker er like funksjonelle som vanlige sykehus.

– Uten at vi har konkrete tall, er vi sikre på at vi stadig bruker mer penger på å holde kjæledyrene våre friske. Det har vært en rivende utvikling de siste fem årene. Vi har god økonomi, og dyreeiere sin vilje til å investere mer i hundenes og kattenes velferd er større, sier informasjonssjef i Veterinærforeningen, Steinar Tessem, til VG.

LES OGSÅ: Brukte 60.000 på å få hunden frisk

Store prisforskjeller

Et dyrlegebesøk med hunden eller katten kan bli kostbart. I Norge er det fri prissetting på veterinærtjenester, og det er markedet som regulerer prisen.

STORE FORSKJELLER: En enkel grunnkonsultasjon kan koste alt fra 473 kroner til 830 kroner - avhengig av hvilken veterinær du velger. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

VG har sammenlignet prisene på noen av de vanligste behandlingene for hund og katt hos 16 dyreklinikker i Norge. Det ser ut til at det er store prisforskjeller mellom klinikkene:

■ En enkel grunnkonsultasjon kan koste fra 473 kroner til 830 kroner.

■ En patella (kne)-operasjon på hund kan koste alt fra 9000 kroner til 18 000 kroner. Dette er en prisforskjell på 9000 kroner!

■ Pris på kastrering av katt varierer fra 775 kroner til 1438 kroner.

■ ID-chip på hund har en prislapp på 600 kroner til 1094 kroner.

■ Tannrens av hund kan koste fra 738 kroner til 2618 kroner.

Her kan du se hele VGs prissjekk:

Katt

Hund

Hemmeligholder prisene

Det er ikke lett for dyreeiere å få kontroll over prisene. Flere dyreklinikker VG har vært i kontakt med, nektet å oppgi prisene sine. De mener at veterinærbransjen allerede er svært prispresset, og at veterinærtjenester ikke er sammenlignbare – siden nivået av kompetanse og utstyr varierer.

Dette er ikke Veterinærforeningen helt enig i.

– Det er smart av klinikkene å oppgi prisene på standardundersøkelser som ID-chip, vaksiner og lignende. Det er ingen grunn til å holde prisene skjult. Vi oppfordrer dyreklinikkene til å legge ut prisene på nettsiden, sier Tessem.

Ingen av klinikkene VG kontaktet hadde lagt ut fullstendig prisliste på nettsidene sine. Forbrukerrådet har sett på VGs prissjekk, og reagerer på at flere klinikker hemmeligholder prisene.

EKSPERT: Randi Flesland, leder i Forbrukerrådet. Foto:Roger Neumann,VG

– Når du står og er bekymret for et sykt kjæledyr, skal du slippe å bruke unødvendig tid på å finne ut av et hemmelig prissystem. Her er det snakk om svært store prisforskjeller, og det er helt legitimt ikke å ville betale 10 000 kroner unødvendig. Prisopplysningsforskriften sier også at næringsdrivende skal oppgi priser på tjenester så langt det er mulig, sier forbrukerdirektør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, til VG.

De mener at åpenhet er et kvalitetsstempel i seg selv. Forbrukerrådet råder derfor dyreeierne til å velge veterinærer som viser vilje til å gi god og riktig informasjon.

Tessem forklarer at det er hard konkurranse i smådyrmarkedet. Ifølge Veterinærforeningen er det naturlig med variasjoner i pris mellom de ulike klinikkene. Kostnaden varierer på grunn av utstyr, antall ansatte, beliggenhet og spesialisering.

Lover kvalitet

AniCura dyresykehus i Bergen var blant klinikkene som var dyrest i VGs sjekk. De hadde blant annet en veldig høy pris på patella-operasjon. På fem av totalt 12 behandlinger hadde de høyest pris. Tor Kvinge, daglig leder ved AniCura sykehus, sier til VG at prisene er høye på grunn av kvaliteten.

– Vi setter kvalitet, kompetanse og service først. Klinikken har noen av Norges fremste eksperter innen kirurgi og har spesialist i smådyrsykdommer. Klinikken har et bredt fagfelt og kan ivareta de aller fleste pasienter fra mindre rutineoppgaver til det mest avanserte kirurgi / medisinske kasus. Alle våre dyrepleiere har videreutdannelse innen smertelindring og anestesi, sier Kvinge.

- Kan ende opp med regning på 70.000

Åshild Roaldset er veterinær og klinikksjef for smådyrklinikken ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hun opplever ofte at norske dyreeiere er villige til å betale store summer for kjæledyrene sine.

EKSPERT: Veterinær Åshild Roaldset. Foto: ERIK ESPAAS/VG,

– Eier som ønsker avanserte behandlinger og spesialisthelsetjenester til dyret sitt kan ende opp med regning på 50 000 til 70 000 kroner. Vi opererer daglig – og gjennomfører alt fra leveroperasjoner, hjerteoperasjoner til tunge medisinske utredninger for å finne ut hva som er galt, sier Roaldset til VG.

– Den nærheten til mennesker har til dyr har vi nok hatt i uminnelige tider. Forskjellen nå er at vi har spesialist helsetjenester, sier Roaldset.

Slik velger du riktig dyrlege

■ Tenk gjennom hva som er viktig for deg når du velger dyreklinikk: Er det viktigst at veterinæren har rimelige priser? Eller er det at du føler deg komfortabel, og at dyrlegen er lett tilgjengelig?

■ For å få den beste prisen på behandlingen dyret ditt trenger, bør du ringe rundt til veterinærer i ditt område å be om pris for den aktuelle behandlingen. Én klinikk kan vaksinere rimeligst, mens en annen klinikk er billigere på tannrens.

■ Det kan lønne seg å velge en dyreklinikk som er godkjent av Den Norske veterinærforening (DNV) For å bli godkjent av DNV må dyreklinikken ha moderne medisinsk utstyr, erfarne og oppdaterte veterinærer, dyrepleiere og assistenter. Det stilles da strenge krav til mulighetene for diagnostikk, behandling og hygiene samt den service som tilbys dyreeierne. I dag er 39 klinikker godkjent av DNV.

KILDER: Veterinærforeningen

Slik testet vi

■ VG har hentet inn priser på de mest vanlige behandlingene for hund og katt hos 15 dyreklinikker i Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Troms/Nordland.

■ Behandlingsforslagene er satt opp av veterinær for VG.

■ Prisene er hentet inn over telefon eller e-post, og gjelder for hver enkelt behandling. Ingen av dyreklinikkene i VGs prisoversikt opplyser om priser på alle behandlingene på sine nettsider.

■ En rekke av klinikkene VG har vært i kontakt med, har ikke svart på VGs henvendelser, eller nekter å oppgi priser «av prinsipielle årsaker». Klinikkene som ikke har vært åpne om prisene til VG er Tromsø Veterinærsenter, Volvat dyreklinikk, Fana dyreklinikk (har deler av prislisten tilgjengelig på nettsiden), Trøndelag dyreklinikk, Trondheim dyrehospital, Dyreklinikken i Tromsø. På grunn av dette har VG kun fått prisinformasjon fra én klinikk i Trondheim, og ingen i Tromsø.

■ «Fra-prisen» er klinikkenes laveste pris for den aktuelle tjenesten, og kan være høyere. Det kan blant annet skyldes rutiner, tilsyn av dyret, medisinering og mengde av bedøvelse.

■ Kvaliteten på behandlingene er ikke vurdert.

■ Ta forbehold om at prisene er cirkapriser. Det kan også være flere forutsetninger enn bare pris som er viktig når man skal velge dyreklinikk.

■ Prisen på tannrens er avhengig av mengde helsetilstand. Når det kommer til operasjoner er prisen et anslag, da tidsbruk, valg av narkose og medisiner varierer stort mellom ulike pasienter.

■ VG har også gått gjennom regnskapet til 194 smådyrklinikker i hele Norge. Vi har sjekket alle AS der omsetning i oppgitt. VG har ikke hentet inn omsetningstall fra enkeltmannsforetak. Dette er gjort via BizWeb og Brønnøysundregistrene.

* Dyreklinikk.no representerer landets dyreklinikker. Det er regnskapet til disse klinikkene VG har sjekket.

Mer om

 1. Dyr

Flere artikler

 1. Pluss content

  Per brukte 60 000 for å få Siko frisk

 2. Pluss content

  VG prissjekket veterinærene: Enorme forskjeller

 3. Dyrlegekontor: Flere avliver kjæledyret sitt før de drar på ferie

 4. Så farlig er julematen for kjæledyret

 5. Pluss content

  Ekspertenes råd: Dette bør du vite om hundeforsikring

Fra andre aviser

 1. Veterinærbehandling koster – og prisforskjellene er store

  Aftenposten
 2. Kraftig prishopp for akutthjelp til kjæledyr

  Aftenposten
 3. Varsler priskrig på veterinærtjenester

  Aftenposten
 4. Da labradoren ble angrepet kom regningen som et sjokk

  Aftenposten
 5. Veterinær: – Akupunktur på dyr kan øke livskvaliteten

  Aftenposten
 6. Stilte opp gratis for gatas kjæledyr

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder